Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zajc in Šebeder skoraj že Leben in Fakin

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th marec 2019, 09:17 dop

Koalicijski poslanci so v odborih Alešu Šebedru (LMŠ) in Simonu Zajcu (SMC) zadnje dni že čestitali za izvolitev na vrh ministrstev za zdravje in za okolje. Po reakcijah v koaliciji ni dvomov, da ju bodo v DZ danes izvolili. Kandidatno listo Šebedra in Zajca bo poslancem zjutraj predstavil premier Marjan Šarec, ki je bil v ponedeljek pri poslanskih vprašanjih precej bojevito in predvolilno razpoložen. O kandidatih je napovedanih dobrih pet ur razprav. Največ, uro in pol, iz največje opozicijske SDS. V odborih je vladna koalicija v zadnjih dneh obema kandidatoma zagotovila veliko večino. Za Šebedra je bilo v odboru za zdravje dvanajst poslancev, dva sta bila proti. Pred pol leta je bilo za bivšega minsitra za zdrave Sama Fakina (LMŠ) tudi dvanajst poslancev, pet pa proti.

Ostaja: Pol neizvoljenih v DZ

Simon Zajc Foto: DZ/Borut Peršolja

Za Zajca pa je v odboru glasovalo deset poslancev, proti pet. Pri Juretu Lebnu (SMC) je bilo to razmerje pred pol leta enajst za in dva proti. Nova ministra strukture vlade ne bosta spremenila. Lebna bo zamenjal Zajc, ki je bil doslej njegov državni sekretar, oba pa sta na lanskih poslanskih volitvah neuspešno kandidirala za poslance na listi SMC. V odstotku je Zajc dosegel boljši rezultat z 12,6 odstotka kot Leben s 10,1 odstotka. Še naprej bo točno pol vseh ministrov iz vrst neizvoljenih poslancev. Štirje pa bodo še naprej takšni, ki sploh niso kandidirali. Med temi sta bila doslej zamenjana že dva, najprej s kulture Dejan Prešiček in zdaj še iz zdravja Fakin. Tudi prihajajoči minister Šebeder ni kandidiral za poslanca, je pa zadnje leto vodil Klinični center v Ljubljani, ki ga, kot so včeraj opozarjali iz opozicije, ni izkopal iz izgub. Jelka Godec (SDS) ga je včeraj v odboru spraševala celo, ali bi ga vlada zaradi neuspešne sanacije morala v kratkem odstaviti. Hitro pa bo najbrž zaslišan tudi pred preiskovalno komisijo, ki preverja nenavadno dogajanje na otroški srčni kirurgiji zadnja leta. Na posnetku kandidat za ministra za zdravje:

Aleš Šabeder (LMŠ) Foto: DZ/Borut Peršolja

Struktura vlade bo, če bosta izvoljena Zajc in Šebeder, takšna (grafiko lahko s klikom povečate):

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu