Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ministrica sanjari o več iz proračuna, Fides pa stavka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th februar 2017, 09:04 dop

Stavkovni odbor Fidesa je odmrznil svojo stavko in jo namerava nadaljevati čez dober teden.

Kampanja največje stranke

To so sporočili, ko je SMC z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc v Kopru ravno prvič regionalno promovirala zdravstveno reformo, s katero namerava za zdravstvo zagotoviti več denarja iz državnega proračuna. A šele v mandatu prihodnje vlade. Na prvi od serije (predvolilnih) predstavitev  načrtov, kako najti dodaten denar za zdravstvo, so iz SMC sporočili:

“Slovenija je ena od držav z najmanjšim deležem proračunskih sredstev v zdravstveni blagajni. Samo tri odstotke sredstev prispeva proračun, ostalo pa zavarovanci s prispevki. V zakonu je predviden večji, sedem odstotni delež proračunskih sredstev. Zdravstvena blagajna bo imela tako na voljo za zagotavljanje zdravstvenih storitev več kot 300 dodatnih milijonov evrov na leto.”

Za takšno povečanje se niso odločili, ko so lani odločali o porabi države v letošnjem letu, zadnjem, ko o porabi v celoti odloča še tokratna vlada in koalicija.

Fides je stavko za dva meseca zamrznili 21. novembra lani.

Koliko več za plače?

Takrat so najbolj burile duhove zahteve zdravnikov po zvišanju plač in dileme, koliko jim je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v tihih pogajanjih popustila. Iz vladne koalicije je bili slišati kritike, da je šla čez mejo dopustnega in da ruši plačni sistem v javnem sektorju.

Da bodo 6. marca ponovno stavkali, če vlada ne pripravi novih pogajalskih izkodišč, je že novembra napovedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Na ta izhodišča v Fidesu še čakajo. Če jih do prihodnjega tedna ne bo, bo stavka, je znova napovedal šef sindikata.

O stavki so v Fidesu odločili s sklepom, ki se glasi:

 

 

Da s kampanjo za zdravstveno reformo po državi SMC misli resno, kažejo udeleženci včeraj v Kopru.

Omizje je vodil vodja programskega odbora SMC za zdravje Peter Požun, nanj pa so prišli poslanci Jani Moederndorfer, Vlasta Počkaj, Erika Dekleva in Marko Ferluga, z ministrstva za zdravje vodja delovne skupine za financiranje pri pripravi zakona Elda Rogelj, generalna direktorica direktorata za zdravstveno varstvo Tanja Mate in vodja pravne službe Mojca Grabar.

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu