Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob šlampasto odgovoril o najemih reaktivcev. Poleti ministrov skrivnost.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th oktober 2023, 12:06 pop

Za plačila za zasebna letala predsednika Roberta Goloba v letošnjem letu so mi iz urada premiera preko Ukoma le poslali podrobnejše podatke, kdo vse je letel in zakaj. A hudo nepopolno in šlampasto. Vprašanja za premiera sem poslal njegovemu uradu, dodatno pa še vladnemu uradu za komuniciranje, da bi pripravili tudi odgovor, koliko so najeme zasebnih letal dodatno mimo šefa vlade plačevala še ministrstva, ki jim jih je plačeval tudi premierov urad. Zgodba o dramatični rasti stroškov za najeme zasebnih letal, ki sem jo prejšnji teden objavil s pomočjo podatkov aplikacije Erar, ki je pokazala, da je samo avgusta kabinet premeira plačal za najeme reaktivcev več kot za Janeza Janšo v celem mandatu prej, je pritegnila veliko pozornost. Vlada je že prejšnji teden medijem (tudi meni) poslala več dopolnil in popravkov poročanja o tem, preprostih podatkov o dejstvih, za katere sem prosil, pa ne.

Stroški najemov letal kabineta premiera, za 2023 vsota ni dokončna

Iz podrobnejših podatkov, kam vse je letal premier in kdo je bil na posameznih poletih v letalu, pa je zdaj jasno, da se je s premierom po poplavah iz Grčije vrnila tudi njegova partnerka Tina Gaber, kar stroškov, ker let stane enako v vsakem primeru, ni povišalo. So pa iz vlade poslali le del podatkov, ki sem jih zahteval, pa še te nepopolno. Za polete, ki so jih še dodatno neposredno plačala ministrstva, so mi iz urada vlade za komuniciranje po tednu dni odgovorili, da moram prošnje za to poslati na posamezna ministrstva, ker s temi podatki vladni urad za komuniciranje “ne razpolaga”. Tako so me obvestili o težavah, ki jih imajo s pridobivanjem podatkov iz množice ministrstev svoje vlade:

Spoštovani,

pripenjamo podatke za Kabinet predsednika vlade. S podatki posameznih ministrstev ne razpolagamo, prosimo, da se obrnete neposredno nanje.

Hvala za razumevanje.

Prijazen pozdrav

Odgovor je bil povrhu brez podpisnika. Torej anonimka.

Podatke je res težko pridobiti, če jih celo vladni urad za komuniciranje, kot pravijo, ne more. V vladi Roberta Goloba imamo namesto štirinajst devetnajst ministrstev, ministrov pa celo 20. Šefici Ukoma Petri Bezjak Cirman sem v začetku tedna v telefonskem pogovoru povedal, da se mi zdi zavrnitev posredovanja podatkov, ker jim podatkov iz njihove lastne vlade ni uspelo pridobiti, nedostojna, saj zastopajo tudi ministrstva in ne le premiera, ki ima tudi svoje lastne piarovce. Povrhu pa je premier plačal ministrom nekaj najemov letal, za del pa so si ministrstva dodatna plača zasebna letala sama in ni čisto jasno, zakaj sploh to razlikovanje. Bezjak Cirmanovo sem prosil, naj vendarle zberejo podatke tudi za najeme letal ministrstev in mi jih posredujejo. Enako prošnjo sem pisno poslal tudi Ukomu. Pisna komunikacija je pomembna, če bodo za pridobitev podatkov o najemih poslovnih letal vlade po ministrstvih nujni še spori pred informacijsko pooblaščenko.

Iz kabineta premiera so pojasnili Golobove najeme letal pri zasebnih podjetjih za znesek, ki presega vsoto, ki jo kaže aplikacija Erar. Primerjava podatkov kaže, da na Erarju še ni prikazano potovanje premiera v Luksemburg konec prejšnjega meseca, ko sta bila z njim tudi spremljevalka Gabrova, sekretar Igor Mally in še nekdo iz protokola in varnosti. Med prikazanimi podatki o poletih, ki jih je plačal premierov urad, pa je bil zanimiv polet zunanje ministrice Tanje Fajon, za katero so iz urada premiera sporočili, da je z najetim letalom na vrh EU za 15.500 evrov letela sama. To bi bilo precejšnje zapravljanje. Ker se mi je to zdelo sumljivo, sem Ukom prosil za dodatno pojasnilo. Sporočili so:

“Člani delegacije za let v Bruselj na tretji vrh Evropske unije s Skupnostjo latinskoameriških in karibskih držav, ki je bil 18. julija 2023, so bili: ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, vodja Službe za strateške komunikacije Dragan Barbutovski, vodja Sektorja za Severno in Latinsko Ameriko ter Karibe Anita Stanković Pavlić ter fotograf in snemalec Rok Hlade Weis.”

Ko gre za delegacijo obrambnega ministrstva, ki ji je polet tudi plačal Golob, pa sploh niso navedlo, kdo je v njej vse bil. Zakaj to prikrivanje, ni jasno. Praviloma namreč letajo ministri in podobni in to ni kakšna zasebna pot ali posel. Dodatne podatke še čakam.

Nepopoln odgovor, ki sem ga prejel iz Ukoma, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu