Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preboj: Rusom zaplenili še enega T-90M Proryv

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 9th september 2023, 10:58 dop

Ukrajinci so dodatno osramotili rusko vojsko, ko so na področju naselja Robotine v Zaporožju, kjer jim je uspel preboj čez minska polja in več linij ruske obrambe, zaplenili najmodernejši ruski tank T-90M Proryv. Proryv v ruščini pomeni preboj. Ob zaplembi ni slišati, da bi šlo za prebeg kot pri helikopterju Mi-8 konec avgusta. Ko gre za te najmodernejše inačice tanka T-90, ki so ga v Rusiji razvili, da bi nadomestil T-72, so jih Ukrajinci Rusom do prejšnjega meseca uničili dvajset, šest poškodovali, pet so jih Rusi zapustili, dva pa so Ukrajinci zajeli. Zdaj še tretjega. V Ukrajino pa prihaja dodatno orožje, na poti so po modernih angleških tankih Challenger 2 in nemških Leopardih 2, ki jih že uporabljajo, tudi ameriški tanki Abrams in večje število Leopardov prve generacije iz Nemčije in Nizozemske. Deset ji je že v Ukrajini, še devetdeset na poti. Zaradi več streliva in bolj natančnih raket z daljšim dosegom na ukrajinski strani, je ruska vojska v vse večjih težavah, na kar kažejo tudi dnevni podatki o velikem številu uničenih tankov, oklepnikov in topniških sistemov na ruski strani.

Med uničenimi sistemi so tudi moderni protiletalski, kjer imajo pomembno vlogo izvidniški droni, ki topništvu olajšajo uničenje teh dragih sistemov, ki so običajno daleč za frontno črto. Zahodni analitiki, kot poroča inštitut za vojne študije (ISW), ocenjujejo, da je ruska vojska izboljšala poveljevanje na fronti in umaknila poveljniške centre iz dosega ukrajinske vojske, izboljšali so tudi elektronsko bojevanje z onemogočanjem ukrajinskih dronov in izstrelkov, kar je imelo učinek, ko se je junija začela ukrajinska ofenziva. Da niso povsem uspešni, pa kaže uničenje več delov dragega ruskega sistema protizračne obrambe.

Ruski predsednik Vladimir Putin pa ne kaže znakov, da bi nameraval v spopadu popustiti. Za težave, ki si jih je povzročil v Ukrajini in doma, ko jo sosednjo državo poskušal okupirati z vojaško silo, še naprej krivi Zahod, ki bi ga naj je tako rekoč prisili k napadu na sosedo in bi naj bil tudi kriv za vse grozne posledice napada Rusije na sosednjo Ukrajino.

Da so Ukrajinci vse uspešnejši z droni pa kažejo avtomobilske gume na ruskih nadzvočnih lovcih in bombnikih, kot je Su-34, ki so parkirani daleč v Rusiji. Z njimi poskušajo preprečiti poškodbe, ki jih povzročajo ukrajinski droni.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu