Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor Golobu: “To je slabo in narobe”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2023, 07:48 dop

“To ni samo slabo in narobe, temveč je v luči drugih odločitev te vlade (ukinitev oz. pridružitev muzeja osamosvojitve) zaskrbljujoče”. Tako se je na odločitev vlade Roberta Goloba, ki je kar na dopisni seji čez noč ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja odzval nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je ocenil, da je odločitev vlade premierja Goloba neprimerna in nesprejemljiva, in je ne more opravičiti niti to, da se je za razglasitev dneva spomina prejšnja vlada odločila že po volitvah. Danes je veliko pozornost pritegnilo še, ker je pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan naznanila sum kaznivega dejanja državnemu tožilstvu zaradi ostre kritike vladne poteze predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janše (SDS). Janša se je odzval tako:

Na ravnanje pravosodne ministrice iz vrst SD in vlade se je Janša odzval tako:

Odziv na dogajanje nekdanjega predsednika republike Boruta Pahorja, ki je objavljen na omrežju FB, objavljam v celoti:

“O ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja in potrebi po njem, ter nevarnosti poglabljanja izključujočih polemik in ravnanj o polpretekli zgodovini

Vlada premierja Janeza Janše je sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja sprejela 12. maja 2022, po parlamentarnih volitvah, ko je opravljala tekoče posle. Poleg tega se je za tak sklep odločila, ne da bi na primeren način oblikovala širšo javno podporo in razumevanje zanj. Zato se kot predsednik republike na tisti dan lani nisem odzval s kakšno posebno izjavo, spomenico ali dogodkom. Vendar pa poudarjam, da sem razloge in potrebo za tak dan spomina že dolgo čutil in sem zato tak sklep sprejel z odobravanjem.

Obeleževanje spomina na žrtve komunističnega nasilja je med nacionalnimi ali mednarodnimi dnevi do takrat omogočal le 23. avgust, evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih sistemov. Ker je spomin na žrtve fašizma in nacizma v Sloveniji primerno obeleževan, se je 23. avgust naravno ponudil kot edina priložnost, da smo se ob njem spominjali predvsem žrtev komunističnega nasilja, čeprav bi bilo bolje, da bi se na tisti dan spominjali žrtev vseh totalitarnih sistemov, kar je tudi njegovo bistvo.

Nedavna odločitev vlade premierja Goloba prav tako ni bila predhodno javno diskutirana in se za tak sklep ni oblikovala potrebna javna podpora. Toda dejstvo, da je podobno ravnala tudi vlada premierja Janše pred letom dni, v nobenem smislu ne opravičuje tega neprimernega in nesprejemljivega ravnanja vlade premierja Goloba.

Žrtve komunističnega nasilja so nesporno bile, glede tega ni dvoma. Po odločitvi vlade premierja Goloba zdaj spet ni nacionalnega dneva spomina nanje. To ni samo slabo in narobe, temveč je v luči drugih odločitev te vlade (ukinitev oz. pridružitev muzeja osamosvojitve) zaskrbljujoče. Vse te odločitve precej hitro in nepotrebno trgajo družbeno soglasje, ki se je vzpostavljalo v zadnjih 15 letih glede primernega političnega govora in ravnanja glede naše polpretekle zgodovine, ki je dosegla intelektualni in politični vrh z Izjavo SAZU Slovenska sprava.

Zdi se, da se vračamo v čase, ko sta se glede teh vprašanj konfliktno soočali dve resnici, z vsemi alternativnimi dejstvi vred. Problem je, da vse skupaj deluje zelo izključujoče in ne ponuja, niti si ne želi zbliževanja in razumnega dogovora.

Kot državljan čutim potrebo opozoriti, da nas tako obnašanje pelje nazaj, v splošno družbeno razpoloženje, ki bo hromilo našo sposobnost za ukvarjanje s stvarmi aktualnega in prihodnjega časa. Ob potrebni politični volji je še čas, da se ta negativna spirala ustavi in prevladata zadržanost in modrost, zlasti pa privrženost resnici in pravici.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu