Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odprta meja: Oktobra policisti naleteli na 1240 migrantov

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 20/11/2018)

Prejšnji mesec smo v medijih spremljali konflikte na meji med Hrvaško in BIH z nekaj sto migranti. A to je bila bolj predstava. Medtem jih je krepko več kot tisoč šlo mimo vseh mejnih nadzorov. “Trend gre v zadnjem mesecu zopet navzgor,” je policija s preprostim stavkom opisala, da so oktobra v državi “našli” krepko več kot tisoč Pakistancev, Afganistancev ali Alžircev, ki so že na črno prečkali mejo. Ki so jim torej že ušli. Po včeraj objavljenih statistikah je nezakonito v državo oktobra vstopilo 1240 tujcev. To je več kot celo leto 2016.

Hrvatom vrnjena skoraj polovica potnikov na črno

Številke iz policijske statistike, ki kažejo, da je bil oktobra skoraj dosežen majski rekord, so takšne:

V letošnjem letu so do 31. oktobra policisti opazili 8.017 ilegalnih prehodov državne meje. Lani do konca oktobra 1.502 ilegalnih prehodov. Koliko je migrantov, ki se povsem izmaknejo policiji, in jih ne opazijo niti, ko jim že uspe priti na čez mejo, ne vemo. Število najdenih se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 433,8 odstotkov, so izračunali na policiji. Sosednjim državam so naši policisti letos doslej vrnili 3.962 tujcev, torej skoraj polovico tistih, ki so v državo v tem času prišli “na črno”. Lani v enakem času so vrnili 599 tujcev. Največ, 3.853 migrantov, je bilo vrnjenih Hrvaški, med temi je bilo največ državljanov Pakistana in sicer 1.427. Pakistancev je tudi največ med tistimi, ki se letos v državo tihotapijo mimo mejnih prehodov, ograje in policistov. Podatki, da je naša meja vse bolj odprta, so takšni:

Polovico prišlekov naši policisti vrnejo sosednjim državam. Kaj se zgodi s preostalimi, pa kaže statistika notranjega ministrstva o zaprosilih za mednarodno zaščito, kjer se postopki v veliki večini končajo z zavrženjem, ker tujec izgine, večinoma na Zahod:Položaj policija opisuje tako: po pričakovanjih se je število ilegalnih prehodov izrazito povečalo aprilu in maju, predvsem zaradi izboljšanja vremenskih razmer, uveljavitve nove poti nedovoljenih migracij čez Bosno in Hercegovino ter zaradi velikega potenciala ilegalnih migrantov, ki se so se znašli na območju Zahodnega Balkana. Ker se migracijski pritisk nadaljuje, je zopet prišlo do porasta števila ilegalnih prehodov. Število sprejetih oseb od sosednjih varnostnih organov se povečuje predvsem na meji z Italijo. Znaten del sprejetih tujcev predstavljajo tisti, ki zapustijo nastanitvene kapacitete prosilcev za mednarodno zaščito in potujejo proti ciljnim državam. Število izročenih tujcev se je opazno povečalo tudi zaradi krepitve sodelovanja s hrvaškimi varnostnimi organi. Povečanje je bilo zaznano predvsem v zadnjem mesecu.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Podrobnejše policije številke, kam so naši policisti vračali tujce in od kod so jih morali sprejeti, so takšne:

 

 

 

Celotno poročilo o ilegalnih migracijah do začetka novembra je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/11/Januar-oktober_2018.pdf”]

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu