Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadnji posveti Pahorja ali bo Janša sestavljal tretjo vlado

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Prihodnji teden bo jasno, ali bo po presenetljivem januarskem odstopu Marjana Šarca predsednik republike Borut Pahor Janeza Janšo (SDS) predlagal za mandatarja, ki bo sestavil svojo tretjo vlado. Skrajni rok za to bo iztekel konec prihodnjega tedna. Doslej je Janša vladi sestavil po volitvah 2004, ko je zdržala ves mandat in po volitvah 2011, ko mu je po dobrem letu vladanje prevzela Alenka Bratušek (takrat še za PS Zorana Jankovića) zaradi prestopa državljanske liste (DL) Gregorja Viranta.

Hanova napačna ocena

V torek prihodnji teden se bo Pahor, ali je prevzem oblasti mogoč posvetoval z vodji poslanskih skupin SDS Danijelom Krivcem, SMC Igorjem Zorčičem, NSi Jožetom Horvatom, DeSUS Francom Juršo in SAB Mašo Kociper. Z drugimi se ne bo srečal, ker niso pripravljeni sestavljati vlade in vladati države.

Ocena, da sestavljanje Janševe koalicije poteka počasi, ki jo je ta teden izrekel Matjaž Han (SD), pa je netočna. Po volitvah pred letom in pol so Han in drugi potrebovali kar 56 dni, da so si Šarca našli za mandatarja, ki je začel sestavljati vlado. Janša zdaj še niti na polovici te poti ni.

Časi do izvolitev mandatarjev po volitvah ali padcih vlad so bili doslej takšni:

Po padcih vlade, ki si zadnje desetletje kar sledijo, so praviloma sledili razpusti državnega zbora in ne predčasne volitve. Tokratne so izjema, ker noben šef vlade ni odstopil tako hitro kot Šarec in nobeden tudi ni vladal s tako slabim rezultatom na volitvah in celo z vlado brez večinske podpore državnega zbora in torej volivcev.

Predsednik republike Borut Pahor bi danes že razpuščal državni zbor in razpisoval predčasne volitve, če bi bili v času v po odstopih Alenke Bratušek ali Mira Cerarja, ko ni bilo nobenega interesa za pogovore o prevzemu oblasti

Kaj bo, če Pahor ne predlaga Janše?

Tudi če Pahor do konca prihodnjega tedna Janše ne bo predlagal za mandatarja, to še ne pomeni, da bodo že predčasne volitve. Začel se bo še drugi krog iskanja mandatarja, ko lahko Janšo Pahor ali stranke za mandatarja v dveh tednih znova predlagajo, priložnost pa je to lahko tudi za Alenko Bratušek, ki poskuša sestaviti prehodno vlado, da bi pred predčasnimi volitvami popravili še sistem volitev poslancev, a za zdaj nima veliko sogovornikov, da bi drugič postala premierka. 

Iz stranke SAB je Roman Jakič proti tej trditvi ostro protestiral, češ da se Bratuškova ne ponuja, da bi postala premierka. Trdil je, da lažem.

Res je, da ni jasno, koga SAB ponuja za mandatarja v pogovorih, kjer pa trenutno za nikogar nimajo večine. Jakič je protestiral tako:

Če tudi drugi poskus iskanja mandatarja propade, je v 48 urah mogoč še tretji krog za izvolitev mandatarja, ko zadošča navadna večina. Ta velja za priložnost za zadnje obupance.

In šele takrat bo država res na pragu predčasnih volitev.


--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu