Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Posnetek, kako ruska raketa za las zgreši ukrajinski kvadrokopter

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th julij 2023, 09:17 dop

Po spletnih omrežjih kroži dramatičen posnetek, kako poskuša ruska vojska z drago raketo za protizračno obrambo sestreliti ukrajinski kvadrokopter. Ruska raketa je majhen ukrajinski kvadrokopter za las zgrešila, pokaže posnetek iz ukrajinskega “plovila”.

Posnetek je primer rabe dragega protizračnega orožja proti ceneni napravi, o čemer so bile v preteklosti pogosto razprave, ko je ukrajinska vojska poskušala sklatiti ruske drone in različne rakete, ki so dnevno usmerjeni na področja daleč za fronto črto. Ravnanje ruske vojske ni povsem neracionalno, poceni izvidniški kvadrokopter lahko omogoči ukrajinski vojski, da sestreli celoten ruski sistem protizračne obrambe in ga je zato smiselno sestreliti tudi z raketo, ki je tisočkrat dražja. Nerodno pa je, če z raketo tak kvadrokopter zgrešijo, kar se hitro zgodi, ker gre za zelo majhno napravo, ki jo je težko “nameriti”.

Ko gre za dogajanje na fronti se nadaljujejo napadi Ukrajincev na zahodnem delu fronte v Zaporožju in okolici Bahmuta, pretežno na vzhodu pa s protinapadi poskušajo Rusi. Ni čisto jasno, ali je to resen poskus ruske protiofenzive ali predvsem ustvarjanje vtisa, da bi Ukrajinci preusmerili svoje sile. Še posebej, ker je iz ruske strani veliko informacij, da imajo težave z vodenjem, po smrti številnih oficirjev in notranjih čistkah po sporu s skupino Wagner, povrhu pa jim vse bolj primanjkuje vojakov za rotacije in tudi streliva. Na težave kaže tudi, ker bi naj iz Belorusije ruska vojska umaknila vse svoje vojake. Ruski protinapadi, enako velja za ukrajinske, sprožajo dodatne izgube velikega števila vojakov in oklepnikov. Ko gre za videoposnetke dogajanja se pogosto zelo različno razlagajo. Nerodno je, ko se to razkrije. V Zaporožju je ruska stran eksplozijo, ki jo je sprožil ukrajinski T-64 s plugom proti minam prikazali kot uničenje tanka Leopard:

Ko gre za topništvo in raketne napade se zdi, da vojski uporabljata različne taktike. Ruska vojska je dolgo streljala veliko več, kar imajo tudi večje zaloge streliva, a streljajo manj natančno. Ukrajinski napadi so natančnejši in že dalj časa usmerjeni v uničevanje komandnih vozlišč, radarskih sistemov, protizračne obrambe in raketnih in topniških sistemov, ki jih ruska vojska razkriva z obsežno rabo. Obsežna raba pomeni tudi veliko izrabo cevi in posledično še manjšo natančnost streljanja pozneje. Ob tem Ukrajinci redno dobivajo dodatno modernejšo oborožitev iz Zahoda, na ruski strani pa resnih modernizacij iz lastne proizvodnje ni veliko. Vse nadgradnje pa tudi niso učinkovite. “Žar” nad kupolo ni rešil ruskega T-72B3 v Zaporožju. Gre za v zadnjem desetletju moderniziran tank T-72, rešetke čisto na vrhu so najnovejši dodatek, ki je že posledica izkušenj v Ukrajini, kjer so tanki pogosto žrtev napadov dronov od zgoraj.

V Ukrajini so te dni, ko gre za okrepitve, objavili posnetke desetih modernih švedskih tankov Stridsvagn 122. Da jih bodo poslali Ukrajini, so Švedi napovedali v začetku letošnjega leta, hkrati so poslali tudi dele modernih sistemov protizračne obrambe in 50 pehotnih oklepnikov CV-90. Švedska Ukrajini ni poslala zastarelih oklepnikov iz prejšnjega tisočletja kot, denimo, Slovenija. So pa tudi slovenski tanki, ker so bili modernizirani, uporabni. Pri Švedski gre za moderne tanke, osnova zanje so nemški Leopardi 2, ki so jih Švedi nadgradili na standard podoben nemškemu 2A5. Prirejeni so za bojevanje tudi v toplejšem okolju, komandni sistemi so od leta 2022 usklajeni z Nato standardi, tank pa ima tudi dodatno zaščito, da ga je težje odkriti z infrardečimi (toplotnimi) senzorji.

Na dogajanje na fronti bi lahko vplivalo tudi, ker so se ZDA odločile, da bodo Ukrajince oskrbele s kasetnim strelivom, ki ga imajo v skladiščih veliko in je učinkovito, številne države rabi takšnega streliva nasprotujejo, a ruska vojska ga proti Ukrajini uporablja že dalj časa. Po informacijah iz Ukrajine se zdi, da se ZDA niso le odločile, da bodo to strelivo šele dobavile, bilo bi naj že v Ukrajini.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu