Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Gorenak: Policijo prevzema novodobni Sejdo Bajramović

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th februar 2023, 07:14 dop

Vinko Grenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu, državni sekretar pa tudi v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade po aprilskih volitvah je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ

Naj takoj na začetku pojasnim, kdo je bil Sejdo Bajramović, ki danes počiva na beograjskem pokopališču v aleji velikanov. Rodil se je leta 1927 v kraju Žuja, uradni podatki navajajo državo Srbov, Hrvatov in Slovencev, kar je za tisti čas razumljivo. Umrl je v 66. letu starosti, leta 1993 in pokopali so ga v aleji velikanov na beograjskem pokopališču. Uradni podatki kažejo na to, da je bil oficir jugoslovanske, torej “jugo” vojske, dosegel je čin »zastavnika prve vrste”, kar je logično glede na njegovo srednješolsko vojaško izobrazbo.

Toda pazite, od 16. 05. 1991 do 30. 06. 1991 je bil vršilec dolžnosti predsednika nekdanje »juge« in s tem tudi vrhovni komandant vojske nekdanje Jugoslavije. Seveda se sprašujete, kako je mogoče, da je zastavnik, ki je bila ena najnižjih oficirskih funkcij v nekdanji »jugo« vojski, postal šef vojske nekdanje »juge« in celo šef nekdanje propadle države? Vaše vprašanje je popolnoma razumno in utemeljeno. Odgovor nanj pa je enostaven. Takratni politični sistem je na vrhu države in s tem vojske zapovedoval menjavanje politikov nekdanjih republik in avtonomnih pokrajin Kosova in Vojvodine.  In takrat je bilo na vrsti Kosovo. Ker niso našli nikogar, ki bi bil »primeren« za to funkcijo, so izbrali Sejda Bajramovića. Ni bilo pomembno, kdo je, ni bilo pomembno, kaj zna, pomembno je bilo le in samo to, da bo lutka v rokah takratnega srbskega vodstva s Slobodanom Miloševićem na čelu.

Na Sejda Bajramovića sem se spomnil ob  današnji novici, da je vlada z vrha policije razrešila vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, sicer čistega kariernega policista, na njegovo mesto pa je imenovala Senada Jušića.

Imenovanje omenjenega na to najvišje mesto v policiji pove veliko in še več. Osebno ga ne poznam, vsaj tako mislim, saj nimam pregleda nad stotinami študentov, ki sem jih poučeval v policiji.

Glede na to, da ga ne poznam, sem ob današnji novici o njegovem imenovanju na vrh policije povprašal kolege iz policije, kdo to sploh je. Nihče ga ne pozna. Vse kar o njem vedo, je to, da je bil kriminalist v Kopru, da je v policiji zaposlen tudi njegov brat dvojček in sicer v Novi Gorici, to pa je tudi vse, kar je mogoče o njem izvedeti.

Zanimivo bi bilo vedeti, kakšne so povezave Roberta Goloba z obema omenjenima. Praktično nemogoče je, da nekdo, ki ga praktično nihče ne pozna in ne sodi v krog ljudi iz vrha policije, ki so vodili posamezne podsisteme v policiji (kriminalistična policija, uniformirana policija…..), postane prvi človek policije. Brez močnih zvez in poznanstev v vrhu politike, to praktično ni mogoče. Zanimivo bo opazovati tudi to, kdaj bo napredoval njegov brat dvojček v Novi Gorici. Saj se še spomnimo izjave nekdanje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, da je Robert Golob naročil, da je potrebno “tistega na mojem koncu” zamenjati. Seveda je mislil na sedanjega šefa policije v Novi Gorici Evgena Govekarja.

Boštjan Poklukar uradno zagovarja karierni sistem v policiji, praktično pa ga povsem zanemarja. Prvi mož policije, bi pač moral postati nekdo, ki je vodil policijsko postajo, policijsko upravo in seveda enega od sestavnih delov policije, kot je že omenjena uniformirana policija ali kriminalistična policija ali kaj podobnega.

Seveda ni moj namen, da Senada Jušića neposredno primerjam s Sejdom Bajramovičem, toda misel na to se mi v vsakem primeru vsiljuje sama po sebi. Človeku je nenazadnje treba dati priložnost. Za sedaj pa ne vidim nobene garancije, da bi omenjeni mož avtonomno in strokovno vodil policijo. Več ali manj se mi zdi, da bosta policijo »čistila« Boštjan Poklukar in Damir Črnčec, po nareku Roberta Goloba, pod njihovimi odločitvami, pa bo podpisan Senad Jušić.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu