Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tudi po POPTV LMŠ tone, SDS sama na vrhu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd januar 2021, 11:02 dop

Krepko vodstvo SDS Janeza Janše pred LMŠ Marjana Šarca je pokazala prva raziskava Mediane, ki jo je POPTV včeraj objavila po odstopu Marjana Šarca in s tem vlade. To je pričakovano, odstopa premiera volivci še nikoli niso sprejeli z naklonjenostjo. LMŠ so se deleži, kot kaže primerjava rezultatov te raziskav z Ninamedio postopoma nižali že dalj časa. Po odstopu pa je popularnost LMŠ zdaj upadla po obeh raziskavah, SDS pa po obeh zrasla.

Je višja Židan ali Mesec?

A po slabem mesecu od Šarčevega odstopa je to šele prvi učinek. Kako bo naprej, bo najbrž odvisno tudi od tega, ali bo Janši uspelo sestaviti koalicijo in prevzeti oblast ali pa bodo predčasne volitve, ko postane še dodatno vroče.

V Spletnem časopisu prikazujem rezultate raziskav z upoštevanjem le opredeljenih volivcev, kar omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami.

Rezultati Mediane in Ninamedie se pa precej razlikuje na tretjem mestu, kjer je po Mediani Levica Luke Meseca, po Ninamedii pa je tretja SD Dejana Židana. Daljši trendi kažejo, da je ta razlika med Levico in SD precej običajna za ti dve raziskavi:

V primerjavah so na začetku upoštevani rezultati Ninamedie, ki jih je objavljala še TVS. Po novem letu je javna televizija objave ustavila. Prikazani so po tem le še rezultati te raziskave, ki jih objavljata Večer in Dnevnika. Ustavitev objav na TVS se je zgodila po tem, ko sem v Spletnem časopisu lani opozoril na nenavaden umik in vrnitev v lastništvo Nikole Damjanića, ki je bil na predlog Pozitivne Slovenije (PS) Zorana Jankovića v preteklosti član programskega sveta RTVS. Programskim svetnikom je sklepanje poslov z RTVS prepovedano.

Višje je po Ninamedii predvsem LMŠ

Rezultati Ninamedia praviloma ne odstopajo le pri SD Dejana Židana. Višje deleže kot Mediana, katere rezultate objavljata POPTV in časopis Delo, Ninamedia praviloma kaže tudi LMŠ Marjana Šarca. Šarec je bil v preteklosti član Jankovićeve PS. Iz mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Janković, in podjetij, ki so z njo povezana, Ninamedia prejema večino prihodkov iz javnih virov.

Primerjava zadnjih rezultatov Ninamedie in Mediane, v grafiki pa je vključen še rezultat volitev leta 2018, je takšna:

V včeraj na POPTV objavljenih rezultatih je nenavadnost, seštevek vseh deležev, ki jih objavljajo, namreč ni znašal sto odstotkov. Kljub večkratnemu seštevanju mi je seštevek vsakič pokazal 95,7, kar je nenavadno veliko odstopanje.

Primerjava vseh letos objavljenih rezultatov raziskav v medijih je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu