Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šokantno: Po POP TV SDS še kar prehiteva Svobodo, Fajonova pa Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th julij 2023, 06:49 dop

Opozicijska SDS Janeza Janše je že drugi mesec zapored po raziskavi Mediane za POP TV pred vladajočo Svobodo Roberta Goloba, ki je bila na volitvah lani daleč spredaj. Po volitvah pa se je še združila s strankam dveh bivših premierov: z LMŠ Marjana Šarca in SAB Alenka Bratušek. Da je SDS pred Svobodo, je še posebej presenetljivo, ker je raziskava Ninamedie za Dnevnik pred tednom pokazala, da je Svoboda daleč pred SDS in to celo z zadnje čase rekordnim rezultatom. Po POP TV, ki jo med televizijami gleda daleč največ ljudi in ima zaradi tega velik vpliv, pa je dosežek stranke kar treh premierov Svobode daleč od rekordov. Primerjava zadnjih dveh meritev Mediane za POP TV, če upoštevamo le za stranke opredeljene volivce, je takšna:

V primerjavi s prejšnjim mesecem sta tako SDS kot Svoboda nekaj pridobili. Izgubile pa SD, NSi in še največ Levica. Resni.ca Zorana Stevanovića pa je blizu praga za vstop v državni zbor.

Sta si pa raziskavi Ninamedie in Mediane podobni po tem, da je po obeh eden najbolj popularnih politikov v državi nekdanja predsednica NSi in neuspešna predsedniška kandidatka Ljudmila Novak, ki je po obeh raziskavah veliko bolj priljubljena kot premier Golob. Po raziskavi Mediane, ki jo je POP TV predstavil včeraj, je Novakova celo tretji najbolj popularen politik v državi:

Goloba je, po POP TV, prehitela tudi “koalicijska partnerica” zunanja ministrica Tanja Fajon (SD). Na spisku popularnih ni več Danijela Bešič Loredana, ki je bil dolgo najbolj popularen minister te vlade. Medtem je že bivši. Nevarno vlogo najbolj popularnega pa je prevzel minister za vse bolj obremenjeno gospodarstvo Matjaž Han (SD).

Kako niha popularnost strank po različnih raziskavah v daljšem obdobju, kaže preglednica, po kateri tudi vidimo, da je za SDS danes veliko več volivcev kot jih je to stranko podprlo na lanskih volitvah, izgubila pa je volivce (razen po raziskavah Ninamedie) Svoboda:

Lastnik Ninamedie je Nikola Damjanić, ki je politično blizu Zoranu Jankoviću in strankam sedanje vlade.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu