Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je ruski Ka-52 uničil Johna Deera in ne Leoparda 2? Srbski predsednik: “Nisem bedak”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2023, 11:13 dop

Po informacijah iz krajev spopadov so se glavni premiki tudi včeraj dogajali v Bahmutu, kjer so Ukrajinci zavzeli še dodatna ozemlja v okolici mesta. Ruska vojska v mestu Bahmut, kjer so tudi ukrajinske sile, se lahko zaradi napredovanj na bokih znajde v resnih težavah. A ker na fronti obe strani poskušata prikriti, kaj se v resnici dogaja, je težko ugotoviti, če niso pravi spopadi na povsem drugem koncu. Da so napredovali v okolici Bahmuta in drugod in da poskuša sovražnik napredovanja ustaviti, je položaj včeraj opisala namestnica ukrajinskega premiera Hanna Maliar.

V okolici Hersona so obsežne poplave, ki so posledica zrušenja jeza na reki Dnepro in uničenja hidroelektrarne. Poplave bodo vrh dosegle danes opoldne, po ocenah v Ukrajini pa bodo trajale še nekaj dni. Tudi včeraj so se nadaljevala ukrajinska raketiranja infrastrukturnih objektov na okupiranem območju od reke Dneper proti Krimu. Z zrušenjem jeza so ruske sile verjetno poskušale preprečiti napad Ukrajincev v to smer. Rusi trdijo, da so jez porušili Ukrajinci sami. Motiv, zakaj bi si Ukrajinci želeli otežiti življenje, si je težko predstavljati.

Po neverjetno visokih ruskih ocenah o uničenih ukrajinskih tankih, oklepnikih in vojakih, ki jih je včeraj razglasilo rusko obrambno ministrstvo, za katere je celo šef ruske najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin dejal, da ob tem onemi celo Baron Munchausen, so iz ruske strani objavili posnetek, ki bi naj dokazoval, kako so iz helikopterja Ka-52 uničili nemške tanke Leopard 2. Dan prej so trdili, da so uniči kar osem Leopardov 2.

A posnetki niso najbolj prepričljivi, na ruskih in ukrajinskih spletnih omrežjih so objavljene kritike, da so vozila na polju, ki jih je zadel izstrelek, bolj kot tanku podobni kmetijski mehanizaciji. Kombajnu. Med možnimi kandidati je tudi samovozna škropilnica John Deere 4830, ki tudi desetletje stara stane več sto tisoč evrov, kar bi zanesljivo pretreslo del naših medijev kot dokaz zapravljivosti v modernem kmetijstvu. Še posebej, če bi kmetje stavkali.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, Srbija je dolgo veljala za zaveznika Rusije, je v pogovoru za Financial Times včeraj povedal, da ne nasprotuje prodaji v Srbiji proizvedenega orožja preko posrednikov Ukrajini in da tega tudi ni mogoče preprečiti. O ameriških informacijah o takšnih poslih srbskih podjetij je Vučić povedal, da ne dvomi, da do tega lahko prihaja in vprašal, kaj pa bi bila alternativa. »Ustaviti proizvodnjo, ustaviti prodajo?« je vprašal in povedal, da se Beograd trudi ostati nevtralen, a dodal: “Nisem pa bedak. Vem, da lahko nekaj orožja konča tudi v Ukrajini.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu