Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DeSUS se po vetu punta! Bo sploh uskladitev pokojnin?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:46 pop

Ekspresno bo danes koalicija poskušala ponovno potrditi zakona o izvrševanju proračuna in o izrednem usklajevanju pokojnin, ki ju je z veti prejšnji teden ustavil državni svet. Zakona sta pomembna, da bi vlada prihodnje leto lahko finančno normalno poslovala. Imajo pa vladajoči pred odločanjem nekaj notranjih težav, ker se jim pri pokojninah punta DeSUS Karla Erjavca, ki za glasove zahteva zavezo vladnih strank, da bodo po potrditvi napačnega načina usklajevanja pokojnin to takoj popravili. Način usklajevanja pokojnin v enakih vsotah, ki mu DeSUS ostro nasprotuje, je v zakon mimo vlade spravila SAB Alenke Bratušek.

Spor v koaliciji in še nižja rast

A ni šlo le za to majhno stranko. Povišanje pokojnin v enakih zneskih so z razlago, da se cena kruha in mleka za vse večajo enako, izglasovali poslanci SD Dejana Židana, Levice Luke Meseca, večjega dela LMŠ Marjana Šarca, NSi Mateja Tonina in SNS Zmaga Jelinčiča. Proti so bili, z oceno, da je to nepošteno, ker so nekateri vplačevali več, nekateri pa manj in se to ne sme rušiti, poslanci DeSUS Karla Erjavca, SMC Zdravka Počivalška, SDS Janeza Janše in manjšega dela LMŠ.

Uskladitev v enakih zneskih se splačala tistim s podpovprečnimi pokojninami, na pa tistimi z nadpovprečnimi: ne odseva vplačanega v pokojninski sistem.

Povrhu je mogoče, da prihodnje leto decembra ne bo nobenega usklajevanja pokojnin: ne v enakih vsotah in v enakem deležu, ker ocene gospodarske rasti še kar padajo.

Po vladnem predlogu zakonu o ukrepih na področju plač ter izredni uskladitvi pokojnin izrednega višanja pokojnin prihodnje leto celo brez teh vseh slabših statistik ne bi bilo. Vlada je predlagala, da bi pokojnine za odstotek uskladile le, če gospodarska rast preseže tri odstotke. Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa je napoved rasti za prihodnje leto že septembra iz 3,4 znižal na 2,8 odstotka.

A poslanci so, da bi upokojencem dali več, pogoj za uskladitev znižali na 2,5 odstotka.

Statistiki med tem kažejo na še dodatno ohlajanje že pod 2,5 odstotka. Tako:

Gospodarska rast

Da se lahko načrti oblasti, kako lepo bo v prihodnosti, sfižijo, je Umar opozoril že septembra z oceno, da so razmere v mednarodnem okolju turbulentne in da je mogoč tudi “alternativni scenarij”, po katerem bo rast prihodnje leto le 1,7 odstotna.

Če se bo zgodilo to, ne bo nobene izredne uskladitve pokojnine.

Svetniki povsem soglasno proti

Zjutraj bo najprej o ponovnem odločanju državnega zbora po obeh vetih razpravljal odbor za finance, popoldan pa bo glasoval državni zbor Zaradi 140 milijonov evrov premalo denarja občinam so veto s 25 glasovi za nič proti državni svetniki prejšnji teden izglasovali na zakon o izvrševanju proračuna (Zipro), zaradi nepoštenosti usklajevanja pokojnin v enakih zneskih pa s 29 glasovi za in nič proti še na poseben interventen zakon o ukrepih na področju plač ter izredni uskladitvi pokojnin.

Zipro zaradi premalo denarja občinam državni svet zadnja leta ustavi vedno. Večina v državnem zboru pa veto potem vsakič tudi preglasuje.

Če v koaliciji ne pride do hudih sporov, bosta danes še pred večerom oba veta preglasovana.

Pri izrednem zakonu o omejevanju stroškov plač in usklajevanju pokojnin je vlada poslance pozvala k ponovni potrditvi, ker bo zakon pomembno prispeval k vzdržnosti javnih financ, “predvsem zaradi prihrankov na področju ureditve plač in drugih stroškov dela, in sicer za državni proračun v višini vsaj 38 milijonov, za javni sektor pa 64 milijonov evrov”.

Uskladitev pokojnin, ki so jo dodali poslanci, bo, če do nje pride, stala okoli 50 milijonov letno, a tega vlada ne ocenjuje posebej.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu