Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bo koalicija zdravnikom ubijanje bolnih naložila kot je zastonj kosila prihodnji vladi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 28th julij 2023, 09:56 dop

O zakonu o evtanaziji, ki jo je s podpisi vložila skupina državljanov, številni so blizu vladnim strankam, so že med parlamentarnimi počitnicami splošno razpravo zahtevali poslanci vladnih strank Svobode, SD in Levica. Med politično najbolj vplivnimi zagovorniki zakona, ki bi zdravnikom naložil, da morajo predpisati smrtonosno substanco umirajočemu, je svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar  Biserko Marolt Meden. Na podoben “ljudski” način je bil vložen že zakon o zastonj kosilih v osnovnih šolah zasebnega zavoda 8. marec Nike Kovač, tudi ob njem so poslanci vladnih strank zahtevali splošno razpravo. Večino vsebine zakona je koalicija pozneje črtala, ker šole, če bi obveljalo popolno podržavljenje kuhanja, zakona ne bi mogle izvajati, učenci pa bi zaradi slabe premišljenosti rešitev po državi ostali brez obrokov. So pa na predlog vlade koalicijski poslanci uzakonili, da bodo zastonj kosila uvedena čez štiri leta, v času naslednje vlade leta 2027.

Zdaj vladajoči splošno razpravo zahtevajo še o ideji, da bi zdravnikom naložili, da morajo bolnim predpisovati smrtonosne substance. Z vladne strani splošno razpravo parlamenta, ob kateri niti mnenj pravne službe še ni, zahtevajo, ko poskušajo vladne stranke zganjati cirkus, iz opozicije pa, da bi začasno zadržali sprejetje zakona vladajočim. Dokument, ki kaže, da so se vladni poslanci trudili tudi med počitnicami, ko ni rednih sej parlamenta, je takšen:

Zakon, da bi morali zdravniki predpisovati bolnim smrtonosne substance, z zdravniškimi organizacijami ni bil usklajen, takšno ravnanje, da se zakone sprejema mimo tistih, ki jih zadevajo, pa smo nazadnje spremljali pri zakonu o dolgotrajni oskrbi, s katerim so vladajoči uvedli nov prispevek, ki je bil sprejet na vrat na nos po izrednem postopku za primere naravnih katastrof ali vojne in brez usklajevanj s socialnimi partnerji in drugimi.

Z ostro izjavo, s katero med vrsticami spomni na čase nacizma in Adolfa Hitlerja, čeprav ju ne poimenuje, se je na ideje, da bi zdravnikom naložili obveznost ubijanja bolnih, odzval kirurg na onkološkem inštitutu Erik Brecelj, ki vodi premierov svet za zdravstvo.

Brecelj je povedal: “Kot zdravnik sem zavezan kodeksu medicinske etike. Noben zakon ni nad kodeksom. Imamo primere iz zgodovine, ko so diktatorji sprejemali zakone in ukazovali zdravnikom, početi stvari zaradi katerih nas je lahko sram. Evtanazija je v nasprotju s kodeksom medicinske etike, lahko sprejmejo kakršnekoli zakon, kodeksa medicinske etike ne bom kršil.”

Povedal pa je tudi, da bo raje vrnil licenco kot da izpolnjuje ukaze ljudi, ki leta niso prejeli bolnika za roko.

Na posnetku je Brecelj s premeirom Robertom Golobom in že bivšim minsitrom za zdravje Danijelom Bešič Loredanom.

Predsednik strateškega sveta Erik Brecelj, predsednik vlade Robert Golob in bivši minister za zdravje Danijel Bešič Loredan Avtor: Daniel Novakovič/STA

Stališče Breclja, ko gre za zdravnike, ni novost in tudi ne najbolj ostro. Podobna stališča že dalj časa objavljajo vse pomembnejše zdravniške organizacije. Že maja sem poročal o še ostrejšem stališču, ki ga je na svoji spletni strani objavila zdravniška zbornica, ki tudi poimenuje nacizem in čas Adolfa Hitlerja kot primer, ko je bila takšna ureditev uvedena:

“Etična komisija Svetovnega zdravniškega društva zaradi poraznih izkušenj z nacističnimi zdravniki, ki so sodelovali pri evtanaziji 300.000 otrok, z razlago, da ne ubijajo ljudi, ampak zdravijo nacijo, evtanazijo in zdravnikovo pomoč pri samomoru bolnika v celoti zavrača.” Na to v članku objavljenem na spletni strani zdravniške zbornice že nekaj časa opozarjajo Pavel Poredoš, Radko Komadina, Janez Kranjc, Igor Švab (članek teh avtorjev s to vsebino je bil aprila objavljen tudi v Sobotni prilogi Dela).

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu