Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Čudež: Vlada preprečila podražitev nafte in bencina, dražje kurilno olje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th avgust 2023, 07:16 pop

Ker je vlada znižala trošarine na energente se bencin in nafta nista podražili še šestič zapored. Cene bodo še dva tedna nespremenjene. Se bo pa povišala cena kurilnega olja. Za liter 95-oktanskega bencina bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa potrebno plačati 1,511 evra na liter. Liter dizla bo na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju stal 1,558 evra. Iz vlade so se pohvalili: “Če ne bi znižali trošarine, regulirali cen dizla in hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi po naših ocenah, kjer smo upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo potrebno odšteti okoli 1,697 evra na liter”. Za liter kurilnega olja bo treba plačati 1,144 evra na liter.Vlada je na dopisni seji, so sporočili, dajatve prilagodila tako, da bodo končne maloprodajne cene neosvinčenega bencina in dizla ostale nespremenjene, pri plinskem olju za ogrevanje pa je vlada trošarino znižala na minimalno višino, ki je še dovoljena v skladu z zakonom. Olje za kurjavo se je podražilo še šestič zapored.

Navedene cene veljajo le za črpalke izven avtocest, kjer so marže trgovcev omejene z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest.

Drugače je na Hrvaškem, kjer so cene enake tudi na avtocestah. Cene so spremenili tudi na Hrvaškem liter 95-oktanskega se je podražil za tri cente in bo stal 1,54 evra ali nekaj več kot pri nas, liter dizla pa bo stal 1,51 evra. Torej za odtenek manj kot pri nas. Razlika je posledice različne obdavčitve.--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu