Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prvi ATACMS v Ukrajino, goreče poveljstvo črnomorske flote, T-64BV uničil T-90S

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st oktober 2023, 09:18 dop

Po srečanju ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega s predsednikom ZDA Joe Bidnom se je ameriški predsednik vendarle odločil, da bodo ukrajinski vojski poslali tudi rakete dolgega dosega, ki omogočajo Ukrajincem napade na rusko vojsko kjerkoli na ozemljih, ki so jih Rusi okupirali v njihovi državi. Podobne rakete so Ukrajinci že dobili iz drugih držav, prve so prišle iz Velike Britanije Nevihtne sence (Storm Shadow). V ZDA je bilo veliko dilem ob raketah ATACMS, ker te omogočajo ukrajinske napade na ruske baze v Rusiji in s tem širitev konflikta. Po napovedih ameriškega predsednika bodo prihodnji teden v ponedeljek v Ukrajini prvi od 31 ameriških tankov Abrams, ki so opremljeni tudi z izstrelki z osiromašenim uranom z veliko prebojnostjo. Ker gre za zelo sofisticirana vozila, bo verjetno trajalo še nekaj časa, da se bodo ti tanki pojavili na bojiščih.

A že pred pošiljko raket dolgega dosega iz ZDA se je zadnje dni zgodila serija napadov Ukrajincev na Krim in druga okupirana ozemlja. Razstreljevali so ruske protiletalske sisteme, pristanišča in ladje, letališča in letala, včeraj pa še poveljstvo črnomorske flote ruske vojske v Sevastopolu na Krimu. Dramatičen video posnetek, ko ena izmed raket zadene poveljstvo flote, kar opazuje skupina ljudi, je takšen:

Po nekaterih informacija bi lahko bil med žrtvami napada tudi admiral Viktor Sokolov, poveljnik ruske flote v Črnem morju.

Premiki se dogajajo tudi na fronti. Po preboju Surovikinove obrambne linije po zasedbi naselja Robotine so ukrajinske enote čez najbolj utrjena ruske obrambne položaje v Zaporožju prepeljali težke oklepnike, ki se premikajo za obrambnimi linijami ruske vojske. Ni povsem jasno, ali nameravajo sprožiti obsežnejši napad ali poskušajo le povzročiti reakcijo ruske vojske.

Posnetek kaže poskus protinapada ruske vojske na tem območju, ki se je končal z uničenimi oklepniki in obstreljevanjem svoje lastne pehote. Verjetno je šlo za pomoto ruskega topništva, pravzaprav TOS-1 raketnega sistema kratkega dosega, ki je učinkovit na razdaljah nekaj kilometrov (izboljšana verzija tudi do deset). Deluje na šasiji tanka T-72, konice raket so lahko tudi termobarične, namenjen je za napade na utrjene položaje in lažje oklepnike.

Da v spopadih ni vedno najpomembnejše, kako moderen je tank, kaže posnetek, kako sodoben ruski tank T-90S, gre za izvozno inačico, ki je nekoliko slabše opremljena kot najsodobnejši T-90M, uniči iz razdalje nekaj deset metrov ukrajinski T-64BV, ki je veliko starejši. Ti 38 tonski tanki so bili proizvedeni še v času Sovjetske zveze med leti 1963 in 1987 in danes skoraj več niso v uporabi. So jih pa Ukrajinci sto zadnja leta posodobili na standard T-64BV. Med drugim z opremo za nočni vid, toplotno prepoznavo okolice, imajo boljši oklep, navigacijo, top. Tak tank je uspel, kot kaže posnetek, uničiti sodobnejši ruski tank z dvema streloma iz velike bližine, ker je bil verjetno povezan z dronom in je zaradi tega “videl”, kako se premika modernejše rusko vozilo, ki je bilo, tako se zdi, slepo.

Tanki T-90S so najbrž iz velike pošiljke teh oklepnikov za Indijo, ki so jih iz Indije v Rusijo morda poslali na popravilo ali nadgradnjo, ruska vojska pa jih je, ker jim sodobnih tankov primanjkuje, poslala v Ukrajino. V Ukrajini so v zadnjih dneh objavili serijo posnetkov, kako so Ukrajinci uničili še več modernejših T-90M. Kot kaže Rusija v spopadih ne varčuje več s temi najmodernejšimi oklepniki, ki so pred tem praviloma bolj skrbeli za varovanje pomembnih transportnih poti v ozadju.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu