Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tožilstvo noče preganjati prosilcev za azil iz Maroka, ki sta ukradla in razbila avto

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:43 pop

V parlamentu je ogorčenja povzročila okrožna državna tožilka Mateja Roguljič, ker je 23.12. lani odločila, da ne bo preganjala Ihmada Ihnika iz Marakeša v Maroku in Simohammeda Jabanija, ki je tudi iz Maroka. Ihnik in Jabani sta se v državo iz Hrvaške pretihotapila mimo slabega mejnega nadzora in Dejanu Šnebergerju iz dvorišča stanovanjske hiše potem ukradla audija A3, vrednega okoli tri tisoč evrov. Avto sta po kraji v prometni nesreči razbila in povsem uničila.

Vlada omogoči izginotje, tožilka ne preganja, ker ju ni

Oba migranta sta, ko so ju po nesreči prijeli policisti, zaprosila za azil. Status varovanih oseb sta, da bi naša vlada preverila, ali ju na Hrvaškem preganjajo in ogrožajo, tudi dobila. V naslednjih treh tednih sta pobegnila iz naše države, ker preverjanje, ali bi država dodelila azil, omogoča svobodno gibanje migrantom, ki se jim uspe iz Hrvaške pretihotapiti v Slovenijo mimo mejnega nadzora, ki ga, kot kažejo številke o migrantih, dejansko sploh ni.

Velikanska večina vseh prosilcev “azilni sistem” pozneje uporabi za to, da zbežijo naprej. V statistiki za lansko leto sta Ihnik in Jabani med 3273 “izginulimi”, pri katerih je ministrstvo za notranje zadeve ustavilo postopek, ker jih več ni:

Da ne bo preganjala Ihnika in Jabanija se je tožilka odločila, ker je ocenila, da je pomen kaznivega dejanja izginulih prosilcev za azil nesorazmerno majhen v primerjavi s posledicami, ki bi jih povzročil pregon. Opozorila je tudi, da za ilegalna migranta ni znano, kje sploh sta, ker sta vladi medtem zbežala. Sprožitev kazenskega postopka pa bi povzročila velike stroške z ugotavljanjem kraja, kjer se nahajata, prevajanjem pošte, rabo diplomatskih poti, ki so z Marokom po oceni tožilke otežene.

Če bi bila obsojena bi ju lahko doletela kazen največ treh zapora, je opozorila tožilka.

Kovšca: To preprosto ni res

Odločitev, da migrantov, ki sta tudi prosilca za azil v naši državi, za krajo avtomobila tožilka ne bo niti preganjala, je sprožila precej ogorčenja med poslanci in tudi v državnem svetu. Nekdanji predsednik odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožef Horvat (NSi) mi je povedal, da bo od zunanjega ministra Mira Cerarja zahteval odgovor, kaj pomeni trditev tožilke o oteženih diplomatskih poteh z Marokom, s katerim imamo povsem normalne diplomatske odnose.

Na posnetku je poslanec NSi Horvat:

Poslanec Jožef Horvat (NSi) Foto: DZ

Podobno je dejal tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki se je na družabnem omrežju odzval tako:

“Ne verjamem navedbi, da je uporaba diplomatske poti otežena! Leta 2018 je bila na delovnem obisku v SLO delegacija Senata Kraljevine Maroko. Kraljevino nerezidenčno pokriva naše veleposlaništvo v Parizu. Nobenih težav ni bilo z dogovarjanjem o njihovem obisku. Preverljivo!”

Kovšca je opozoril še, da je ravnanje pravosodja nepošteno, ker so pri naših državljanih drugim državam izven EU pomagali celo, da so izterjali kazni za napačno parkiranje, ko pa gre pa za krajo in uničenje avtomobila, ki sta ga zagrešila ilegalna migranta in prosilca za azil v naši državi, pa je nenadoma “podana nesorazmernost med majhnim obsegom kaznivega dejanja in posledicami, ki bi jih povzročil kazenski pregon.”

Na posnetku je Kovšca ob predsedniku državnega zbora Dejanu Židanu:

Alojz Kovšca in Dejan Židan Foto: DZ

Deloma pa je odločitev tožilke celo logična po sodni praksi, ki so jo uveljavili na sodišču v Črnomlju, kjer je obveljalo, da so domačini sami krivi, če migranti, ki zaradi slabega nadzora meje pridejo iz Hrvaške, ukradejo kak avto, če pred tem domačini niso ravnali samozaščitno, saj je po mnenju sodišča znano, da je to nevarno območje, kjer se krade : https://spletnicasopis.eu/2019/11/23/sokrivi-ste-ce-vam-migrant-odpelje-avto-ce-ste-v-njem-pustili-kljuce/

V Kraljevini Maroko namerava naša država celo odpreti pravo veleposlaništvo. Sklep o tem je bil sprejet že leta 2017.

Do zapleta pa je prišlo v zanimivem času, ko so poslanci vladne koalicije ravno spet zavrnili, da bi kakorkoli zaprli luknjo v azilni ureditvi, ki migrantom, ki na črno prihajajo iz povsem varne Hrvaške, omogoča, da s pomočjo azilnega sistema, ki ga na vso moč brani vladna koalicija (LMŠ, SMC, SD, SAB DeSUS) množično bežijo na zahod, ko vlada preverja ali jih mora zaščititi pred preganjanjem oblasti sosednje Hrvaške.

Popravek očitno zgrešene ureditve, ki služi skoraj samo še tihotapljenju migrantov proti Italiji, je predlagal prav državni sveti, da bi onemogočili točno to zlorabljanje sistema. Državni zbor pa se bo lahko, ker so koalicijski poslanci v odboru za notranjo politiko prejšnji teden že črtali čisto vse člene predlog državnega sveta, le še seznanil, da vladna koalicija noče spremeniti ureditve.

V okviru državnega sveta so predlog popravka azilne ureditve pripravili svetniki iz vrst slovenske ljudske stranke (SLS).

Celotna odločitev tožilke, da ne bo preganjala kraje in uničenja avtomobila, ker se to ne splača, je takšna:

Sklep tožilke, da ne bo preganjala migrantov zaradi ukradenega in razbitega avta

Ko Sluga močno udari mimo

Dodatno je bilo hudo nenavadno, ker je v odboru, ki je razpravljal o popravkih azilne ureditve, prejšnji teden Janja Sluga (SMC) ostro protestirala, ker so v državnem svetu spremembe pripravili svetniki iz vrst SLS. Trdila je, da je to propagandno in dejala: 

“V tem primeru gre za očitno zlorabo državnega sveta, ki ga je zlorabil nekdo drug ali pa se je pustil tudi sam zlorabiti.”

Poslanka je na spletu namreč prebrala, da je spremembo v dogovoru s predsednikom SLS Marjanom Podobnikom pripravil vodja svetniške skupine SLS Marjan Maučec. Sluga je zlorabo očitala, ker v državnem svetu ni svetniških skupin in ni strankarsko organiziran in torej tak strankarski predlog po njenem mnenju sploh ni mogoč. 

Svetniški klub SLS je organiziran pri politični stranki SLS. Ker nismo več v diktaturi, se ljudje spet smejo svobodno združevati, tudi državni svetniki, politične stranke pa so že 30 let spet dovoljene.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu