Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ankete julija: Ali SMC Mira Cerarja spet prehiteva SD Dejana Židana?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th julij 2017, 09:29 pop

Razlike v rezultatih različnih javnomnenjskih raziskav so bile tudi julija velikanske. SDS po vseh treh, ki jih redno predstavljajo tri televizijske mreže, tudi julija ostaja na vrhu. Zadnja objavljena raziskava kaže, da se SMC, ki vlada državi, v javnem mnenju celo vrača med največje stranke. Po raziskavi Mediane, katere rezultate je pred tednom objavil POPTV, je SDS Janeza Janše tudi najbolj spredaj: volilo bi jo več volivcev kot SMC Mira Cerarja in SD Dejana Židana skupaj.

Vzpon SMC?

SMC je po tej raziskavi spet na drugem mestu med strankami in bi prehitela SD. Prejšnji mesec je bila na POPTV SMC četrta po moči.

Manj odločno prednost SDS pred drugimi in slabšo uvrstitev SMC kažejo rezultati objavljeni 9 julija na Nova24TV, po tej meritvi je druga še vedno SD, SMC pa – enako kot mesec  prej – tretja. Enak vrstni red na vrhu, a že skroaj s prevlado levice, če seštejemo deleže, pa že nakazuje TVSlovenija, za katero meritev opravlja Ninamedia, po tej raziskavi je levica že dalj časa močnejša kot po drugih.

Da bi lažje primerjal in grafično prikazal sem, kot že prejšnje mesece, preračunal rezultate raziskav javnega menja tako, da upoštevam le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. To omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami. Je pa nekoliko tvegano, ker ni nujno, da neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet.

Grafično je prikaz raziskav na POPTV in Novi24TV, ki sta si po številu strank, ki jih prikažeta, podobni, takšen:


Najmanjšo prednost največji opozicijski stranki pokaže raziskava, ki jo objavlja TV Slovenija.

Na TVS SDS nižje kot drugod

[wp_ad_camp_2]

V tej raziskavi, ki jo dela Ninamedia, je SD na drugem mestu, razkorak od SD do SDS pa je bil, kot so na TVS pred dvema tednoma objavili rezultate, majhen ker so krepko nižji delež kot v drugih dveh raziskavah namerili SDS. Ninamedia ne prikazuje posebej podatkov za majhne stranke kot so SNS, GOD ali NLS. Pri njih se ob parlamentarnih strankah pojavlja le še SLS.

Grafično, sortirano po rezultatu zadnjih volitev, je prikaz rezultatov treh raziskav videti tako:

 

Zamenjava imena iz Združena levica v Levica in združitev Iniciative za demokratični socializem Luke Meseca in  stranke za ekosocializem (TRS) Violete Tomić v javnomnenjskih raziskavah ni povečala moči te skupine.

Mesec ni čisto blizu Židana

[wp_ad_camp_3]

Nova stranka, ki jo kot koordinator vodi Mesec, namestnica pa je Tomićeva, ostaja relativno visoko in po vseh raziskavah prehiteva DeSUS Karla Erjavca in Novo Slovenijo Ljudmile Novak. Je pa precej za SD, ki jo je na zadnjih parlamentarnih volitvah koalicija ZL sicer praktično dohitela.

DeSUS kot druga največja vladna stranka je skupaj z opozicijsko NSi Ljudmile Novak pri dnu še velikih strank.

Že precej slabo, da niti ne pridejo v državni zbor, pa je zadnji mesec kazalo stranki Za otroke Aleša Primca, ki uradno nima kratice, v medijih pa smo jim pripisali kar oznako God, ker se imenujejo gibanje za otroke in družine. Iz te stranke protestirajo, če uporabljamo kratico, ki si je niso sami nadeli. Protest, da naj namesto kratice uporabljam skrajšano ime Za otroke!, so poslali tudi temu portalu.

[table id=18 /]

[wp_ad_camp_1]

Več o meritvah prejšnji mesec:

Ankete: Janša daleč spredaj, Židan šiba Cerarja in Erjavca

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu