Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mednarodna zveza demokratov: Prenehajte s političnimi pritiski na vrh RTVS in ustavno sodišče

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th maj 2023, 10:24 pop

Naj nemudoma prenehajo s političnimi pritiski na vodstvo RTV Slovenije in na Ustavno sodišče, je na kongresu na Bledu slovenske oblasti pozvala mednarodna zveza sredinskih demokratov, ki jo sestavlja več kot sto strank iz osemdeset držav, ki so se sestale na kongresu na Bledu. V preteklosti je bilo IDC-CDI znana tudi kot zveza krščansko demokratskih in ljudskih strank. Evropski del te zveze je evropska ljudska stranka, največja stranka v Evropi. IDC-CDI izraža izredno zaskrbljenost zaradi dejanj slovenske vlade, ki obujajo prakse, ki spominjajo na totalitarni režim. 

Andres Pastrana, predsednik Kolumbije med leti 1998 to 2002, ki zvezo vodi, se je na novinarski konferenci zahvalil predsedniku SDS Janezu Janši in Sloveniji za gostoljubje. Kot je dejal, so obravnavali prihodnost Evrope, Latinske Amerike, Afrike, obravnavana so bila poročila iz skoraj vseh regiji sveta. Resolucije je označil za pomembne ne le za organizacijo, ampak za številne države, saj imajo podporo več kot 180 članic iz vsega sveta. 

Kot piše v sprejeti resoluciji o dogajanju pri nas, so člani generalne skupščine IDC-CDI globoko pretreseni in zgroženi nad nedavno odločitvijo Vlade, ki je na predvečer obeležitve Dneva spomina na žrtve komunizma, ta dan ukinila. Ta odločitev ogroža integriteto zgodovinskega spomina in spodkopava prizadevanja za pravičnost, tako za žrtve kot njihove družine. Odločitev vlade, ki je bila sprejeta ravno na predvečer obeležitve, pa je le še povečala skrbi in sprožila javno ogorčenje.

Janša, ki je podpredsednik IDC-CDI, je povzel, da so bili predstavniki sredinskih demokratskih strank izjemno presenečeni, da se to dogaja v državi, kjer je več kot 700 morišč. Še posebej pa so bili zaprepadeni, ker je vlada Roberta Goloba ta sklep sprejela le nekaj ur pred začetkom tega dneva, medtem ko je na Trgu republike potekala slovesnost v spomin na žrtve. 

V sprejeti resoluciji IDC-CDI obžaluje razveljavitev ključnih reform, ki jih je uvedla prejšnja vlada, vključno z reformami davkov, dolgotrajne oskrbe, preglednosti javnega naročanja v zdravstvu, zmanjšanja birokracije, decentralizacije in številnih drugih, kar negativno vpliva na blaginjo državljanov. IDC-CDI meni, da je medijska krajina v Sloveniji po mednarodno primerljivih podatkih izrazito neuravnotežena, saj je več kot 92% vseh vrst medijev usmerjenih levo ali skrajno levo. Edini nacionalni medij v Sloveniji je javna RTV Slovenija, ki je financirana s strani davkoplačevalcev in bi zato morala biti nepristranska v svojem političnem poročanju. IDC-CDI je zato nadvse zaskrbljen zaradi sprejetja zakona s strani sedanje koalicije, s katerim si koalicija prizadeva prevzeti nadzor nad RTV Slovenija.

IDC-CDI vse ustrezne institucije v Sloveniji poziva, naj spoštujejo Ustavo in zakone ter nemudoma prenehajo s političnim pritiskom na vodstvo RTV Slovenije in na Ustavno sodišče. Poleg tega IDC-CDI izraža izredno zaskrbljenost glede dejanj Vlade, ki obujajo prakse, ki spominjajo na totalitarni režim.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu