Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS in NSi: »Za javne finance nevarna prevara« Svoboda: »Zgodovinska reforma«

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th julij 2023, 11:08 dop

“Zgodovinska, tudi reformna odločitev.” Tako je vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic napovedal, da bo podprl podržavljenje prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je predlagala njegova stranka. “Razmere na področju zdravstva so slabše kot pred letom. Pa ne zaradi tega, ker vam to govori opozicija. To vam je povedal vaš vodja strateškega sveta za zdravstvo pri predsedniku vlade Erik Brecelj. Ta zakon ne rešuje ničesar, ohranja dopolnilno zdravstveno zavarovanje v enaki višini kot doslej in še dodatno znatna sredstva zajema iz državnega proračuna in s tem ogroža tudi stabilnost javnih financ,” je glasovanje proti v imenu SDS napovedal Zvonko Černač. “Ta zakon je velika prevara. Večina ljudi misli, da bodo plačevali manj kot doslej, resnica je nasprotna. V zakonu natančno piše, kdor ga je natančno prebral, da bodo plačevali več. In to vsako leto več. Kar ne bodo plačevali neposredno od svojih neto plač, neto zaslužka in neto pokojnin bodo plačevali posredno preko slovenskega proračuna, kjer si je vlada že zagotovila do 240 milijonov evrov varovalke.” pa je glas proti napovedal Janez Cigler Kralj (NSi).

Krivec pomotoma glasoval za

Za podržavljenje doslej prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja je po teh napovedih glasovalo 49 poslancev Svobode, SD in Levice, proti pa 29 iz opozicijskih SDS in NSi. Za je glasoval tudi podpredsednik državnega zbora Danijel Krivec (SDS), ki se je pri glasovanju zmotil. Njegovo napačno glasovanje na razplet ni vplivalo. Pred tem so vladajoči zavrnili dopolnilo, da bi podržavljenje obveljalo že septembra, kar je poslanska skupina Svobode najprej tudi predlagala, a je vlada potem dosegla zamik uveljavitve do novega leta. NSi je uveljavitev že septembra predlagala, da bi preprečili insolventnost zavarovalnic pred novim letom, ki zdaj izvajajo to zavarovanje, ko morajo plačevati več, hkrati pa je vlada prepovedala povišanje zavarovalnih premij. Glasovanje v zadnjem branju o zakonu se je razpletlo tako:

Poslanci pa so veliko bolj složno s sedeminpetdeset glasovi za in brez glasu proti spremenili zakon o političnih strankah in strankam s poslanci zagotovili več denarja za poslovanje in volilne kampanje, znižali so globe za kršitve in spremenili način izračuna državnih dotacij, ki bo po naslednjih volitvah manj velikodušen do strank, ki nimajo zastopnikov v državnem zboru. Več o vsebini sprememb, ki se bile uzakonjene zelo na hitro, lahko preberete v povezanem članku o začetku procedure.

Popravili pa so poslanci tudi zakon o kmetijstvu, da bi vlada lahko zbirala podatke o cenah kmetijskih pridelovalcev, predelovalcev in prodajalcev, da bi ugotovila, zakaj so cene v trgovinah zrasle in so pri nas višje kot v Italiji, da bi lahko na tem področju v prihodnje ukrepala. 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu