Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Smrtno nevaren let čez okupirana ozemlja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th avgust 2023, 01:58 pop

Pri Robotnem so Ukrajinci Rusom sestrelili še en helikopter Ka-52. Na to območje je ruska vojska zadnje čase selila svoje rezerve in enote iz drugih območij, da bi ustavila prodiranje ukrajinske vojske. A so, tako se zdi, težave zaradi tega zdaj drugod. Ukrajinci so začelo napredovati preko reke Dneper, ker je tam obrambe manj. Pa tudi drugod. Ne gre za hitre obsežne prodore, kakršne so pričakovali številni analitiki, ki pa bi bili verjetno samomor, saj ima Rusija zaradi boljših letal prevlado v zraku, poskrbela pa je tudi za izjemno obsežna miniranja okupiranih ozemelj, kjer bi Ukrajinci lahko prodrli. Hitrega prodora ni, ukrajinska vojska namesto tega na več delih fronte počasi napreduje.

Zadnje tedne so na vzhodu Rusi poskusili s protinapadi odgovoriti na ta napredovanja Ukrajincev na zahodnem delu fronte, a je ruska vojska naletela na oster upor in so se morali vrniti skoraj na začetne položaje. Na fronti je ruska vojska v težavah, ker so Ukrajinci z raketnimi in topniškimi napadi otežili oskrbo enot s sistematičnim razstreljevanjem skladišč, onesposobili so več mostov, napadli pa tudi tovorno ladjo, ki je po morju prevažala tovor, ko je bil promet po mostovih onesposobljen, onemogočili pa so celo enega od ruskih tankerjev.

Po informacijah iz Ukrajine se razmerja moči spreminjajo tudi pri oskrbi topniških enot z municijo, kjer Ukrajinci zaradi boljše oskrbe niso več v podrejenem položaju, kar so doslej poskušali nadomeščati z natančnostjo.

Pri sestrelitvi helikopterja za rusko stran največja težava ni plovilo, helikopterjev imajo v Rusiji zanesljivo še veliko, a spet so izgubili izurjenega pilota, ki jih ni preprosto nadomestiti iz skladišč, vsi drugi piloti in posadke pa so znova ugotovili, da so ranljivi in da polet nad okupiranimi ozemlji Ukrajine pogosto pomeni smrt.

https://twitter.com/SmartUACat/status/1688635223368495104

Dva mostova med polotokom Krim in celinskim območje so Ukrajinci zadnje dni onesposobili z britanskimi raketami Storm Shadow. Rusko vojsko je to prisililo, da je promet za oskrbo svojih enot začasno preusmerila na veliko daljšo pot, ki bolj na zahodu povezuje polotok s celino. Medtem se, da bodo izstrelke daljšega dosega poslali Ukrajini, odločajo tudi v Nemčiji, kar lahko oskrbo in s tem položaj ruske vojske še oteži.

Po oceni ukrajinske vojske so včeraj Ukrajinci ruski vojski ob helikopterju uničili še deset tankov, osem pehotnih oklepnikov in devetnajst topniških sistemov. Skupaj pa so doslej po ocenah ukrajinskih oblasti, o točnosti je sicer veliko sporov, Ukrajinci Rusom onesposobili več kot četrt milijona vojakov.

Podatke o tem, kaj vse bi naj uničili Ukrajincem objavlja tudi Ruska stran, a je za te znano, da niso vredni resne pozornosti, ker so pretiravanja tam res divja in so Ukrajincem posamezna zahodna orožja, denimo, uničevali že, ko jih Ukrajinci še niti dobili niso.

Vojna je brutalna, a občasno je kak posnetek tudi takšen, da poskrbi za nekaj sprostitve. Denimo ta iz Belorusije, za katerega sicer ni mogoče zanesljivo reči, da ni morda tudi prirejen in podtaknjen za posmehovanje podrejeni zaveznici Rusije v vojni z Ukrajino.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu