Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Poslansko vprašanje Golobu: Ali veganstvo res zdravi astmo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th september 2023, 12:05 dop

O izjavi premiera in začasnega ministra za zdravje Roberta Goloba na Blejskem strateškem forumu, da si je astmo pozdravil tako, da je prenehal jesti meso, je poslansko vprašanje vladi postavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je spomnila še na premierovo trditev, da imamo proti COVID-19 dve naravni zdravili, zaradi česar je pred poletjem 2022 svetoval ljudem, naj gredo vsi na morje ter se s pomočjo slane vode in sonca pozdravijo. Premier ima zadnje čase nekaj zdravstvenih težav in že nekaj časa uporablja bergle. Najprej jih je, ker bi si naj na morju poškodoval peto, pozneje pa, ker si je doma poškodoval še prst na nogi. V tej povezavi nenavadnih zdravil doslej ni predlagal. Na blejskem forumu pa bi naj udeležencem, ki so jim ponudili vegansko hrano, povedal tudi, da se bodo morali navaditi nanjo. Tudi o tem ga sprašuje Godčeva.

Jelko Godec (SDS) in poslanci SDS Foto:DZ/Matija Sušnik

V poslanskem vprašanju je Godčeva ocenila, da so se državljani na besede na Bledu o veganstvu kot zdravilu, odzvali različno. Mnogi so mnenja, da si, še posebej sedaj, ko začasno vodi ministrstvo za zdravje, ne bi smel privoščiti takšnih izjav, oglasili pa so se tudi zdravniki, ki se čutijo prizadete in užaljene, da s takšnimi pavšalnimi in nestrokovnimi trditvami operira v javnosti. Znanstveno je namreč dokazano, da je astma kronična bolezen dihal, ki je ne moremo pozdraviti, ampak jo lahko samo blažimo, je v poslanskem vprašanju zapisala Godčeva, ki jo zanima, ali pri svojih trditvah premier vztraja, ali meni, da je primerno, da kot minister za zdravje govori takšne stvari in kakšno sporočilo s tem pošilja prihodnjim zdravnikom, ki morajo do formalne izobrazbe skozi sistem, ki je utemeljen na znanosti.

Še dodatno pa je Godčeva po pritožbah na blejskem strateškem forumu zaradi postrežene veganske hrane, ko je premier prisotnim dejal, naj se kar navadijo, vprašala, ali je bila res strežena zgolj veganska hrana, kdo je odločil o tem, kakšna hrana (zgolj veganska) se bo stregla na Blejskem strateškem forumu, kaj konkretno ste mislili z izjavo, naj se ljudje kar navadijo na vegansko prehrano? Katere uradne sklepe/priporočila/usmeritve v zvezi s prehrano je do danes že sprejel Strateško svet za prehrano in za katere ste se kot predsednik vlade odločili, da jih boste sprejeli in realizirali?

Mimogrede, na pikniku ob robu ceste v Hočah je Bojan Požar ta teden pekel čevapčiče in še nekaj podobne hrane, ki ne sodi med premierova priporočila.

Celotni poslanski vprašanji sta takšni:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu