Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vzpon predsednika Möderndorferja po plači spet navzgor

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th oktober 2018, 09:19 dop

Jani Möderndorfer (SMC) se je po plačni lestvici med poslanci, kot sem napovedal prejšnji mesec, krepko povzpel. Plača, ki jo je dobil ta mesec, se mu je povišala, ker ga je pred odhodom na počitnice julija koalicijska večina izvolili za šefa komisije, ki bo preiskovala, kako se je milijarda dolarjev iz Irana preko NLB razpršila na slabih deset tisoč računov po svetu, pa tega dogajanja nihče še opazil ni. Plače ostalih poslancev so večinoma nespremenjene.

Za zdaj iz 53 na 29 mesto

Nekdanji ljubljanski podžupan in vodja poslanskih skupin več strank (PS, Zaab), je bil s 4172 evri bruto prejšnji mesec po višini plače med poslanci na 53 mestu, tik pred Marijanom Pojbičem (SDS) s 4185 evri in za Jankom Vebrom (SD) s 4160 evri.

Matjaž Nemec (SD) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Ker pa je bil sredi julija imenovan za šefa preiskovalne komisije, je ta mesec s 4588 evri Möderndorfer že na 29 mestu.  Da mu zaradi počitnic še ni bilo treba delati, ker dejansko njegova komisija še ne deluje, pri določitvi višine plače ni pomembno. Zdaj je po plači tik za šefom odbora za kmetijstvo Tomažem Liscem (SDS) s 4631 in pred vodjo poslanske skupine NSi Matejem Toninom s 4587.

Prihodnji mesec, ko bo povišano plačo dobil že za celoten mesec in ne le za polovico, se bo Möderndorfer povzpel že proti prvi deseterici najbolje plačanih v državnem zboru, kjer je v bolj daljni preteklosti že bil ,a je to položaj zaradi prestopov iz stranke v stranko izgubil. Zadnji prestop je bil v vladno SMC.
Na desetem mestu po plači je ta mesec podpredsednik državnega zbora Matjaž Nemec (SD) z bruto 4999 evri.

Na vrhu Brglez, na dnu mladi

Čisto na vrhu po plači, ker je logično, je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) s 5849. Čisto na dnu lestvice pa sta tudi tokrat Teja Ljubič (SMC) in Miha Kordiš z bruto 3685 evri. Le za odtenek višje plačilo sta dobila Jernej Vrtovec (NSi) in Andrej Čuš (nepovezani) s 3722 evri bruto.

Ti poslanci dobivajo najnižje plače, ker ne vodijo ničesar in so mladi in zato dobijo tudi le malo dodatka za delovno dobo.

Luka Mesec (L) Foto: DZ/Barbara Žejavac

Od pomembnejših poslancev najdemo predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo (SDS) na 73 mestu s 4.036 evri bruto. Nizko plačo ima, ker v državnem zboru ni prevzel nobene pomembnejše funkcije.

Na vrhu med predsedniki Luka Mesec

Predsednica NSi, ki namerava kandidirati za predsednico republike, Ljudmila Novak je na 39 mestu s 4.365 evri, predsednica Zavezništva Alenka Bratušek na 48 mestu s 4248 evri. Predsednik Levice, ki je nastala po združitvi iniciative za demokratični socializem (IDS) in stranke za trajnostni razvoj (TRS)  Luka Mesec je pred obema predsednicama na 34 mestu s 4.485 evri bruto plače.

Luka Mesec med predsedniki strank edini vodi poslansko skupino, kar prinaša krepek dodatek.

Poslanci dobijo še dodatna plačila za delo na terenu (poslanske pisarne).

Več o plačah premiera Mira Cerarja, ministrov, sekretarjev in predsednika republike Boruta Pahorja je dostopnnu v članku, ki je bil objavljen že julija:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu