Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Smrtno nevaren beg proti letališču Doneck

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th september 2023, 04:39 pop

Počasno prebijanje ruske obrambe na več delih fronte nadaljujejo Ukrajinci, v ozadju tega dogajanja pa je velik spopad logistik. Najbolj presenetljiv je bil zadnje dni bliskovit prodor Ukrajincev do naselja Opitne, ki je bil morda tudi posledica zmede v ruski vojski. Pomotoma so s topništvom na vso moč obstreljevala svoje lastne bežeče vojake, za katere so domnevali, da so Ukrajinci, ki poskušajo zavzeti letališče. Posledica je bilo najmanj 27 mrtvih in 34 ranjenih ruskih vojakov. Ukrajinska vojska pa je potem za njimi res prišla skoraj vse do letališča Doneck. Po drugi razlagi so na lastne vojake streljali, da bi preprečili bežanje. Hiter prodor Ukrajincev je morda omogočilo, ker je Rusija svoje enote pomaknila v Zaporožje proti naselju Robotine, kjer poskušajo ustaviti večje ukrajinsko napredovanje. Del enot pa so poslali v protinapad nekaj deset kilometrov stran.

Ukrajinci ruski vojski težave povzročajo tudi povsem na zahodu, kjer so na več delih prečkali reko Dneper in tam uničujejo logistiko ruske vojsko, ki je imela oporišča na otokih in levem bregu reke. Zasedli pa so Ukrajinci Rusom tudi več platform za črpanje nafte v Črnem morju, ki jih je Rusija Ukrajini zaplenila po tem, ko so okupirali Krim leta 2014. Ploščadi so pomembne tudi iz vojaškega vidika, na njih so bile ruske inštalacije za opazovanje. S hitrih čolnov bi naj Ukrajinci poškodovali tudi enega od ruskih vojaških reaktivcev, ki je poskušal preprečiti zavzetje ploščadi.

Naftne ploščadi so zavzete bolj simbolno, sredi morja je zelo težko vzdrževati enote in braniti območje.

Bolj resna dilema je, kako dolgo lahko Ukrajinci nadaljujejo protiofenzivo, v kateri pomembnega dela modernega zahodnega orožja še niso uporabili. Čez kak mesec bo konec sušnega obdobja, ko se bo pokrajina spremenila v blatne pasti. Na ukrajinski strani zatrjujejo, da jih letos deževje in zima ne bosta ustavila kot sta jih lani. Z občasnimi napadi poskuša zadnje tedne izgubljena ozemlja ponovno osvojiti tudi ruska vojska, ponekod pa prodreti na nova ozemlja. A za zdaj so se ti poskusi končali z gorečimi oklepniki in bežečimi vojaki na prvotne položaje. Ali še bolj nazaj. Velike izgube so zaradi ruskega poskusa okupacije Ukrajine, seveda, na obeh straneh.

Na spletnih omrežjih še odmevajo rabljene gume na številnih ruskih nadzvočnih vojaških letalih. Fotografija s Putinom, ki izstopa iz limuzine zavarovane s takšnimi gumami, pa je fotomontaža, ki je oblika posmehovanja ruski obliki varovanja strateških bombnikov in lovcev pred ukrajinskimi napadi z droni.

Na ruskih spletnih omrežjih so medtem objavili fotografije nekoliko bolj sofisticiranih načinov zaščite ruskih reaktivcev in s tem sprožili dodaten posmeh, ker v številnih državah že dolgo poznajo rešitev. Hangarje, ki jih Rusiji zaradi varčevanja v preteklosti, kot kaže, primanjkuje. Na hitro pa jih ni mogoče zgraditi.

Ko gre za gume ruski vojski primanjkujejo nove, zato njihova tovorna vojaška vozila uporabljajo tudi že povsem izrabljene, kar lahko postane velika težava za oskrbovanje enot, ko se bo začelo deževje.

Rusija pa še naprej izgublja tudi svoje najboljše oklepnike z gosenicami. Po posnetku že tretjega zajetega tanka T-90M so Ukrajinci objavili še, kako najsodobnejši več milijonov evrov vreden ruski tank uničijo trije droni, ki skupaj stanejo kvečjemu nekaj tisoč evrov. Boljši od T-90M je v ruski vojski verjetno le T-14 Armata, ki pa je še v uvajanju in bolj eksperimentalni fazi in jih v vojni ni opaziti.

Ko gre za tanke je bil v zadnjem tednu objavljen posnetek spopada nemškega Leoparda 2 iz julija z dvema ruskima tankoma, zdi se, da bi lahko šlo za T-80BVM. Enega z razdalje več kilometrov Leopard poškoduje, drugi T-80 se umakne.

Tanki T-80BVM so nadgrajene verzije tankov, ki jih je zaradi visokih stroškov rabe in vzdrževanja ruska vojska pred tem nameravala upokojiti. Pregrešno potraten je predvsem turbinski motor, ki je bil skonstruiran za helikopterje. Porabi 750 litrov kerozina na sto kilometrov, tudi vzdrževanje motorja je zahtevno. Njegova prednost pa je, da deluje tudi pri izjemno nizkih temperaturah, tank je z njim precej hitrejši kot z običajnimi dizelskimi motorji, ti motorji pa so tudi tišji od dizlov v drugih ruskih tankih. Prve nadgrajene verzije so bile predstavljene leta 2017, pomembna nadgradnja je bil eksplozivni oklep Relikt, ki ga uporabljajo tudi za zaščito tankov T-90M. Na T-80BVM so ta oklep prvič preizkusili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu