Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Židan za spoštljivo svobodo govora Luke Meseca

Print Friendly, PDF & Email

Predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD), ki podobno kot pravosodna ministrica Andreja Katič ali premier Marjan Šarec pogosto opozarja državljane, da ne smemo sovražno govoriti, ne obsoja odločno izjav predsednika Levice Luke Meseca včeraj v državnem zboru, ki je za Bernarda Brščiča dejal, da je urejal portal Kavarna Hayek, in da je “ta nekoč radikalen neoliberalec, danes fašist”. Mesec je pomemben koalicijski partner Šarca in Židana, s svojimi glasovi jima zagotavlja večino v državnem zboru za vladanje, ko ne zadošča čisto navadna večina.

Predsedujoči državnega zbora Branko Simonovič (DeSUS) Meseca včeraj ni opozoril, da širi neresnice in da se Brščič tudi ne more braniti pred Mesečevo zmerljivko, da je fašist. Predsednik državnega zbora Dejan Židan pa je danes po novinarskih poizvedovanjih, ali bo kaj okaral poslanca Meseca zaradi sovražnega govora, odgovoril rahlo dvoumno:

“Za red na seji državnega zbora skrbi predsedujoči, ki tudi presodi, ali je v posamezni situaciji potreben njegov odziv. Sam sicer menim, da je državni zbor naravni prostor za različna mnenja, a v duhu strpnosti, spoštljivosti in kulturnega dialoga.”

Brščič, kot sem že opozoril, ni nikoli urejal portala Kavarna Hayek. To je “fake news”. Urednik portala je bil in je, kar ni skrivnost, Jože Biščak, ki je tudi urednik Demokracije. Brščič tudi zanika, da bi bil kdaj neoliberalec.

Opozorilo: Avtor tega članka se zavzema za svobodo govora in dopustnost široke razprave v medijih, državnem zboru in v skupnosti in nikakor ne zagovarja nejasno definiranih omejitev, h katerim z bojem “proti sovražnemu govoru” pozivajo iz levega dela slovenske politike, pa tudi iz društva novinarjev. A, če skupnost vladajoči že pozivajo k drugačnemu ravnanju, se morajo sami prvi držati tistega, kar zahtevajo od drugih in biti vzgled, sicer bodo njihovi pozivi obveljali za poskus utišanja kritikov oblasti, ko lahko ta oblast vse, ki niso na oblasti, zmerja po mili volji.

 

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu