Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Gregorčič: Zadržanja odstavitve vrha RTVS ni mogoče odpraviti brez postopka

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2023, 07:50 dop

Predsednik programskega sveta RTVS Peter Gregorčič je po poročanjih medijev, ki pričajo o uhajanju informacij iz ustavnega sodišča, ustavne sodnike s posebno vlogo opozoril, da svoje odločitve, da zadržijo hitro odstavitev celotnega vrha RTVS, dokler ne presodijo ali je kršen ustavni red, ne morejo odpraviti z novim hitrim glasovanjem, v katerem bi zadoščala navadna večina za obratno odločitev kot prvič. Zadržanje je bilo izglasovano s 5:2, po novem pa bi naj bilo v ustavnem sodišču za razveljavitev tega sklepa mogoče dobiti glasove štirih sodnikov. O razveljavitvi prejšnji teden ni bilo glasovanja, napovedan bi naj bil celo bojkot glasovanja posameznih sodnikov, ki spremembi nasprotujejo, kar bi lahko preprečilo odločanje zaradi nesklepčnosti. Gregorčič opozarja, da mora ustavno sodišče izpeljati tudi korekten postopek, če namerava znova odločati o istem.

V parlamentu nameravajo poslanci Svobode, SD in Levice del vrha RTVS kljub odločitvi ustavnega sodišča, ki je zadržalo že uzakonjeno in pravno veljavno odstavitev, še dodatno in že drugič odstaviti. Med programskimi svetniki, ki jih nameravajo še drugič odstaviti junija, ker bi naj v preteklosti menda napačno glasovali o generalnem direktorju RTV Slovenija, ni Petra Gregorčiča, ker ta takrat še ni bil programski svetnik in tudi ne predsednik programskega sveta. Svet je v času odločanj, ki jih problematizirajo vladajoči, vodil Ciril Baškovič, ki je zastopal SD Tanje Fajon. Svetnikom, ki jih odstavljajo, vladajoči očitajo, da pri glasovanju o direktorju niso upoštevali, da bi naj Andrej Grah Whatmough ne izpolnjeval pogoja treh let izkušenj z vodenjem velikih sistemov, ta pogoj se je pojavil le v tem konkretnem razpisu v času, ko je bil generalni direktor veliko bolj izkušeni Igor Kadunc, ki si je poskušal zagotoviti drugi mandat. Grah Whantmouh je bil takrat predsednik nadzornega sveta.

Pismo predsednika programskega sveta je v celoti takšno:

Na pravno nenavadnosti ravnanja vladnih poslancev, ko odstavljajo del programskih svetnikov, opozarja za Večer celo pravnik Rajko Pirnat, za katerega je znano, da je precej na bojni nogi z opozicijskim voditeljem Janezom Janšo (SDS) in je torej malo verjetno, da bi bil pristranski za opozicijo. Pirnat meni “da precejšnjo težavo predstavlja že zakonska podlaga za razrešitev svetnikov, ker so določbe zakona o RTVS, ki se nanašajo na programski svet, že prenehale veljati”. Povedal je: “Tudi mandati članov programskega sveta so že prenehali, tako da pravzaprav ne gre za razrešitev. Gre za poseg v tisto, kar zakon izrecno določa v prehodnih in končnih določbah, torej da morajo programski svetniki opravljati svoje naloge do konstituiranja novega sveta RTVS. Že za to po mojem ni videti popolnoma dobre pravne podlage oziroma je pravzaprav ni.” Pirnat opozarja, da bi morali v državnem zboru vsakemu svetniku posebej očitati njegovo nezakonito ravnanje ter mu ponuditi možnost, da se v omenjenem postopku brani z odvetnikom. Sklepe o razrešitvi je mogoče izpodbijati v upravnem sporu, pri čemer velja omeniti, da se upravno sodišče lahko odloči tudi za začasno zadržanje izvajanja sklepa. “V preteklosti se je enkrat že zgodilo, da je vlada razrešila nekaj članov nadzornega sveta RTVS, potem pa je vrhovno sodišče zadržalo izvrševanje tega sklepa,” pravi Pirnat. “Ne vem pa, kaj si pravzaprav obetajo od tega. Tudi če jih razrešijo in če bo ta razrešitev učinkovala, bo vse, kar bodo dosegli, to, da programski svet ne bo več deloval oziroma bo to najbrž malo otežilo delovanje RTVS,” je poteze koalicije, kot poroča Večer, še komentiral Pirnat.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu