Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zlonamerne in škodljive anonimke nekoč in danes o Jušiću

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 12:23 pop

Vinko Gorenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu, državni sekretar pa tudi v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade po aprilskih volitvah je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ

Pričujoči prispevek utegne kar nekaj bralcev razumeti, kot mojo podporo vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Senadu Jušiću. Takoj naj povem, da v mojih univerzitetnih zapiskih nisem našel podatka o tem, da bi obiskoval moja predavanja ali pri meni opravil izpit, seminarsko ali diplomsko nalogo, zato zaključujem, da ga ne poznam.

Lahko pa so moji zapiski pomanjkljivi, tudi to dopuščam. Da pa bom natančen, osebno sem ga zagotovo srečal 19. 06. 2023 na nekem dogodku na Fakulteti za varnostne vede v Ljubljani. Sedel je kakšnih deset metrov ali več od mene, seveda sem ga opazil, a v skladu z mojim prepričanjem, da ga osebno ne poznam, se nisem odzval. Na moje veliko presenečenje pa je on pristopil do mene in me pozdravil. O mojem odnosu do njegovega imenovanja na mesto v. d. generalnega direktorja policije sem pisal na:

Toda vrnimo se k policijskim anonimkam, ki te dni očitno bremenijo Senada Jušića, še bolj pa notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Moji viri mi pravijo, da ima z anonimkami še najmanj problemov Senad Jušić, precej več jih ima notranji minister Poklukar, še največ pa Robert Golob, ki je bil predlagatelj imenovanja Senada Jušića na mesto v. d. generalnega direktorja policije. No, ja, zakonsko je to nalogo opravil minister Boštjan Poklukar.

Policijske anonimke so se začele že leta 1992 s podpisom tako imenovanih »poštenih policistov«. Tudi sam sem jih bil deležen tam okoli leta 2004/2005. »Pošteni policisti« so anonimno poročali kako »morajo« kriminalisti zbirati podatke za doktorat moje žene, midva pa se sončiva na plažah Avstralije. Prav tako so »pošteni policisti« anonimno poročali o tem, da jaz kot državni sekretar na notranjem ministrstvu urejam razpise za raziskovalne naloge o delu policije, ki jih dobi Fakulteta za varnostne vede, na kateri sem poučeval, o tem naj bi odločala tudi moja žena, v zameno pa naj bi dobil mastne honorarje. Vse to so preverili kriminalisti, tožilci, pa tudi KPK in izkazalo se je, da na tem ni niti trohice resnice.

Leta 2012 sem postal notranji minister. Seveda so začele deževati anonimke »poštenih policistov«. Najbolj se spomnim dveh njihovih tarč, prva tarča je bil Miroslav Žaberl, takrat šef službe za nadzor policije, druga tarča je bil Roman Klopčič, takrat šef inšpektorata za notranje zadeve, tretja tarča pa je bil moj varnostnik, katerega imena ne bom izpostavljal, ker je še danes varnostnik pri varovanih osebah. Po temeljitem premisleku in večkratnem branju anonimk zoper omenjene, sem ugotovil, da gre za natolcevanja in nič drugega. Anonimke sem na njihovo veliko presenečenje odstopil njim, ki so bili tarča anonimk. Vsi so pričakovali, da jih bom v kratkem zamenjal na njihovih delovnih mestih, a se to do konca mojega mandata nikoli ni zgodilo. »Poštenim policistom«, piscem anonimk, pa sem javno sporočil, da na takšne njihove obtožbe ne pristajam. Lahko pa kdorkoli kadarkoli pride v mojo pisarno in mi pove, kar mi ima za povedati. No tu smo končali, anonimk »poštenih policistov« ni bilo več. Vse tarče njihovih pisanj (dr. Miroslav Žaberl, Roman Klopčič in moj varnostnik) pa so bili več kot presenečeni nad mojimi ravnanji.

In kaj se dogaja s Senadom Jušićem, v. d. generalnega direktorja policije? Bliža se dan odločitve o tem ali bo postal generalni direktor policije s polnimi pooblastili ali ne. Kot sem že zapisal, če bi bil notranji minister v tem času, njegovega imenovanja ne bi predlagal, toda glede na anonimke »poštenih policistov« ali njihovih naslednikov, pa njihovih anonimnih obtožb na račun Senada Jušića tudi nikoli ne bi upošteval. Tudi na račun Dejana Juriča, nekdanjega šefa lokalnih kriminalistov sem prebral ali dobil na ducate anonimk »poštenih policistov«, nič kar sem dal v preverjanje se ni potrdilo za resnično. Zato policijske anonimke v osnovi jemljem za zlonamerne in škodljive in nič drugega.

Iz policije so o poročanjih medijev danes sporočili:

V povezavi z nekaterimi medijskimi poročanji  zoper v. d. generalnega direktorja policije mag. Senada Jušića pošiljamo njegov odziv  in izpostavljamo, da gre za neresnice in zlonamerne navedbe.

Mag. Senad Jušić: “Na sodišču nisem lagal, gre za očitne neresnice in zlonamerne navedbe, ki jih ostro in odločno zavračam!

»V okviru uveljavljanja pravice do odgovora na objavljene informacije v medijih o meni in o domnevno krivi izpovedbi na sodišču ter s tem povezanim kaznivim dejanjem v primeru premestitve uslužbenca policije na drugo delovno mesto sporočam, da so bile v prispevku o domnevni krivi izpovedi na sodišču predstavljene neresnice in zlonamerne navedbe, ki jih ostro in odločno zavračam.
Kriva izpovedba je kaznivo dejanje po Kazenskem zakoniku in zavržno ravnanje, ki ga kot državljan in policist absolutno obsojam in ga nikoli nisem storil. Tega ne govorim na pamet, saj je bil prav ta očitek o domnevno krivi izpovedbi proti meni že pred leti presojan pri dveh pravosodnih organih, in sicer na Okrajnem sodišču v Ljubljani in na Specializiranem državnem tožilstvu RS. Oba organa sta enako odločila, da iz vsestransko zbranih dokazov v nobenem primeru niso izhajali znaki ne tega (kriva izpovedba) in tudi ne katerega koli drugega kaznivega dejanja. Razumem in podpiram pa odločitve delavcev, da v primerih, ko menijo, da so na njihovo škodo nastale kršitve pravic iz delovnega razmerja, uveljavljajo vse pravice, ki jim pripadajo.
Zaradi korektnega obveščanja javnosti oba dokumenta  pristojnih organov prilagam, vsebina katerih v nobenem primeru ne potrjuje navedb iz prispevka. V zadnjem obdobju se pojavljajo medijski napadi name in diskreditacije tudi za nekatere druge »stare« primere in enako kot v tem primeru, gre za neupravičene in zlonamerne očitke o moji vpletenosti v nezakonita dejanja. S takimi nepreverjenimi, neutemeljenimi, zavajajočimi in zlonamernimi trditvami se ne škodi zgolj meni  temveč tudi inštitutu generalnega direktorja policije, kar je nedopustno.
Vedno sem si prizadeval za zakonito opravljanje nalog in izvajanje pooblastil, spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine ter deloval tako, da ni prihajalo do kršitev pravic zaposlenih in drugih. To je moje vodilo, to so moja stališča in moj način dela.«

S spoštovanjem.
Maja Ciperle Adlešič
Predstavnica Policije za odnose z javnostmi

ps: Policija je poslala tudi dva anonimizirana sklepa sodišča in tožilstva, ki ju objavljam, čeprav je vsebino brez imen običajnim bralcem težko razumeti:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu