Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Plačilo za propagando: Asta Vrečko prikrito podarila 8.346 evrov Makarovičevi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th julij 2023, 06:33 pop

Po tem, ko so v medijih že nekaj časa krožile govorice, da bi naj ministrica za kulturo Asta Vrečko nakazala domnevno celo 15.000 evrov nagrade za življenjsko delo Svetlani Makarovič, ki se ji je pisateljica odrekla leta 2000, je danes državna tiskovna agencija STA sporočila, da je Vrečkova Makarovičevi plačilo za nagrado za življenjsko delo res nakazala že 16. junija in to v višini 8.346 evrov. Znesek, ki ji je bil nakazan, je preračunan iz tolarjev v evre iz leta 2000, ko se je Makarovičeva nagradi odrekla, obresti niso prištete, so STA pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Iz STA ne poročajo, zakaj so iz ministrstva za kulturo javnosti prikrili, da je ministrica pisateljici, ki je z vnetim političnim nastopanjem črnila prejšnjo vlado, junija nakazala več kot osem tisoč evrov. O dodelitvi denarne nagrade in izplačilu javnost ni bila obveščena s sporočilom za javnost ali na kak podoben običajen način. Informacijo, ki je zanesljivo pomembna in zanimiva za javnost, so javnosti prikrili.

Iz ministrstva so zdaj zatrdili, da je temelj za junijsko izplačilo to, da je bilo leta 2000 odločeno, da Makarovičeva dobi nagrado, ki se ji je pa takrat odrekla. Po mnenju Aste Vrečko in ministrstva za kulturo to, da je Makarovičevi nagrada nekoč bila podeljena pomeni, da ji lahko denar zdaj nakaže Vrečkova.

Denar in nagrado je Makarovičeva zahtevala že februarja letos, a se je zapletlo, ker ji upravni odbor Prešernovega sklada ni bil pripravljen ugoditi in ji listine o nagradi in denarja po dveh desetletjih ponovno podeliti, ko se je denarju prvič odrekla. V dopisovanju je Makarovičeva pojasnila, da je po njenem v pravni državi dovoljeno vse, kar ni prepovedano in ji zato pripada tako plaketa, predvsem pa 8,346 evrov, ki ji jih bo izplačala Vrečkova. In ji jih je.

Nagrado je leta 2000 Makarovičeva zavrnila, ker ni bila pripravljena biti na odru skupaj s slikarjem in duhovnikom Markom Rupnikom, ki je nagrado dobil za mozaik v papeževi kapeli Redemptoris Mater v Vatikanu. Danes je hkratna nagrada Rupniku več ne moti, ker se je razvedelo, da je bil pater seksualno zelo sproščen in to tudi z nunami. Zaradi česar se je znašel v težavah v okviru katoliške hierarhije, v kateri se je zavezal k celibatu.

Februarja je Svetlana Makarovič po državni proslavi z uličnim protestnikom Jašo Jenullom proti prejšnji vladi in podobnim levičarskim aktivistom Borisom A. Novakom prišla na oder z veliko komunistično rdečo zvezdo, državna televizija pa je nadaljevala neposreden prenos, čeprav je bilo prireditve že konec, da je lahko vsa država opazovala poveličevanje komunizma. Kot sem opozoril že takrat: kot da bi v Berlinu po koncu prestižne državne prireditve, kjer so počastili največje kulturne dosežke svobodne in demokratične Nemčije, na oder prišla zelo cenjena in odlična umetnica iz časov nacizma, ki bi imela na sebi velik kljukasti križ, zahtevala pa bi, da ji novi oblastniki iz Alternative za Nemčijo, ki so ji politično blizu, dajo finančno nagrado, ki jo je pred 23 leti zavrnila, ker bi jo takrat z njo dobil tudi duhovnik, cerkev pa nacisti zavračajo, ker je opij za ljudstvo, no, konkurenca edinemu fürerju. Državni vrh tam, skupaj z ministrico iz skrajno desničarske Alternative za Nemčijo, pa bi navdušeno ploskal veliki umetnici iz totalitarne preteklost z velikim kljukastim križem na prsih v neposrednem prenosu za vso nemško javnost.

Povrhu bi ta ministrica nekaj mesecev kasneje po tihem pod mizo umetnici nakazala še denar.

V Nemčiji ni mogoče. V vladi Roberta Goloba je.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu