Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Strahovite posledice uničenja jezu na reki Dnepro. Na minah T-90M in MaxxPro. Ko Munchausen obmolkne.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th junij 2023, 05:44 pop

Ukrajinska protiofenziva, ko ponovno zavzemajo območja v Bahmutu in okoli njega, ozemlja pa tudi drugod po dolgi frontni črti, je rusko stran, tako se zdi, precej vrgla iz tira. Svoje uspehe v obrambi je vrh ruske vojske predstavil na tak način, da se iz njih norčuje celo šef Putinove zasebne vojske najemnikov Jevgenij Prigožin, ki je pripomnil, da bo po takšnem štetju ruska vojska kmalu petkrat uničila celoten planet in da ob tem brez besed obstane celo znameniti Baron Munchausen. Veliko skrb pa povzroča rusko uničenje jezu na reki Dnepro, ki bi lahko ogrozilo varnost nuklearke in življenja in premoženje številnih pod zajetjem za elektrarno. Iz ukrajinske strani so sporočili, da so rezerve vode ob nuklearki Zaporožje, ker je zaustavljena, za zdaj dovolj velike, da ni neposredne nevarnosti. Posledice pa so katastrofalne, kar kaže tudi posnetek iz mesta Herson, ki so ga Ukrajinci lani iztrgali iz ruske okupacije:

Ni še jasno, kako resna je poškodba jezu in koliko vode bo izteklo. Deloma je rusko ravnanje tudi samomorilsko, saj voda iz tega območja napaja Krim, povrhu so s tem poplavili velika območja na levem bregu reke, ki jih sami zasedajo, verjetno zaradi strahu, da jim bodo Ukrajinci ta ozemlja zasedli. Takšno ravnanje kaže na precej paničen strah.

Ukrajinski predsednik se je odzval z oceno, da so Rusi teroristi, ki morajo biti izgnani iz vseh delov ukrajinskega ozemlja:

Tiskovni predstavnik Rusije Dimitrij Peskov pa je odločno zanikal, da bi bila kriva Rusija, jez in hidro elektrarno, ki so jo okupiralu Rusi, je po njegovem mnenju razstrelila Ukrajina, da bi onemogočila oskrbo s pitno vodo ukrajinskega Krima, ki so ga tudi okupirali Rusi.

Rusko obrambno ministrstvo je zatrdilo, da bi naj onesposobili 1500 ukrajinskih vojakov, uničili osemindvajset tankov, med njimi osem nemških tankov Leopard in tri francoske oklepnike AMC-10 med skupaj 109 uničenimi pehotnimi oklepniki. Slog ni novost, Ukrajincem so po trditvah ruskega obrambnega ministrstva doslej sestrelili že nekajkrat več letal kot so jih ti kdajkoli imeli, zahodne oklepnike pa so jim množično uničevali tudi že, ko jih sploh še niso imeli. Številke napihujejo tudi na ukrajinski strani, a tako velike svobode v slogu Munchausna, si ne dovolijo.

Z ukrajinske strani so objavili posnetke svojih poškodovanih in uničenih pehotnih oklepnih vozil MaxxPro, ki so jih med prodiranjem ustavile mine. Ta vozila so skupen projekt Američanov in Izraelcev, izraelsko podjetje je izdelalo oklep, izdelana pa so na način, da v eksploziji min zavarujejo posadko.

Nevarnost protitankovskih min kaže tudi posnetek uničenja najsodobnejšega ruskega tanka T-90, na posnetku je vidno, kako dva tankista bežita in sta torej preživela eksplozijo.

Ponoči so Rusi ponovno raketirali Ukrajino, rakete so izstreljevali iz strateških bombnikov. Med večjimi dogodki noči je, da bi naj Rusi podrli jez na reki Dneper, kar povzroči obsežne poplave, zaradi nevarnosti potekajo evakuacije prebivalstva.

Po ocenah ameriškega inštituta za vojaške študije (ISW) z ruske in ukrajinske strani pošiljajo sporočila o začetku večje protiofenzive Ukrajincev, po oceni ruske strani bi naj Ukrajinci napadli v petih sektorjih frontne črte. Po nekaterih ocenah skuša ruska stran z informacijami o svojih uspehih pri ustavljanju ukrajinske ofenzive prikriti podatke o porazih in izgubah na območju Bahmuta.

V težavah pa so Rusi še naprej na svojem lastnem ozemlju, kjer jim v Belgorod še kar vdirajo uporniki, ki zelo verjetno niso brez povezav z ukrajinsko vojsko. Kot v preteklosti niso bili brez povezav z rusko vojsko podobni uporniki na Krimu in drugod, kjer so se dogajali upori in nenavadne oborožene vstaje na območju Ukrajine. Med zanimivimi objavami je posnetek domnevno ruskega vojaka, kako so izbrisali njegovo enoto na mejnem območju Belgoroda v Rusiji, ki ji poveljniki niso dovolili umika. Mrtva bi naj bila večina vojakov. Pri takšnih objavah ni povsem jasno, ali niso del ostre propagandne vojne na spletu, kažejo pa dogajanje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu