Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Smrt Saša Hribarja, ko letijo glave

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th september 2023, 09:44 dop

Za smrt Saša Hribarja zaradi infarkta sem od televizijcev izvedel, ko sem v petek popoldan preverjal, zakaj je nova štiričlanska uprava RTVS, ki jo vodi Zvezdan Martić, sporočila, da je policija iskala odgovorno urednico, to je Jadranka Rebernik in ne Jožeta Možino, o katerem sta policista spraševala vratarja v stavbi, kot je ta povedal Možini. Pred Martićevo upravo je dezinformacije po spletnih omrežjih, da je šlo za njegovo skrito kamero in ne pravo policijo, širil nekdanji poslanec Zares Franci Kek.

Smrt med lažnimi novicami

Nenadna smrt Hribarja pa je bila povsem izven tega dogajanja in ko sem kratko zgodbo o smrti napisal, sem uporabil spletni iskalnik in pokazalo se je, da o tem ne poroča nihče.

Vedeli pa so zanesljivo številni. Izvedel sem od novinarjev na TVS. In če ve nekaj novinarjev, se to širi kot požar. Je pa Kek, ki se s svojo skrito kamero vrača na TVS, objavil takšno sporočilo:

Tokrat si, ni sicer navedel imena, ni izmislil. Pred pritiskom na znak za objavo me je bilo kljub temu nekoliko strah. Če bi se pokazalo, da sem karkoli narobe razumel ali da so narobe razumeli tisti, s katerimi sem govoril, je to težko popraviti. Po še malo preverjanja sem kliknil gumbek.

Pol ure za tem so informacijo o smrti Hribarja objavili že vsi mediji. In na spletnih omrežjih so začele deževati tudi izjave politikov. Tudi predsednikov strank in evropskih poslancev. Pretežno leve sredine. Hribar je bil znana in med ljudmi priljubljena osebnost. Mnogi so ga radi poslušali. V preteklosti je kot humorist nastopal za leve, a kdaj tudi za desne. Posel je posel. Oglasil se je celo inštitut 8. marec, ki ga je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica) in nam pojasnil, da jim je hudo, ker Hribar ne bo več sodeloval v njihovih akcijah. Novinarji na RTV Slovenija ne bi smeli sodelovati v političnih kampanjah. A vsi vemo, da številni novinarji in voditelji to počnejo. Politične organizacije pa se s tem celo hvalijo in sramotijo te novinarje.

Hribar je bil v resnici močno vpet v interne obračune na RTVS in menjave, ki jih tam izvajajo vladajoči. V kampanji za to je bil tudi 8. marec. Umrl je Hribar v petek zvečer, ko so že ves teden po RTVS krožila ugibanja, na kak način se bo Zvezdan Martić predčasno znebil odgovorne urednice Jadranke Rebernik in še kakega urednika na manj pomembni funkciji. Po neuspešnem poskusu političnega odstavljanja odgovorne urednice Rebernikove je Sašo Hribar leta 2017 že protestno odstopil kot član programskega sveta in to skupaj s tedanjim predsednikom programskega sveta Miranom Zupaničem in znanim levičarskim aktivistom Domnom Savičem.

Ker pri odstavitvi Rebernikove ni bila pripravljena sodelovati, so v programskem svetu takrat razreševali direktorico televizije Ljerko Bizilj, a je za odstavitev zmanjkal en glas. Odstavitev Biziljeve je propadla. Biziljeva je o predlogih, da bi se rešila tako, da bi odstavila urednico informativnega programa Jadranko Rebernik, dejala: “Ne morem. Ni v skladu z zakonodajo. Ne gre.” Pred tem je ocenila, da so se odzvali ustrezno z odstavitvijo urednika Tednika Igorja Pirkoviča, za zamenjavo še Rebernikove pa ni razlogov. Pirkovič je pred tem moral odstopiti kot urednik, ker je opozoril na zlorabo oblasti s prepovedjo koncerta hrvaškega pevca Thompsona in mu je ponudil možnost, da odgovori na hude obtožbe, da je fašist in podobno, s čemer so iz strank vlade Mira Cerarja opravičevali svoje nezakonito ravnanje. Na sodišču je razplet pokazal, da je imel Pirkovič prav in da so v Mariboru oblasti res mimo zakona prepovedale koncert hrvaškemu pevcu.

Odstop in takojšnja vrnitev Hribarja

Je pa le Hribar edini od trojice po odstopu, ker odstavitev Biziljeve ni uspela, takoj spet kandidiral za isti položaj člana programskega sveta, zaposleni pa so ga na funkcijo, s katere je ravno odstopil, tudi ponovno izvolili. Kot tudi v najnovejši povsem provladni Svet RTVS. Rebernikove se je tedanji direktor Kadunc, ki danes vodi STA, pozneje vendarle znebil. Kako politično je bilo dogajanje, pa se je pokazalo, ko po zamenjavi oblasti Kadunc ni bil ponovno izvoljen za direktorja in je Rebernikova spet postala odgovorna urednica informativnega programa TVS.

Zdaj se je bo poskusil znebiti še Martić, ki pa ima težavo, ker v na hitro sprejetem dopolnilu zakona o RTVS urednikom na RTVS koalicijska večina funkcij ni odvzela. Obratno. Sprememba zakona v prehodni določbah pravi:

Ta člen je za štiričlansko upravo RTVS, ki po novem opravlja delo, ki ga je prej en sam generalni direktor RTVS, neroden, ker jim pravzaprav prepoveduje, da bi predčasno politično odstavili Rebernikovo. Najti ji morajo zelo resen greh. Ali ga podtakniti. Na način, da imajo večino v svetu RTVS in lahko izglasujejo karkoli, tu ne bo šlo. Vsaj ne gladko. Preveč očitno nezakonito bi bilo.

Ni čisto jasno, ali je razglasitev uprave RTVS, da so policisti iskali odgovorno urednico in ne Možine, del pritiskov, kako se znebiti Rebernikove. Dilema je že to, od kod Martiću in njegovi upravi sploh informacije, koga točno išče policija. Ali imajo posebno povezavo do vrha policija, ki jim sporoča zaupne informacije o konkretnih postopkih proti posameznikom, ki jih javnosti sicer prikrivajo? Da bi dvome odpravili, sem policijo prosil za pojasnila.

Mogoče je seveda, da za drugačne cilje policije Martićevi vedo, ker je dogajanje del skupnega političnega poskusa odstavitve urednice, v katerega je vpleten vrh vlade. Premier Robert Golob. Ob vrhu RTVS je bil po volitvah zamenjan tudi celoten vrh notranjega ministrstva in policije. Dvakrat, ker po prvi zamenjavi na notranjem ministrstvu in policiji še niso bili dovolj pokorni in niso dovolj “depolitizirali”.

Ko letijo glave na RTVS

Če je to v ozadju, gre za škandal, ki je vreden tudi mednarodne pozornosti po sramoti, ki jo je naša oblast in sodstvo ta teden že doživelo na evropskem sodišču, ker je pravosodni minister Goran Klemenčič nekoč javno grozil, kako bodo letele glave, če nekdanji minister, podpredsednik LDS, pozneje pa šef Istrabenza Igor Bavčar ne bo obsojen. Bavčar je bil obsojen. Evropsko sodišče za človekove pravice je presodilo, da je šlo za nepošteno sojenje, na katerega je vplivala izvršna oblast z grožnjami sodnikom, da bodo ob glave, če ne bodo pokorni in pridni.

Sodba je bila nerodna tudi za sedanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan, ki se javno nadvse intimno objema z Zoranom Jankovićem, ki je znan po številnih kazenskih postopkih na sodiščih, pa tudi po tem, da je v času, ko je vodil Mercator, oče Dominike Švarc Pipan dobil posle gradnje trgovinskih centrov.

Vsakokratni vladajoči imajo vpliv na izvolitve in napredovanja sodnikov. S spremembo ustave si ga pravkar poskušajo še povečati in si zagotoviti, da bo odločanje še manj transparentno, ker ne bo več potekalo skozi državni zbor.

Ko gre za televizijo pa smo priča podobnemu dogajanju, le da so tu glave poslovnega vrha že odletele, zdaj je vprašanje le še, kako bodo odstranjeni še uredniki.

Smrt Saša Hribarja je bil žalosten pretres sredi tega dogajanja, ki pa notranjih iger moči na RTVS in v državi ne spremeni.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (20)

https-spletnicasopis-eu