Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

2TDK: Bo Cerar odstavil Dragonjo, ker govori neumnosti?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd april 2018, 10:01 dop

“Ne kradi! Ne pričaj po krivem!” sta zapovedi, ki ju poznajo verni in tudi tisti, ki to niso. Sta tudi del civilnega pravnega reda. Kdor jih krši, je lahko kaznovan. Če ga ujamejo, seveda. Nikakor pa ne ravna častno in moralno tudi, če ga ne ujamejo. Presenetljivo postajata ti zapovedi pomembni v času pred ponovitvijo referendumom o drugem tiru in volitvami. Referendum bo ponovljen, ker je bila prekršena prva od njiju.  Vladne stranke so si iz proračuna vzele, kar ne bi smele in si s tem zagotovile nepošteno prednost pred opozicijskimi. Priča pa smo pred ponovitvijo referenduma, ki bo 13 maja, tudi kršitvi druge zapovedi, ki resnicoljubnost zahteva tudi od politično nastavljenih direktorjev državnih podjetij, ki ne bi smeli za grehe vladajočih, svojih torej, obtoževati opozicije. To je storil Metod Dragonja. Velikega čudenja ni bilo opaziti. Kot da smo vajeni, da direktorji državnih podjetij podtikajo.

Kršitev sedme zapovedi

V kampanjo pred referendumom za drugi tir je vlada lani vstopila tako, da si je dodelila 97.000 evrov iz državnih rezerv in določila veliko skupino vladnih funkcionarjev in uradnikov, da bi ti v službenem času in z javnim denarjem propagirali zakon o drugem tiru, ki so ga v parlamentu poskušale uzakoniti stranke vladne koalicije. Nasprotovale so zakonu opozicijske stranke, ki dostopa do državnega denarja in podpore državnih uslužbencev pred referendumom niso imele. Finančna prednost iz državnih rezerv za vladne stranke ni bila poštena, je presodilo sodišče. Grafično prikazano je bila ta prednost pri vložkih v kampanje takšna:

Dopolnilo zakona, ki je to prednost vladnim strankam omogočilo, si je desetletje prej uzakonila koalicija SD, Zares, Desus in LDS. V začetku letošnjega leta ga je razveljavilo ustavno sodišče. V spletnem časopisu sem ta razveljavljen člen poimenoval “Lex Čepin”, ker je z njegovo pomočjo vlada Boruta Pahorja nekoč izplačala honorar Urški Čepin. Vrhovno sodišče pa je zaradi čepinastega ravnanja vlade letos odredilo ponovitev celotnega referenduma. Premier Miro Cerar je po objavi sodbe, da bo referendum ponovljen, odstopil, zaradi česar predsednik republike Borut Pahor ni razpisal rednih volitev poslancev in bo sčasoma razpustil državni zbor in razpisal predčasne volitve.

Danes se uradno začenjajo postopki za ponovitev referenduma, z vladne strani pa so prekršili še osmo zapoved. Direktor podjetja 2TDK Metod Dragonja, ki je bil tudi pomembni politik vlad Janeza Drnovška, Alenke Bratušek in Mira Cerarja, je na javni televiziji, ko so ga novinarji spraševali o stroških državnega podjetja, ki ga je vlada ustanovila že leta 2016 in mu dodelila davkoplačevalski denar, da Dragonja dobiva plačo, odgovoril tako:

“Gospod Kovačič bo s svojimi aktivnostmi stal državo neposredno zdaj šest milijonov evrov. (…) Podražitve na projektu, ki bodo v letu in pol nastale, se pa merijo v desetinah milijonov evrov. Ampak tega pa ne boste povedali.”

Kršitev osme zapovedi

Maketa drugega tira za katero so iz vlade povedali, da je ne bodo plačali, ker je ponudnik kršil razpisne pogoje

Trditev Dragonje, ki jo je novinarka Tanja Gobec ponovno objavila tudi v tedenskem pregledu Utrip, si zasluži pozornost. Dragonja je – mimogrede –  narobe ocenil “da tega novinarji ne bodo povedali”. Govorjenje neresnic si zasluži večkratno objavo. Ni namreč res, da je Vili Kovačič s svojimi aktivnostmi zagrešil šest milijonov evrov stroškov za dva referenduma. Vrhovno sodišče je presodilo, da mora biti referendum ponovljen zaradi ravnanja vlade, katere del je bil v preteklosti kot državni sekretar tudi Dragonja. In ne Kovačiča. Dragonja ni amater kot Kovačič, vlada ga je postavila na vrh državnega podjetja, ki ga je ustanovila za drugi tir, to podjetje pa je lani čisto uradno sodelovalo v volilni kampanji za potrditev zakona o drugem tiru. Dragonja je za stroške, ki jih je s svojim ravnanjem zagrešila njegova vlada in on sam, gladko obtožil nasprotnike projekta, ki za svoje delo niso dobro plačani iz državne malhe. Je mogoč bolj očiten primer nepoštenega manipuliranja?

Premier Miro Cerar je prejšnji teden sodbi vrhovnega sodišča ugovarjal, da ne more biti hkrati zagovornik in nasprotnik projekta drugega tira in povzel, da zato v kampanji kot šef vlade tokrat ne bo sodeloval, s čemer bo sodbo spoštoval.  V kampanji pa bo kot šef največje vladne stranke SMC. To je prav in to sme. Po grafiki, ki kaže stroške lanskih kampanj, bo še vedno velik in pomemben igralec. A prava dilema je, ali bo šef vlade vsaj tokrat storil, kar bi moral že lani: namreč odstavil Metoda Dragonjo z vrha podjetja 2TDK. Pred letom nepotrebne in nepoštene rabe proračunskega denarja za kampanjo kljub kritikam ni onemogočil in tudi ni ustavil državnih podjetij, ki so uradno napovedala sodelovanje v referendumski kampanji, kar se zanesljivo ni zgodilo brez pritiska iz vlade.

Bo premier vsaj tokrat branil spoštovanje etičnih načel, temeljnih pravil? Direktorji državnih podjetij, ki so bili nedavno pomembni politiki te vlade, javnosti ne bi smejo govoriti neresnic, da bi ubranili svoje koristi in interese vlade. To je nemoralno. Na ravni tistega ravnanja, zaradi katerega bo ponovljen referendum.

Zmaga, ki bi bila priborjena na nepošten način, ne bo veliko vredna in se na volitvah poslancev lahko maščuje. Gre za zaupanje. Tisti, ki skušajo lastne grehe preveč očitno naprtiti drugim, si ga ne zaslužijo.

 

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu