Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šok za Tonina: NSI celo pod Levico, SDS precej pred Svobodo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2023, 07:25 pop

Ostre kritike SDS in Janeza Janše, s katerimi evropska poslanka NSi Ljudmila Novak in vladni pravnik iz te stranke Janez Pogorelec zadnje čase spet navdušujeta levi del medijev v državi, kot kaže bolj škodujejo kot koristijo NSi Mateja Tonina. To vsaj nakazuje merjenje popularnosti strank Mediane za Delo. Po meritvi Mediane za Delo bi SDS na volitvah volilo največ volivcev, že precej več od Svobode Roberta Goloba, NSi pa se je znašla povsem na dnu med parlamentarnimi strankami. Pred NSi je ob SD Tanje Fajon tudi Levica, kjer se z vrha poslavlja Luka Mesec, ni pa še jasno ali ga bo nasledila ministrica za kulturo Asta Vrečko ali poslanec in mladi kmetijski podjetnik Miha Kordiš. SDS je bila med strankami na vrhu že po meritvi Mediane za POP TV prejšnji mesec, je pa bila takrat NSi še krepko pred Levico. Nenavaden vtis pa je nastal že, ko so NSi vladajoči po volitvah podarili vodenje obeh najpomembnejših nadzornih komisij parlamenta, ki bi jih morala voditi veliko večja SDS: za nadzor obveščevalnih služb in javnih financ. Zdi se, da je skupen cilj vladajočih in NSi onemogočiti SDS, ki je NSi konkurent, koalicija pa si ne želi nadzora precej večje in sposobnejše opozicijske stranke SDS.

Mediana za Delo: SDS na vrhu, NSi pod Levico

Ko gre za manjše stranke je po meritvi za Delo relativno visoko Resnica Zorana Stevanovića, ki bi se, če upoštevamo le za stranke opredeljene glasove, le ti štejejo na volitvah, uvrstila v državni zbor in ne zaostaja veliko za NSI. NSi podobno slabo kaže tudi primerjava z volitvami poslancev prejšnje leto, na kateri je bila tretja med strankami. Danes je na petem mestu. Ob Svobodi, ki je, če bi upoštevali še deleže SAB in LMŠ, ki sta se ji pridružila, izgubila še krepko več kot kaže grafika, tudi stranka Mateja Tonina v primerjavi z volitvami izgublja. Preostale stranke pridobivajo, največ SDS.

Mediana: V primerjavi z volitvami krepko manj Svoboda in NSi, krepko več SDS

So pa nihanja deležev precejšnja, po raziskavi Ninamedie Nikole Damjanića za bolj levi Dnevnik prejšnji mesec je bila NSi veliko višje, a tudi tam za SD. Da Ninamedia morda občasno pomaga svojemu polu in ustvarja in ne meri javno mnenje, ni mogoče izključiti. Na to kaže to opozorilo:

Do volitev je sicer še daleč. Kako niha popularnost strank po različnih raziskavah v daljšem obdobju, kaže preglednica, po kateri tudi vidimo, da je za SDS danes veliko več volivcev kot jih je to stranko podprlo na lanskih volitvah, njen delež v različnih raziskavah pa je relativno konstanten. Bolj zadnje čase niha Svoboda.

Nihanje popularnosti vladnih strank po meritvah za različne medije, SDS na vrhu z manj nihanj

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke.

Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (15)

https-spletnicasopis-eu