Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Adijo Brglez in Novakova, v DZ Verbič in Šuštarjeva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:03 pop

Dušan Verbič (SMC) bo postal poslanec namesto Milana Brgleza (SD), Tadeja Šuštar (NSi) pa namesto Ljudmile Novak (NSi), je državni zbor o sklepih državne volilne komisije, ki jo vodi novi predsednik vrhovni sodnik Peter Golob, obvestil direktor službe Dušan Vučko. Leta 1990 rojena Šuštarjeva še ni dopolnila 30 let. Verbič, ki je bil rojen leta 1952, je krepko več kot dvakrat starejši. Oba sta pred odločanjem DVK soglašala, da bosta prevzela delo poslancev.

Okrepitev SMC na račun SD

Na posnetku je Dušan Verbič:

Dušan Verbič (SMC) Foto: DZ

Brglezu in Novakovi je mandat že prenehal, ker se je konstituiral evropski parlament. Nova poslanca pa bosta sedeža prevzela prihodnji teden, ko se bo začela zadnja redna seji državnega zbora pred poletnimi počitnicami. O obeh pa bo še pred tem v četrtek razpravljala mandatno volilna komisija.

V prejšnjem mandatu je bil Brglez predsednik državnega zbora, za poslanca pa je bil lani izvoljen na listi SMC, a so ga po volitvah iz stranke te izključili. Povod, spori so tleli že dolgo, je bil, ker ni podprl kandidature predsednika SMC Mira Cerarja za šefa DZ. Namesto tega se je ponudil, da bi zbor sam še nekaj časa vodil. Pozneje je Brglez prestopil k SD in bil na njihovi listi maja izvoljen v evropski parlament. Brglezov poslanski mandat v DZ bo, ker je to njihov mandat, dobila SMC in ne SD Dejana Židana. Obe stranki, SMC in SD, bosta zato poslej imeli po deset poslancev. SD z enajstimi sedeži ne bo več zelo blizu trinajstim LMŠ Marjana Šarca. Brgleza je lani v njegovem okraju volilo 13,6 odstotka volivcev, Verbiča, ki je bil v prejšnjem mandatu tudi že poslanec SMC, vodil je odbor za notranjo politiko in veljal za precej zmernega, pa 12,4 odstotka volivcev.

Za NSi bo v DZ prišla nekdanja podpredsednica podmladka Tadeja Šuštar, ki jo je v okraju Domžale lani volilo 7,8 odstotka volivcev, s čemer je rahlo prehitela glavnega tajnika Roberta Ilca, ki ga je v neugodnem Grosuplju, kjer večino glasov zbere Janez Janša, podprlo 7,6 odstotka volivcev.

Primerjava razmerij moči v EU parlamentu pred volitvami in danes, ki kaže, da sta ljudska stranka in socialdemokrati, torej največji skupini, precej izgubili, je takšna:

Sklepa DVK o novih poslancih si lahko preberete na povezavi


Dokumentacija o odločanju DVK
Sklep DVK o dveh novih poslancih DZ
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu