Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pahor še čaka, poziva k streznitvi in pogovoru z Janšo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th julij 2018, 11:54 pop

Do četrtka prihodnji teden bo predsednik republike Borut Pahor počakal, ali bo Janez Janša dosegel dogovor z drugimi strankami, da bi začeli sestavljati vlado. K pogovorom s predsednikom SDS, za katero je glasovalo daleč največ volivcev, je Pahor stranke ponovno pozval. “Zavračanje slehernega pogovora je slabo znamenje za slovensko politiko,” je Pahor ocenil nenavadno ravnanje levo sredinskih  strank, ki zavračajo celo pogovore s SDS. Pahor je opozoril, da sestavljanje vlade s takšnim izključevanjem, vodi v težave v prihodnosti, ko bo sodelovanje potrebno. Janša pa je vsem predsednikom strank že poslal vabilo na pogovore o sestavi koalicije za Slovenijo. Celotno vabilo je objavljeno na koncu članka.

Pahor: Poskusite sestaviti močno zmerno vlado

Janez Janša in Borut Pahor po pogovoru prihajata pred novinarje

Če bo Janši v tednu dni, do četrtka ob 14 uri, uspelo pridobiti večino, bo to pomenilo, da je končno prišlo do pogovora in dogovarjanja v koristi večine ljudi, je ocenil predsednik Pahor in nadaljeval, da bi za tak dogovor bila potrebna zagotovila iz obeh strani o izogibanju levim ali desnim skrajnostim, Slovenija pa bi s tem lahko dobila močno zmerno vlado. Pahor je dodal, da ne ve, ali bo Janši to uspelo.

Če mu ne bo, po prihodnji teden Pahor preveril, ali ima večino kdo drug. Parlament pa bo o kandidatu, če se bo kakšen našel, ali o tem, da mu ga do izteka roka ni uspel najti, obvestil ob koncu 30 dnevnega roka, torej čisto na koncu prihodnjega tedna.

Predsednik SDS Janša  je po pogovoru s Pahorjem povedal, da SDS, čeprav je nesporna zmagovalka volitev, doslej ni poskušala na organiziran način sestavljati koalicije, to so počeli drugi, SDS pa je čakala na razjasnitev. Ker pogovori šestih strank, v katerih SDS ni, še potekajo, bo Janša počakal še do ponedeljka. Bo pa že danes poslal predsednikom vsem strank vabilo na neformalni pogovor prihodnji teden, vabilo bo javno objavljeno. Janša je ocenil, da je bilo dogovarjanje šestih strank posebej koristno v zadnjem delu, ko so se apetiti strank soočili z realnostjo, s tem kar Slovenija realno finančno zmore in dodal, da bodo prihodnja leta manj radodarna kot zadnja.

Janša: Koalicija šestih strank ni dobra rešitev

Koalicija šestih strank je teoretično možna, a si v praksi tega kot državljan ne želim preizkušati, je možnosti Marjana Šarca ocenil Janša in dodal, da takšna široka povezava ne zveni prepričljivo za tiste, ki vedo, kaj to pomeni in kakšne so lahko posledice. V pogovorih o sestavi vlade prihodnji teden bo za Janšo ključna pripravljenost strank za sodelovanje, podobnost pogledov na ključne izzive in kadrovski nabor, ki ga stranke ponujajo tudi za vodenje sveta EU, kar bo delo vlade leta 2021. Pahor je o dogajanju povedal še, da je prav, da pride do streznitve, da brez pogovorov čez ostra politična zamejevanja ne bo mogoče sestaviti vlade. Izključevanje na koncu ne bo delovalo, je ocenil Pahor in se odgovoru na vprašanje o tem, kako bo ravnal v drugem krogu, če v prvem ne dobimo mandatarja,  izognil z opozorilom, da je najprej na vrsti prvi krog.

Vabilo Janeza Janše predsednikom drugih strank je takšno:

“Koalicija ZA SLOVENIJO

Zadeva: Vabilo na pogovore o usklajevanju koalicijske pogodbe Za Slovenijo

Spoštovani!
Prizadevanje za večjo blaginjo Slovenije je temeljni cilj, ki se mu z ustavno prisego zaveže vlada Republike Slovenije. V aktualnih razmerah ga bomo uresničevali z odpravljanjem ovir za hitrejši in geografsko enakomernejši razvoj države, z več svobode, varnosti, odgovornosti in pravičnosti, z vzpostavitvijo reda v zdravstvu, uveljavljanjem strateških odgovorov na demografski problem ter sooblikovanjem evropskih rešitev.
Pred nekaj tedni je začelo v Tallinnu, Estonija, delovati prvo komercialno 5G omrežje. Pojavljajo se nove tehnologije, ki bodo v naslednjih dveh desetletjih v moderno družbo prinesle večje tehnološke spremembe kot jih je svet doživel zadnjih 200 let. Odgovornost vladnih resorjev, pristojnih za šolstvo, raziskave, gospodarski in tehnološki razvoj za pravočasen prenos potrebnih znanj v javno financirane programe se je drastično povečala. Že enoletne zamude in spregledi pomembno vplivajo na gospodarsko rast, konkurenčnost posameznikov in blaginjo prebivalstva. Tudi dnevi so zato pomembni.
Volivci so 3. junija 2018 v Državni zbor izvolili poslance in poslanke na listah 9 strank ter predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poleg SDS, ki je prejela 25 mandatov, se je v DZ uvrstilo še 8 strank, ki so zasedle med 4 in 13 poslanskih mest.
Koalicija s SDS tako terja še najmanj 2 koalicijska partnerja. Koalicija brez SDS pa najmanj 6. Vsaka koalicijska vlada je zahteven projekt, kar dokazuje tudi dejstvo, da v celotni zgodovini slovenske parlamentarne demokracije, z izjemo koalicije pod vodstvom SDS v mandatu 2004-2008, nobena druga povezava ni končala polnega štiriletnega mandata.

Pred dokončno odločitvijo Predsednika RS o dodelitvi formalnega mandata za sestavo vlade vam kot predsednik stranke, ki je prejela daleč največje zaupanje volivcev, pošiljam vabilo na pogovore o oblikovanju koalicijske zaveze »Za Slovenijo«. Predlagam, da pogovori potekajo v dveh delih. V prvem delu bomo skupaj preverjali:
a. Ali obstaja načelna pripravljenost za usklajevanje programov za koalicijo;
b. Ali potencialni partnerji podobno gledajo na ključna vprašanja, ki jih je treba reševati v tem mandatu;
c. Ali imajo koalicijski partnerji na voljo dovolj kvalitetnih kadrov za opravljanje vladnih nalog. Zaželeni so predlogi ljudi, ki imajo ne samo ustrezne izkušnje z zahtevnim vodenjem doma, ampak tudi v Evropi. Ministri vlade RS bodo morali namreč v tem mandatu v zelo zahtevnih okoliščinah voditi ustrezne zasedbe Sveta Evropske unije. Slovenija bo Svetu EU predsedovala v drugi polovici leta 2021.

Predlagam, da pogovore opravimo v ponedeljek, 16. in torek 17. julija in sicer:
Ponedeljek, 16.7.2018
Lista Marjana Šarca ob 10.00
Socialni demokrati ob 12.00
Stranka modernega centra ob 15.00
Torek, 17.7.2018
Levica ob 9.00
Nova Slovenija ob 10.00
Stranka Alenke Bratušek ob 12.00
Demokratična stranka upokojencev ob 15.00
Slovenska nacionalna stranka ob 17.00

Če vam navedeni termin ne ustreza, predlagajte prosim drugega. Pogovori bodo potekali v Državnem zboru RS, v prostorih naše poslanske skupine. Predlagamo, da se poleg predsednika/ce in vodje poslanske skupine pogovorov udeležita še do 2 člana vodstva vsake stranke.

V primeru zadostnega načelnega soglasja za oblikovanje koalicijske zaveze Za Slovenijo in po formalni podelitvi mandata pa bomo v drugem delu s strankami, ki načelno želijo oblikovati koalicijo Za Slovenijo, preverjali:
a. Skladnost programov po posamičnih resorjih
b. Organizacijsko obliko prihodnje vlade
c. Ustreznost kadrovskih ponudb

Prosim vse, ki ste pripravljeni na resna pogajanja, da določite vodje ekip za resorno usklajevanje programov oziroma poglavij koalicijske pogodbe. S strani SDS bodo ekipe vodili:
1. Finance – mag. Andrej Šircelj
Namestnik: mag. Marko Pogačnik
2. Gospodarstvo in delo – mag. Andrej Vizjak
Namestnik: Suzana Lep Šimenko
3. Družina in socialna politika – Romana Tomc
namestnik mag. Karmen Furman
4. Zunanje zadeve – dr. Milan Zver
Namestnik: dr. Anže Logar
5. Pravosodje – dr. Vinko Gorenak
Namestnik: Boštjan Kolarič
6. Obramba – Aleš Hojs
Namestnik: Žan Mahnič
7. Notranje zadeve – dr. Božo Predalič
Namestnik: Sebastjan Apat
8. Infrastruktura in prostor – Zvonko Černač
Namestnik: Danijel Krivec
9. Zdravje – Alenka Forte
Namestnik: France Cukjati
10. Šolstvo – Mojca Škrinjar
Namestnik: dr. Matevž Tomšič
11. Kmetijstvo in okolje – Matjaž Kočar
Namestnik: Jolanda Pikl Rihter
12. Slovenci v zamejstvu in po svetu – Miro Petek
Namestnik: Damijan Terpin
13. Javna uprava – odpravljanje administrativnih bremen– Fidel Krupič
Namestnik: mag. Elena Zavadlav Ušaj
14. Kultura – dr. Vasko Simoniti
Namestnik: dr. Jelka Pirkovič

Drugi del pogajanj bi se v primeru izpolnitve pogojev iz prvega dela predvidoma pričel v četrtek, 19.7.2018 oziroma po dogovoru.
Vaša programska izhodišča, ki ste jih predstavljali in zagovarjali v času pred volitvami, poznamo. Verjamem, da jih po volitvah niste spreminjali. Program SDS za tekoči mandat je bil objavljen na naši spletni strani že v začetku leta in seveda v celoti ostaja enak tudi po volitvah. Zato po mojem mnenju kaka dodatna izmenjava gradiv ni potrebna, je pa seveda možna, če ste po volitvah kak del programa dopolnili. Če potrebujete še pred pogovori kakršnokoli dodatno pojasnilo glede našega programa, smo vam kadarkoli na voljo.
Glede usklajevanja terminov ali morebitnih drugih tehničnih vprašanj naj vaši sodelavci prosim pokličejo g. Mojco Megušar na tel. 051 380 171.

Lep pozdrav,

Janez Janša

Ljubljana, 12.7.2018”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu