Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Goreči ruski oklepniki pri protinapadu, da bi ustavili pohod proti Tokmaku

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th oktober 2023, 12:20 pop

Precejšen polom je ruska vojska zadnje dni doživela pri poskusu protinapada pri Novoprokopivki. To majhno naselje leži južno od naselja od Robotine na poti proti mestu Tokmak. Na tem delu Zaporožja je ukrajinski vojski v zadnjem mesecu uspel preboj, v katerem so tudi oni izgubili oklepnik, uspelo pa jim je zavzeti ruske obrambne položaje, ki so nekoliko dvignjeni, a do osvojitve prometnega središča Tokmak, ki so ga lani okupirali Rusi, je še daleč.

Rusi ob štirinajst oklepnikov, Ukrajinci ob Leoparda 2A6

Ruska vojska, ki je poskušala okrepiti svoje sile in ponovno zavzeti izgubljene utrjene obrambne položaje, je pri tem naselju doživela manjšo katastrofo. Ukrajinskim prebojem pogosto sledijo močni ruski protinapadi. V tokratnem so v nekaj dneh tam Rusi izgubili štirinajst oklepnikov in veliko število vojakov, ki so bili povečini žrtve ukrajinskega topništva, posamezni oklepniki pa celo lastnih ruskih min. Dosegla ruska vojska ni nič pomembnega, oklepniki so bili uničeni že na poti proti bojiščem. Najprej so z izstrelki Himars Ukrajinci razstrelili kolono petih pehotnih oklepnikov, dveh tovornjakov in skladišče municije vzhodno od krajev spopadov.

Pozneje so Ukrajinci Rusom uničili še skupino petih oklepnikov zahodno od naselja in pot pa je goreče končala tudi kolona štirih tankov na vzhodu.

Posnetki uničene skupine tankov, med njimi bi naj bil tudi najsodobnejši ruski T-90M, so takšni:

Ukrajinci so na tem območju uničili tudi protiletalski sistem, drugega si je pa ruska vojska, a ne v Zaporožju, na okupiranih ozemljih Ukrajine uničila sama, ko je voznik izgubil oblast nad vozilom in se zaletel v vlak, ki je zaradi trka iztiril. Umrli so trije vojaki, še dva sta bila ranjena. Na področju Zaporožja je bil zadnje dni poškodovan tudi eden od ukrajinskih Leopardov 2A6. To je najboljši tank, kar jih imajo Ukrajinci trenutno na bojiščih. Večji premiki včeraj Ukrajincem v Zaporožju niso uspeli. Srditi spopadi se nadaljujejo.

Pogumni, a neumni tankisti na minskem polju

Izjemno visoko število uničenih tankov, pehotnih oklepnikov in topniških sistemov kaže tudi dnevna statistika ukrajinskega obrambnega ministrstva. O točnosti teh podatkov, po katerih so včeraj Rusom uničili trinajst tankov in osemnajst pehotnih oklepnikov, je veliko polemik in pomislekov, a kažejo trende in omogočajo sklepanja o srditosti spopadov. Veliko število uničenih ruskih oklepnikov običajno odseva poskuse ruske vojske, da bi s protinapadi zasedla ali si povrnila izgubljena ozemlja.

Dan prej so iz ukrajinskega obrambnega ministrstva poročali o petnajst uničenih tankih, osem uničenih oklepnikih in 40 uničenih topniških sistemih.

Ko gre za nenavadnosti, se Andrew Perpetua, ki na spletu ponuja obsežen dnevni pregled dogajanj in tudi statistiko dokazano uničene in poškodovane tehnike na obeh straneh, čudi ravnanju posadke ruskega tanka, ki čez minsko polje pelje vzporedno s tankom, ki ima pred seboj plug za zaščito pred minami. Drugi tank ga nima. Logično bi bilo, da bi čez minsko polje tank brez zaščite peljal za tistim z zaščito. Posledica je precej uničen tank brez zaščite.

Povrhu se ruski vojski pogosto zgodi, da so njihovi tanki žrtev njihovih lastnih min, ukrajinska vojska pa jih, ko so še ustavljeni, le še dokončno uniči. Na posnetku je najsodobnejši ruski T-90M, ki je le še zgodovina.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu