Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bomba za dve milijardi in čistka v medijih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th september 2023, 10:35 dop

V naši državi sta izginili skoraj dve milijardi, smo izvedeli ta teden. Gospodarska rast je bila lani skoraj pol nižja kot so ocenjevali statistiki. Takšne napake v naši zgodovini ne pomnim. To pomeni, da je vlada tudi napak načrtovala potrošnjo. Preveč zapravljivo. V tem tednu je zaradi naravne katastrofe še dodatno povišala davke. Ki jih je tudi že prej. Vmes pa so se na vso moč borili za nadzor nad mediji. Ti vam lahko katastrofalne novice servirajo na pravi način. Za vse je kriva opozicija, denimo.

Ko gre za medije je bilo skoraj šokantno, ker so iz policije Jožeta Možino obtožili, da pritiska nanje, ker je javno razkril, da sta ga dva policista iskala pri vratarju v stavbo TV Slovenija. Zakaj sta prišla, ne povedo. Slovenskim novicam pa so razkrili, da je obveščanje javnosti o policijskem delu v uredništvih naših medijev oblika pritiska. Policijsko in tožilsko spremljanje novinarjev v državah, ki sodijo v zahodno civilizacijo, običajno pritegne pozornost. Le pri nas je škandal in pritisk, če opozoriš, da so policisti v uredništvu. Povrhu se je to zgodilo, ko smo izvedeli za mnenje pravnikov v parlamentu, ki ga je predsednica Urška Klakočar Zupančič dolge mesece zelo odločno prikrivala opozicijskim poslancem in javnosti, kako so za prevzem oblasti na RTVS Mojca Pašek Šetinc, Janja Sluga in drugi poslanci vladnih strank brutalno zlorabili oblast in poskušali prevzeti pristojnosti sodišč, takratne člane programskega sveta obsoditi in odstaviti, da bi na hitro pridobili večino v programskem svetu in bi lahko nastavili svoje kadre za direktorje in urednike. Klakočar Zupančičeva je mnenje pravnikov v parlamentu o nedopustni zlorabi oblasti na koncu morala razkriti na zahtevo informacijske pooblaščenke, ker so iz SDS sprožili spor. Si predstavljate sramoto? Prevzem oblasti na TVS je vladajočim pred tem ustavilo ustavno sodišče, a je po napovedih, da bo oblast snela rokavice in bo “tekla kri”, manjšina ustavnih sodnikov na hitro odpravila odločitev večine pred tem o zadržanju čistke z zakonom.

Enega od razlogov, zakaj se jim je tako mudilo, da so nameravali celo zlorabiti oblast, je pokazal začasni direktor TV Andraž Pöschl, ki so ga nastavili mimo določb zakona, ki je po nenavadnem preglasovanju na ustavnem sodišču le obveljal. Po zakonu bi novega Golobovega direktorja televizije morali izbrati z javnim razpisom. A strahovito se jim mudi in so nastavili začasnega kar brez javnega razpisa. Pöschl pa še niti prav stopil ni v svojo pisarno na vrhu televizije, ko je že prepovedal prenos protestov, ki jih proti vladi v prihodnjih dneh organizira Pavel Rupar. Pazite, Pöschl ni bil izvoljen za odgovornega urednika informativnega programa, da bi lahko odločal o vsebini in prepovedoval objave in dele programa. Imenovan je bil za začasnega direktorja. In kot so Mojca Pašek Šetinc, Janja Sluga in drugi vladajoči nameravali v parlamentu kar prevzeti vlogo sodnikov in kaznovati “nenaše” s predčasnimi odstavitvami, je tudi Pöschl za interese vladajočih zlorabil svoj položaj. Ko sem preverjal, so mi pojasnili, da je prenose protestov prepovedal, ker niso v programsko poslovnem načrtu. Če verjamete.

Odgovor je zvenel kot argumentacija direktorja na Siolu, ko sem ga kot urednik tam opozoril, da bi računalnike in monitorje večine novinarjev že pred leti morali odpeljati na odpad zaradi zastarelosti. Direktor mi je odgovoril, da novi nisi v planu. Pa sem ga opozoril, da je on tisti, ki dela te zanič plane in naj to popravi. In smo nekaj novih računalnikov, po še nekaj bitkah, počasi le dobili.

Pöschl je proteste takoj prepovedal, ker je bil za to začasno imenovan, nekoliko pa je bilo imenovanje najbrž tudi nagrada, ker je februarja omogočil neposredni prenos akcije levičarske aktivistke Svetlane Makarovič po koncu državne proslave z uličnim protestnikom Jašo Jenullom in Borisom A. Novakom ob kulturnem prazniku. Tisto ni bilo v programsko poslovnem načrtu. Cilj Makarovičeve na proslavi je bil, da bi dobila 8.346 evrov nagrade, ki se ji je nepreklicno odrekla pred desetletji, vodstvo Prešernovega sklada pa se je ponovni podelitvi in plačilu uprlo. Zato ni bila povabljena na oder. S prenosom prihoda na oder sta Pöschl in Makarovičeva pokazala, da o delitvi denarja ne odloča sklad in stroka. Odloča Levica na oblasti. Politično. Za naše denar je. In junija ga je od Aste Vrečko Makarovičeva tudi dobila, Pöschl pa za tem funkcijo začasnega direktorja TVS.

In ni si dobro delati nobenih iluzij. Naslednji korak, morda že v prihodnjih dneh bo ekspresna odstavitev odgovorne urednice TVS Jadranke Rebernik, pa čeprav zakon, s katerim koalicija menjava vrh RTVS, določa, da bodo uredniki delali svoje do konca mandatov. Če bi v zakon zapisali še predčasno odstavitev urednikov, bi tudi mednarodno preveč smrdelo. A jo precej gotovo bodo zamenjali. Kot je nekoč Bojan Veselinovič, ko so ga politično nastavili na vrh STA, odstavil odgovornega urednika Boruta Meška in ga še vrgel na cesto kot novinarja. Odmevalo to ni, ker je bil Veselinovič del klike 571, ki vodi društvo novinarjev in ta je zaščitila svoj kader in ne najbolj osnovnih pravic novinarjev. Kar se teh tiče, smo na divjem zahodu. Če nisi njihov, se v društvu novinarjev požvižgajo na vsa načela. In še danes se norčujejo iz smrti Meška, ko poročajo iz sodnega postopka, ki ga je Veselinovič sprožil proti Janezu Janši (SDS), ker je ta opozoril na sramotno zgodovino brutalnega obračuna z urednikom in novinarjem. Ki je potem umrl.

Rebernikovi bodo najverjetneje grozili z vsem mogočim, a to ne bo nič novega. V preteklosti so jo zaradi političnih razlogov kot urednico že odstavljali in ji podobno grozili. Pa tudi zadnje čase so jo obiskali policisti, češ da bi naj ovirala politično stavko. Berite: politično aktivistične akcije levičarskih skrajnežev med novinarji na RTVS. To potem preverja policija. V uredništvih. Ker so sindikati, ki jih pretežno obvladujejo levičarji, močni.

Da poskusijo urednika oblatiti in nate pošljejo celo policijo, je del umazane igre političnih pritiskov na medije. Da v tej igri ni meja, so nam pokazali vladajoči, ki bi morali biti vzgled ljudstvu. Ko gre za oblast in interese naših Mojc Pašek Šetinc in podobnih vsa načela popustijo. Kraljestvo za RTV. Ali drugače, državo so pripravljeni dati, da si zagotovijo popoln vpliv na medije.

Rebernikovo bodo odstavilo tudi zaradi tega, ker ne bi bila pripravljena sodelovati pri plačilu vseh, ki so svoje novinarske položaje pred volitvami poslancev zlorabljali za agitiranje proti prejšnji vladi. Eden takšnih je propagandist Roberta Goloba novinar Mladine Marcel Štefančič, ki pomembne voditeljske funkcije na RTV mimo odgovorne urednice ne more dobiti. Potrebujejo urednika, ki “bo naš”, da Štefančič spet postane voditelj, ki bo delal za Goloba na TVS.

Za to je pri projektu odstavitve celotnega vrha RTVS ves čas šlo. Kot že prej na Siol.net, kjer smo te dni lahko opazili posledico. Kolumnistka je postala kar šefica zavoda 8. marec Nika Kovač, ki za Roberta Goloba vodi svet za boj proti sovražnemu govoru. Zasebni zavod, ki ga vodi, ki nima nič zaposlenih, je ustanovil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac (Levica). Odigral pa je 8. marec s pomočjo uslužnih novinarjev v državnih medijih pomembno propagandno vlogo, da smo dobili vlado, ki jo imamo. In še bo pomagal. Je pa redno pisanje kolumn težko opravilo in Niki Kovač ga kar malo privoščim. Slišati pa je, da jo Siol nadpovprečno dobro plačuje. Prav zanima me, ali bodo višino honorarja vladni politični aktivistki, ki dela kot svetovalka Goloba, v državnem mediju razkrili javnosti. Vprašal jih bom zanesljivo. Če je višina nesorazmerna, je to korupcija.

Bomba tedna pa ni bilo vse to dogajanje v medijih. Prava bomba je bila zgrešena ocena rasti BDP v lanskem letu, ki je nenadoma kar več kot prepolovljena. Naša zapravljiva vlada, ki na debelo uvaja dodatne davke, je zaradi tega še dodatno napak načrtovala in trošila preveč.

Skoraj dve milijardi evrov sta nekam izginili. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša se je na “popravek” odzval tako:

Z novimi davki, ki so jih uvedli letos in tudi zadnji teden, pa bo gospodarska rast le še nižja. To je običajno posledica privijanja. In posledica bo potem, da bomo vsi, tudi državni proračun, na koncu imeli manj. In ne več.

Politične bitke za popoln strankarski nadzor drage RTVS, za katero letno namenimo več kot sto milijonov, gledalcev in poslušalcev pa imajo iz leta v leto manj, s tem postanejo dodatno bizarne. Čeprav je najbrž res, da za RTVS, ko ga vladajoči povsem prevzamejo, nikoli ne bo zmanjkalo denarja.

Tudi če država propade.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (12)

https-spletnicasopis-eu