Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nova24TV: Referendum vladi, Pahor v prvem krogu

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 18/09/2017)

Visoko udeležbo na referendumu čez teden in odločno zmago zagovornikov zakona o drugem tiru, ki ga je uzakonila vladna koalicija (SMC, Desus, SD), je napovedala raziskava javnega mnenja, ki jo je včeraj objavila Nova 24TV. Po meritvi, ki jo je za to televizijo opravila agencija Parsifal SC, bi Borut Pahor, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo, gladko zmagal že prvem krogu.

Pahor v spopad s prednostjo

[wp_ad_camp_3]

Za odtenek več kot polovica vseh volivcev bi po raziskavi agencija Parsifal SC Pahorja volila celo, če upoštevamo tudi tiste, ki ne nameravajo na volitve in ne vedo, koga bi volili. Takšnih je v seštevku 15.5 odstotka vseh.  Če izločimo neopredeljene, ki jih na volitvah ni, kar vsem kandidatom nekoliko poviša deleže, bi bil rezultat predsedniških volitev takšen:

Vir: Nova24TV, Parsifal SC

 

A do predsedniških volitev je še dober mesec dni. Glasovali bomo 22. oktobra. Čez deset dni, ko se bo iztekel rok za vložitev kandidatur, bomo šele natančno izvedeli, kdo vse kandidira, kar vpliva na rezultat.

Prvi rezultat merjenja moči kandidatov v javnosti, pa je najbrž precejšnje razočaranje za predsednico NSi Ljudmilo Novak, ki je kandidaturo napovedala krepko prej kot Romana Tomc (SDS).

Šarec še presenetljivo visoko

[wp_ad_camp_4]

Predsednik SDS Janez Janša in kandidatka Romana Tomc med obiskom sejma v Celju Foto: Roman Fojkar Komac

Novakova je prva med vsemi kandidaturo tudi uradno vložila. A jo je evropska poslanka iz SDS Tomčeva že po prvi meritvi po napovedi kandidature Novakovo prehitela. Ne sicer veliko. Obe sta za rezultatom, ki ga je NSi dosegla na zadnjih parlamentarnih volitvah: 5,59 odstotka.

Precej zadaj, poravnana z Angelco Likovič je Maja Makovec Brenčič (SMC). Za ministrico za izobraževanje je najbrž to še večje razočaranje kot za Novakovo poravnanost s Tomčevo.

Marijanu Šarcu pa se očitno obrestuje hiter vstop v kampanjo, učinkovito zbiranje podpisov za kandidaturo, najbrž pa tudi praznina pri ponudbi za del levičarskih volivcev, ki Pahorju niso naklonjeni, ker je zanje preveč zmeren.

Ker pa smo v tednu, ko se v torek odprejo predčasna referenduma volišča, v nedeljo pa bo glasovanje, je toliko bolj zanimivo, kakšna so razmerja sil pri tem.

Bo vlada slavila po referendumu?

[wp_ad_camp_2]

Po raziskavi agencije Parsifal SC, rezultate je objavila Nova24TV bi bila udeležba kar 58,7 odstotna, kar je skoraj že neverjetno visok delež. Da ne nameravajo na referendum je odgovorila tretjina anketiranih, 7,5 odstotka pa še ne ve. Na vprašanje, kako bodo glasovali, je odločna večina, 62,1 odstotka anketiranih, odgovorila, da bodo za zakon, 24,8 je napovedalo glas proti, 13,1 pa še ni opredeljenih.

Raziskava kaže gladko in odločno zmago vlade na referendumu, ki bo točno čez teden. Na zadnjem referendumu pred letom je bil rezultat tak:

Vir: DVK

Ker je ustavno sodišče odpravilo prepoved objavljanja anket v volilnem tednu, bomo prihodnje dneve lahko spremljali, ali se javno mnenje kaj spreminja in obrača.

Pravi rezultat bo znan vsaj v glavnih obrisih kakšno uro po tem, ko se v nedeljo čez teden zaprejo volišča po vsej državi.

Čisto uradno pa bo razplet znan teden pozneje, ko bodo prešteti še vsi glasovi po pošti iz tujine.

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu