Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rok Čeferin je izvoljen za ustavnega sodnika

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:16 pop

49 poslancev je za ustavnega sodnika izvolilo odvetnika Roka Čeferina. 32 jih je glasovalo proti. Kako so glasovali posamezni poslanci, ne morem predstaviti, glasovanje o ustavnih sodnikih je namreč tajno. A zdi se, da je bila proti desna opozicija (SDS, NSi…), podprla pa ga je celotna vladna koalicija (LMŠ, SD, SMC, Levica, SAN in DeSUS). Pogoj za izvolitev je bil, da Čeferina podpre več kot polovica vseh poslancev, torej najmanj 46 poslancev. Čeferin je takoj prisegel kot novi ustavni sodnik in se zahvalil za zaupanje in naloženo odgovornost.

Levo še naprej sedem, desno dva

Izvolitev Čeferina pomeni, da bo konec septembra prevzel sedež ustavne sodnice Etelke Korpič – Horvat, ki se ji izteka mandat devetletni mandat. Razmerja moči, ko gre za nazorsko bolj leve in nazorsko bolj desne sodnike, se z menjavo ne bodo bistveno spremenila. Razmerje bo ostalo 7:2 v prid levega (vladnega) pola.

Čeferin je sam zase na predstavitvi pri predsedniku republike Borutu Pahorju, dejal, da je pri 55 letih ideološko neobremenjen in se tudi predstavil kot strankarsko neopredeljen.

A ker je eden najglasnejših zagovornikov koalicijskih obljub, da bo oblast ukrepala proti sovražnemu govoru in je ministrstvu za kulturo tudi pomagal pri pripravi sprememb medijske zakonodaje, s katero bi oblast nekoliko omejila svobodo govora in tiska, ta “ideološka neobremenjenost” vsebuje politične prvine. Povrhu je znan kot zagovornik pisma premiera Marjana Šarca (LMŠ) podjetjem v državni lasti, da ne smejo oglaševati v delu medijev. Tednik Demokracija in Nova24TV je Čeferin, ko je branil premiera, lani celo označil za “tovarni sovražnega govora” zaradi, po njegovem, nedopustnega načina pisanja o migrantih. O tem ni bilo nobene presoje sodišč.

“Dejal sem, da je imel prav in pri tem vztrajam,” je Šarčevo pismo Čeferin branil tudi zadnje tedne kot kandidat za ustavnega sodnika, a opozoril, da je že takrat povedal tudi, da pa bi, če bi opozicijski mediji zaradi pomanjkanja sredstev morali prenehati delati, to lahko bilo problematično z vidika demokratičnega družbenega procesa.

Iz SDS so mu pred glasovanjem danes očitali, da pa je v primeru, ko je Delo objavilo članek z lažmi, kako denar iz Patrij ni šel k Janši, ampak k SDS, zagovarjal široko svobodo tiska, da lahko ta zapiše tudi kaj brez jasnih dokazov in kar tako. Pri pisanju o opoziciji so standardi svobode govora in tiska za novega ustavnega sodnika drugačni kot pri migrantih, ki so problem slabega nadzora meje (levo sredinske) vlade.

Pred glasovanjem so podporo Čeferinu napovedali iz SMC, SD, DeSUS in SAB, da ne bo njihovih glasov pa iz SDS. Predstavniki LMŠ, Levice, SNS in NSI in narodnosti so molčali.

Izvolili še Prelesnikovo in več sodnic

Že pred tem so poslanci za informacijsko pooblaščenko ponovno izvolili Mojco Prelesnik. Da bo delo pooblaščenke nekdanja generalna sekretarka DZ še naprej opravljala, je izglasovalo 45, proti je bilo šest poslancev. Potrdili pa so tudi rezultat evropskih volitev, s čemer sta mandat v državnem zboru izgubila Milan Brglez SD) in Ljudmili Novak (NSi). Sedež Brgldza, ki je bil v DZ prestopnik, bo pridobila SMC.

Za okrožno sodnico na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani so poslanci izvolili Aleksandro Cvikl, za sodnici na okrajnem sodišču na Ptuju Jano Bukovšek in Amadejo Stare, za sodnico delovnega sodišča v Mariboru pa Biserka Ozmec. Feminiziranost nižjih sodišč, po kateri slovi slovensko sodstvo, so s tem še dodatno okrepili.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu