Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

T-90 na Oshkoshu, uničena še dva PRORYV-3 in Su-25

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th februar 2023, 12:43 pop

Do obletnici ruskega napada na Ukrajino in propadlega poskusa zamenjave oblasti v Kijevu, Rusiji ni uspelo zasesti mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine, katerega zavzetje napovedujejo že pol leta. So pa na fronti zadnje dni Rusi izgubili velikansko število oklepnikov, tudi najmodernejših, strmoglavil pa je na ruskem ozemlju pri vračanju Su-25. Pilot je umrl. Zdi se, da so Ukrajinci že dobili prve izstrelke daljšega doseg, kar povzroča težave Rusom, ko poskušajo dovažati nove enote na okupirana ozemlja in poskrbeti za logistiko zanje in prerazporejati obstoječe enote. Rakete jih zdaj dosežejo tudi na večjih razdaljah.

Na spletnih omrežji je pozornost pritegnil sodobni ruski tank na ameriškem vlačilcu. Za katero inačico tanka T-90 gre, ni čisto jasno, ni pa spora, da ga vleče ameriški Oshkosh M1070. To vozilo je bilo razvito za prevažanje tankov Abrams M1. Posnetek kaže, da se Ukrajina modernizira, v preteklosti so zajete ruske oklepnike največkrat vlekla ukrajinska poljedeljska vozila.

Razlage o vrsti tanka na ameriškem vlačilcu so, da gre za nekoliko starejši T-90A, teh so Ukrajinci doslej onesposobili ali zaplenili 34, ali, da je na posnetku najsodobnejši T-90M. Eno od ugibanj je, da bi lahko šlo za T-90M, ki so ga Ukrajinci zaplenili že lani, pa ga zdaj le prevažajo. So pa še dva najsodobnejša T-90M zadnje dni Ukrajinci uničili. Posnetek trinajstega takšnega tanka, ki je uničen, zaplenjen ali onesposobljen, je takšen:

A objavljen je bil sčasoma še posnetek dodatnega:

Včeraj pa so bili objavljeni tudi posnetki ruskega Su-25, ki se je zrušil pri vračanju na področje Belgoroda v Rusiji, pilot je umrl, z ruske strani so kot razlog nesreče navedli tehnično napako:

Včeraj iz ukrajinske strani objavljeni podatki o dnevnem dogajanju kažejo izjemno visoko število ruskih uničenih tankov in oklepnikov in tudi nadpovprečno število onesposobljenih vojakov. V dnevnem pregledu padlega ruskega letala (še) ni.

Mnenja, koliko so ti podatki točno, so zelo različna, kažejo pa dogajanje. Ruska stran podobnih podatkov, kaj so uničili Ukrajincem, ne objavlja. Poročajo pa zahodni mediji, da se je tudi na ukrajinski strani število mrtvih fantov, ki jih iz območja spopadov vračajo družinam, zadnji mesec zelo povečalo.

Nogometno: zadnjih 20 minut

Šef ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov je v pogovoru za ukrajinski Forbes dosedanji potek vojne v nogometni terminologiji povzel, da poteka 70 minuta, rezultat je 1:1 odločilno pa bo dogajanje do konca pomladi. Budanova se je zadnji mesec omenjalo kot možnega obrambnega ministra, če bi Oleksiya Reznikova odnesla korupcijska afera s preplačanimi nabavami za vojsko in kritikami, ker so pilote pošiljali za bojevanje v navadne pehotne enote. A se je Reznikovu uspelo zadržati na vrhu.

Budanov je ocenil, da ofenziva Rusije, ki poskuša ponovno zavzeti obsežna ozemlja na vzhodu Ukrajine, že dalja časa poteka, a je skoraj neopazna, ker je tako neučinkovita. Ocenil je, da je rusko topništvo doslej porabilo 70 odstotkov zalog svojega streliva in zaradi pomanjkanja ne morejo več podpirati napadov ruske vojske. Iz Irana so zaradi pomanjkanja uvozili testno serijo topniških granat in trenutno poskušajo nabaviti drugo serijo 20.000 granat. Ruska taktika okoli Bakmuta in Vuhledarja se je zaradi pomanjkanja granat in oklepnih vozil preusmerila od topniških in mehaniziranih k pehotnim napadom, je ocenil Budanov. Zaradi premalo podpore in ostrega upora je propadla.

O nasvetih iz tujine, da bi se umaknili iz Bakmuta, češ da strateško ni pomemben, je Budanov povedal, da si ne zna predstavljati, da bi kdo ZDA svetoval, naj se začasno umaknejo iz New Yorka, ker strateško ni pomemben, opozoril pa je tudi, da, če bi verjeli uradnim ruskim trditvam, so Bakhmut po juniju lani Rusi zasedli že najmanj desetkrat. Zdaj je februar in pravijo, da potrebujejo še malo.

Budanov je opozoril, da je Rusija poslala več kot 90 odstotkov od 316.000 na novo mobiliziranih vojakov na fronto in to brez posebnih usposabljanj, da bi nadomestila velikanske izgube in ocenil, da je Rusija doslej izgubila tudi najmanj 1.500 tankov, morda pa celo 2.000 in da jih z lastno proizvodnjo za spopade ni sposobna zagotoviti dovolj.

Celoten pogovor preveden v angleščino lahko preberete s klikom na posnetek članka:

Kako hude so težave z logistiko za vojsko in pomanjkanjem streliva, kažejo protesti šefa zasebne vojske Wagner Jevgenija Prigožina, da njegovi vojaki, ker jim obrambno ministrstvo noče poslati streliva, množično umirajo. Objavili so številne posnetke velikega števila umrlih vojakov, takšna zloraba umrlih za pritiske za dodatno oborožitev je precejšnja sramota za vojsko. Tudi za Rusko zasebno vojsko.

https://twitter.com/NOELreports/status/1628342017854939138

Včeraj je Prigožin sporočil, da se je dostava streliva le popravila.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu