Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vzpon predsednika Möderndorferja po plači spet navzgor

(Last Updated On: 14/08/2017)
image_pdfimage_print

Jani Möderndorfer (SMC) se je po plačni lestvici med poslanci, kot sem napovedal prejšnji mesec, krepko povzpel. Plača, ki jo je dobil ta mesec, se mu je povišala, ker ga je pred odhodom na počitnice julija koalicijska večina izvolili za šefa komisije, ki bo preiskovala, kako se je milijarda dolarjev iz Irana preko NLB razpršila na slabih deset tisoč računov po svetu, pa tega dogajanja nihče še opazil ni. Plače ostalih poslancev so večinoma nespremenjene.

Za zdaj iz 53 na 29 mesto

Nekdanji ljubljanski podžupan in vodja poslanskih skupin več strank (PS, Zaab), je bil s 4172 evri bruto prejšnji mesec po višini plače med poslanci na 53 mestu, tik pred Marijanom Pojbičem (SDS) s 4185 evri in za Jankom Vebrom (SD) s 4160 evri.

Matjaž Nemec (SD) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Ker pa je bil sredi julija imenovan za šefa preiskovalne komisije, je ta mesec s 4588 evri Möderndorfer že na 29 mestu.  Da mu zaradi počitnic še ni bilo treba delati, ker dejansko njegova komisija še ne deluje, pri določitvi višine plače ni pomembno. Zdaj je po plači tik za šefom odbora za kmetijstvo Tomažem Liscem (SDS) s 4631 in pred vodjo poslanske skupine NSi Matejem Toninom s 4587.

Prihodnji mesec, ko bo povišano plačo dobil že za celoten mesec in ne le za polovico, se bo Möderndorfer povzpel že proti prvi deseterici najbolje plačanih v državnem zboru, kjer je v bolj daljni preteklosti že bil ,a je to položaj zaradi prestopov iz stranke v stranko izgubil. Zadnji prestop je bil v vladno SMC.
Na desetem mestu po plači je ta mesec podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec (SD) z bruto 4999 evri.

Na vrhu Brglez, na dnu mladi

Čisto na vrhu po plači, ker je logično, je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) s 5849. Čisto na dnu lestvice pa sta tudi tokrat Teja Ljubič (SMC) in Miha Kordiš z bruto 3685 evri. Le za odtenek višje plačilo sta dobila Jernej Vrtovec (NSi) in Andrej Čuš (nepovezani) s 3722 evri bruto.

Ti poslanci dobivajo najnižje plače, ker ne vodijo ničesar in so mladi in zato dobijo tudi le malo dodatka za delovno dobo.

Luka Mesec (L) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Od pomembnejših poslancev najdemo predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo (SDS) na 73 mestu s 4.036 evri bruto. Nizko plačo ima, ker v državnem zboru ni prevzel nobene pomembnejše funkcije.

Na vrhu med predsedniki Luka Mesec

Predsednica NSi, ki namerava kandidirati za predsednico republike, Ljudmila Novak je na 39 mestu s 4.365 evri, predsednica Zavezništva Alenka Bratušek na 48 mestu s 4248 evri. Predsednik Levice, ki je nastala po združitvi iniciative za demokratični socializem (IDS) in stranke za trajnostni razvoj (TRS)  Luka Mesec je pred obema predsednicama na 34 mestu s 4.485 evri bruto plače.

Luka Mesec med predsedniki strank edini vodi poslansko skupino, kar prinaša krepek dodatek.

Poslanci dobijo še dodatna plačila za delo na terenu (poslanske pisarne).

Več o plačah premiera Mira Cerarja, ministrov, sekretarjev in predsednika republike Boruta Pahorja je dostopnnu v članku, ki je bil objavljen že julija:

 

 

(Visited 67 times, 1 visits today)
2 komentarja

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: