Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po dveh posilstvih Safinija, na Metelkovi še Somalijec in Nigerijec posilila dekle.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 17th junij 2023, 08:10 dop

Sredi dneva 13. maja letos sta 23-letni državljan Somalije in 45-letni državljan Nigerije sledila mlademu dekletu na stranišče Metelkove, vdrla vanj in jo posilila, poroča časopis Demokracija, ki mu je policija potrdila neuradne informacije o posilstvu. O takšnih dogodkih, če novinarji ne vprašajo, policija zadnja leta ne obvešča javnosti. Z informacijami pa so, tudi če novinarji neuradno izvedo, zelo skopi.

Poročila o posilstvih si zadnje čase kar sledijo. Pred tednom so Slovenske novice razkrile, da je maja 17. letni migrant ob izhodu iz azilnega doma v Logatcu na območju Cerknice posili 78 letno žensko, ki jo je poskušal tudi oropati. Ženski je, ko je odšel, uspelo poklicati pomoč. Fant pa se je poskušal skriti v drugi hiši, a ga je od tam pregnalo kričanje lastnice.

Policija o tem dogodku ni obvestila javnosti. Kot je ni o posilstvu dveh deklet migranta iz Maroka Alija Safinija na Metelkovi. Ali tokrat o dvojnem posilstvu enega dekleta. Da se je posilstvo zgodilo, so Demokraciji iz policije potrdili tako:

“V povezavi z vašimi vprašanji lahko v okviru varstva osebnih podatkov potrdimo, da smo 13. 5. 2023 obravnavali dva suma kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki sta bila storjena na območju centra Ljubljane. Oba osumljenca; 23-letni državljan Somalije, z urejenim stalnim bivanjem v Sloveniji, in 45-letni državljan Nigerije, ki na podlagi veljavnega dovoljenja za prebivanje že več let biva na območju Slovenije, sta bila izsledena in s kazensko ovadbo privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pripor,” so nam danes s Policijske uprave Ljubljana odgovorili na naša novinarska vprašanja. Ter še dodali, da podrobnosti o kaznivih dejanjih zaradi preprečitve ponovne viktimizacije žrtve in spoštovanja določili 287. člena Kazenskega zakonika ne morejo pojasnjevati.

Tudi pri dvojnem posilstvu Safinija se je razvedel šele sčasoma zaradi poročanja časopisa Dnevnik, ker so novinarji za posilstva izvedeli neuradno. Torej mimo uradnih poti. Kot tokrat.

Ko sem takrat pozneje sodišče prosil za informacije, ali je res, da je dvojnega posilstva osumljen Maročan, ki so ga ravni izpustili iz zapora in zakaj je bil prej sploh zaprt, so iz sodišča zavrnili vse informacije, češ da gre za zasebno stvar in na začetku so jim pri tem pritrdili celo iz urada informacijske pooblaščenke, češ da sodišče ne more z modernimi računalniki ugotoviti, katerega osumljenca dvojnega posilstva, ki je ravno prišel iz zapora, so jim policisti predali v pripor.

Podatke o tem, da je migrant iz Maroka osumljen dveh posilstev študentk, ki ju je spoznal na Metelkovi, je javnosti najprej prikrivala tudi policija. Pojasnili so, da so dogajanje skupnosti zamolčali, ker o posilstvih nikoli ne obveščajo javnosti. S tem kratenjem pravice javnosti do obveščenosti, tako trdijo, varujejo interese žrtev posilstev. Povsem enako trdijo zdaj.

Ker je iz policijskih obvestil izhajalo, da je bil migrant, ki je pred leti policiji že zbežal, ko bi moral biti vrnjen na Hrvaško, izpuščen iz zapora, sem okrožno sodišče v Ljubljani zaprosil tudi za prejšnje sodbe, da bi javnosti lahko predstavil, zakaj vse je bil migrant obsojen in kako se je lahko zgodilo, da je bil po prestani večletni zaporni kazni že zavrnjen prosilec za azil preprosto izpuščen na prostost in ne, denimo, izgnan. Iz sodišča so me najprej zavrnili. Po pritožbah pa so mi deloma sodbe le poslali, a močno cenzurirane.

Pri cenzuriranju podatkov, za kaj vse je bil Safini že obsojen v preteklosti in na katerih sodiščih vse, pa so na sodišču vztrajali do konca.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu