Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Raziskave javnega mnenja: SDS še raste, Šarec in partnerji pa ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd julij 2018, 07:55 dop

Po rezultatih raziskav javnega mnenja se zmagovalka volitev SDS Janeza Janše še kar krepi. Po zadnji raziskavi, ki jo je opravila Ninamedia, rezultate pa sta v zadnjem tednu objavila TVSLO in časopis Dnevnik, je za SDS skoraj tretjina opredeljenih. Le za odtenek manjši je bil izmerjen delež v raziskavi Mediane Pulse za POPTV konec prejšnjega meseca. Podobno je pokazala raziskava agencije Parsifal takoj po volitvah za Novo24TV. Ni pa opaziti podobnega efekta, da bi anketirani z dodatnimi glasovi nagrajevali zmagovalce, pri LMŠ Marjana Šarca, SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana, ki poskušajo sestaviti vlado brez SDS. Njihovi deleži so nekaj nad rezultatom volitev, a ne tako krepko.

Predčasne volitve bi se splačale SDS, drugim ne nujno

Povolilni učinek običajno olajša prevzem oblasti zmagovalcu, se pa sčasoma porazgubi, ker vladanje ni popularen posel. Rezultati raziskav nakazujejo, da so na volitvah manj uspešne stranke v neprijetnem položaju, ko jih bo le malo volivcev podpiralo že, ko bi prevzeli oblast, hkrati se jim ne splačajo niti predčasne volitve. Z volitvami, ki si jih finančno težko privoščijo, LMŠ, SMC, SD pa tudi Levica Luke Meseca trenutno, če sklepamo po teh raziskavah, veliko ne morejo pridobiti, lahko pa izgubijo. Povsem jasen položaj ni zaradi množice strank, ki nastopajo in in tudi pregovorno nenatančnih raziskav. Se pa zdi precej verjetno, da bi bila posledica morebitnih predčasnih volitev, da bi se relativna zmagovalka predčasnih volitev SDS še okrepila, še posebej, ker se bo zaradi javnega deklariranja nekomuniciranja levi pol sam postavil v položaj krivca za ponovne predčasne volitve, če do njih pride. Povzročili so z nesposobnostjo medsebojnega sodelovanja že tri. Iz raziskav, ki jih prikazujem, sem kot običajno izločil strankarsko neopredeljene odgovore; torej ne vem, ne bom volil, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. To omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami. Slika dogajanja je takšna:

Med zanimivosti raziskave Ninamedie za javno televizijo, je nihanje popularnosti NSI Mateja Tonina, ki ima po volitvah pomembno vlogo, ker se o koalicijskih povezavah pogovarja na vse strani, torej z Janezom Janšo in Marjanom Šarcem. Tonin je bil po volitvah tudi izvoljen za predsednika državnega zbora. V zadnjem tednu je NSi zavrnila nadaljevanje pogovorov s Šarcem o sodelovanju v koaliciji množice majhnih levih in sredinskih strank, ki jo ta poskuša sestaviti. Pred mesecem je Ninamedia NSi pokazala krepko nižji rezultat kot ga je dosegla na volitvah. Tokrat, a še pred sporočilom NSI Šarcu, da se umikajo, pa precej višji delež: okoli šest odstotkov. Podobne deleže, okoli šest odstotkov, sta NSi pokazali tudi raziskavi Mediane za POPTV in agencije Parsifal SC za NovoTV že prejšnji mesec.

Fenomen Zmaga Jelinčiča

Doslej sem popularnost strank grafično prikazoval na drug način. Doslej uporabljan način, kjer pa je težje prebrati odstotke pri majhnih strankah, pokaže takšno sliko:

Zelo nizek rezultat, da ne bi prišel niti v državni zbor, Ninamedia kaže nacionalni stranki Zmaga Jelinčiča. Po raziskava Ninamedie odstopa še SMC Mira Cerarja, ki dosega višje deleže kot po raziskavah, ki sta ju zadnje čase opravili Mediana in Parsifal SC.  Jelinčič se je znašel sredi nekaj turbolenc, denimo zaradi javnih objav, da je Lidija Ivanuša, ki je bila izvoljena za poslanko na listi SNS, lastnica masažnega salona in podjetnica na tem področju, še bolj pa je javno mnenje najbrž razburkalo, ker je Jelinčiča parlamentarna skupščina sveta Evrope dosmrtno izključila iz svojih vrst, ker bi naj bil vpleten v korupcijski škandal, ker je iz Azerbajdžana preko podjetja v Londonu leta 2012 dobil 25.000 evrov nakazila za prevod knjige Ukana v ruščino, kar je za Svet Evrope sporno, ker bi naj kot opazovalec volitev v Azerbajdžanu Jelinčič zaradi tega denarja ravnal pristransko. Ali je to volivce res odbilo od SNS, ni povsem gotovo. Raziskave javnega mnenja niso povsem natančne, po meritvah Ninamedii pred volitvami SNS sploh ni kazalo, da bo prišla državni zbor. So pa to kazale druge raziskave. Jelinčič pa je politično v svoji karieri preživel že cel kup škandalov in afer.

Izvirni rezultate raziskav javnega mnenja za tri televizije po volitvah, ki so preračunani za primerjave, so dostopni na povezavah:

Raziskava Ninamedie za TVSLO
Raziskava Mediane Pulse za POPTV

 

Rezultati raziskave Parsifal SC za Novo24TV

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu