Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DZ za 8. marec dodatno feminiziral sodstvo

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 12/03/2019)

Poslanci so nad dan žena poskrbeli za dodatno feminizacijo slovenskih sodišče. Okrepili so jih s tremi novimi okrožnimi sodnicami. Za okrožno sodnico v Ljubljani so izvolili Katarino Gabrijel Muhič (43:3) in Klavdijo Bercieri (43:3), v Kopru pa Ivo Ferjančič (48:0). Sredi lanskega leta smo imeli v državi 703 sodnice in 190 sodnikov, naše sodstvo je bilo eno najbolj feminiziranih v EU. Sodnike predlaga sodni svet. Že v začetku tedna je DZ dopolnil tudi sodni svet, iz katerega je čez novo leto odstopila nekdanja pravobranilka EU Verica Trstenjak. Izbirali so med Borisom Ostruhom in Sašom Preličem. Prelič je lani javno podprl kandidaturo Saša Arsenoviča (SMC) za župana Maribora in bil po volitvah izvoljen za šefa nadzornega sveta Maribora. Preliča je večina v DZ izvolila. Za kandidata za položaj sodnika na splošnem sodišču Evropske unije pa danes niso potrdili sedanjega sodnika Mira Preka. Je pa bila večina vseh poslancev za nekdanjega poslanca Marka Pavliho. Ker mora država ponuditi dva, bodo razpis za enega kandidata ponovili. Poslanci so si določili še dva predstavnika v nadzornem svetu RTV, ker je zaradi izvolitve za župana Kranja odstopil Matjaž Rakovec, ki je zastopal SD, protestno pa še Aleksander Igličar (SMC), ker programski svet ni odstavil generalnega direktorja Igorja Kadunca. Pri izbiri nadzornikov bi morali poslanci upoštevati zastopanost strank v DZ. Od volitev je najmočnejša SDS. A so jim marca lani, ko so bili še drugi po moči, zavrnili imenovanje Lucije Ušaj Šikovec in imenovali zastopnika NSi Janeza Čadeža. Zdaj pa je večina v DZ (42:20) za svoja zastopnika izbrala Boruta Žagarja (LMŠ) in Danila Tomšiča (SD). SDS svojega kandidata ni predlagala.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu