Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Droni nad rakete Kalibr in Sevastopol, Javelin v oklepnik, Rusi utrjujejo Krim

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:14 pop

Številne gradbince iščejo v Rusiji za gradnjo obsežnih utrjenih obrambnih položajev na Krimu, ko se ruski predsednik Vladimir Putin pogovarja s kitajskim predsednikom Xi Jinping, ki končuje tridnevni obisk v Moskvi. Kitajski predsednik v pogovorih in objavah v času obiska ni uporabljal ostre retorike proti Zahodu, ki je že nekaj časa značilna za Putina. Kitajsko je Xi predstavljal kot posrednika v vojni, katerega načrt za pogajanja odraža enotnost pogledov svetovne skupnosti. Obsežna dela na Krimu kažejo, da v Rusiji resno računajo na ukrajinsko ofenzivo na območje Krima, ki so ga Rusi okupirali leta 2014. Možnosti za ukrajinsko ofenzivo povečuje velika količina modernih zahodnih oklepnikov in naprednih vojaških sistemov, ki jih zadnje mesece prevzema Ukrajina, za rabo teh sistemov pa ukrajinske enote tudi urijo na Zahodu.

Je dron uničil rakete ali protizračna obramba dron?

Na Krimu pa zadnje dni močno poka, Ukrajinci so z dronom poskušali na železniških tirih razstreliti ruske manevrirne rakete Kalibr, glasno pa je bilo tudi danes pri Sevastopolu. Okupacijske oblasti so sporočile, da bi naj preprečili napad z droni na pristanišče v Sevastopolu.

Okupacijske oblasti na Krimu pa so včeraj o napadu na železniški transport raket sporočile, da sta bili zaradi dejavnosti protizračne obrambe poškodovana hiša in stavba, iz ukrajinske strani pa, da je eksplozija posledica poskusa razstrelitve raket, ki so jih Rusi prevažali s pomočjo železnice. Kako se sliši let drona in kako je počilo na območju železniškega vozlišča na Krimu, v bližini je tudi vojaško letališče, si lahko ogledate na posnetku:

Če je bilo poškodovano veliko železniško križišče, lahko to povzroči težave za rusko logistiko na celotnem območju Krima in zasedenih ozemelj. Manevrirne rakete Kalibr ruska vojska uporablja od leta 1994, uporabne so na razdalji tisoč petsto kilometrov. Še večje razdalje novejše verzije te rakete dosežejo, če so opremljene s termo nuklearno konico. Najvišja hitrost, ki jo lahko dosežejo, nekajkrat presega hitrost zvoka. Cene so odvisne od vrste rakete, izvozne variante takšne rakete, ki lahko tehta tudi več kot dve toni, je lahko tudi okoli 6,5 milijonov dolarjev, cena takšne rakete za rusko vojsko bi naj znašala okoli milijon dolarjev za vsako.

Rakete Kalibr so bile verjetno namenjeni mornarici, ki pa se je soočala z dodatnim napadom dronov.

Utrjevanje položajev in moderni sistemi proti temu

Kako se Rusija trudi zavarovati okupirano ozemlje Krima pred možno ofenzivo ukrajinske vojske, kaže iskanje delavcev pogodbenikov za obsežna dela:

Za ta obsežna dela imajo na ruski strani dobre razloge. Zaradi sodobnih oborožitvenih sistemov, ki jih prevzema ukrajinska vojska, ob vse šibkejši ruski vojski, ki je izgubila veliko vozil in tehnike, se lahko deli fronte na okupiranih ozemljih, kot že v lanskem letu, Rusom znova sesujejo. Kako učinkovita so moderna zahodna orožja, kaže posnetek, kako ameriški protitankovski izstrelek uniči oklepnik za prevoz pehote, uporabljen je prenosni FGM-148 Javelin, ki deluje po načelu izstreli in pozabi. Zaradi infrardečega vodenja izstrelka lahko vojak, ki ga je izstrelil, takoj poišče zavetje ali se umakne. Zveza Nato je v Ukrajino poslal na tisoče Javelinov, ki so se izkazali za učinkovite, z njimi je bilo onesposobljenih že več sto ruskih oklepnikov.

https://twitter.com/PaulJawin/status/1638168451503243265

Z izstrelki tega sistema je z napadom od zgoraj mogoče uničiti tudi najmodernejše tanke, ki imajo na vrhu praviloma tanjši in manj učinkovit oklep, zelo učinkoviti so zaradi možnosti napada od zgoraj tudi za napad na enote v utrjenih rovih. Izstrelek je mogoče uporabiti tudi naravnost za uničenje utrjenih stavb, vozil, ki so preblizu, da bi bilo mogoče izstrelek uporabiti od zgoraj ali za sestrelitev helikopterjev. Sistem je učinkovit na razdalji dveh kilometrov.

Da je ruska vojska zadnji dan izgubila skoraj tisoč vojakov, petnajst tankov in deset pehotnih oklepnikov, kažejo ocene Ukrajincev o tem, koliko vojakov, vozil in druge tehnike bi naj onesposobili okupatorjem. O točnosti teh številk je veliko dvomov, ruska stran podobnih ne objavlja, kažejo pa, četudi ocene morebiti vsebujejo pretiravanja, dogajanje na fronti:

Brutalnost vojne in pomen dobro utrjenih položajev, pa kaže posnetek iz rovov na frontni liniji:

https://twitter.com/PaulJawin/status/1638153417121050627

Več o odnosih med Rusijo in Kitajsko in o različnih mirovnih predlogih lahko preberete v intervjuju z verjetno najbolj izkušenim slovenskim diplomatom Ernestom Petričem:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu