Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Simič o poslih Petričevega Kolektorja v Bosni

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 21/01/2018)

Novembra lani sem v Spletnem časopisu povzel, kako se je v pogovoru z novinarko in urednico Večera Jelko Zupanič nekdanji šef davčne uprave in davčni svetovalec Ivan Simič čudi, ker se je v člankih o Rajskih dokumentih v Delu znašel Ciper in on sam. Med drugim s stavkom: “Za tem bi lahko stal Franci Zavrl zaradi mojih kritik dela nogometne zveze. Vem, da je Franci Zavrl zakonski partner Anuške Delić in mojster odnosov z javnostmi.”

Kdo res posluje z “davčnimi oazami?

Simič je zdaj objavil še daljši članek, v katerem dogajanje podrobneje analizira tudi z vidika, ali morebiti z davčnimi oazami poslujejo podjetja lastnika Dela Kolektorja Stojana Petriča.

Ker gre za daleč največje podjetje na področju tiska v državi, ki ga obvladuje koncern, ki pridobiva tudi številne državne posle in je povezan s politiko, je zapis vreden pozornosti.

Simič je preveril, ali podjetja iz sistema Kolektor nakazujejo denar iz Slovenije v tako imenovane davčne oaze oziroma države, v katerih obstaja visoko ali povečano tveganje za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. Ta nakazila objavlja Urad za preprečevanje pranja denarja na svoji spletni strani. Od 18. oktobra 2011 do 31. decembra 2017 je bilo v takšne države izvršenih 27.594 nakazil v skupnem znesku 4.522.759.349 evrov.

Simič: Jaz nisem na spisku, Kolektor pa je

Simič o tem, kaj je ugotovil, zapiše:

“Niti mene niti mojih podjetij ni na teh seznamih. Zato pa se na teh seznamih nahajajo družbe, katerih solastnik naj bi bil dejanski lastnik oziroma solastnik časopisne hiše Delo, to je g. Stojan Petrič, vsaj tako je to predstavljeno javnosti. Gre za družbe z imenom Kolektor, in to:

1. Kolektor ATP, d.o.o.,

2. Kolektor Etra, d.o.o.,

3. Kolektor group d.o.o.,

4. Kolektor Magma, d.o.o. (1. oktobra 2014 izbrisan iz sodnega registra zaradi pripojitve),

5. Kolektor Micro-Motor, d.o.o.,

6. Kolektor Prokos trgovina, d.o.o.,

7. Kolektor Sinabit, d.o.o. (29. oktobra 2014 izbrisan iz sodnega registra zaradi pripojitve) in

8. Kolektor turboinštitut.

V zadnjih štirih letih, to je od 2014 do 2017, so navedene družbe nakazale v države s seznama Urada za preprečevanje pranja denarja 35.604.465 evrov. Iz letnega poročila koncerna Kolektor za leto 2016 je razvidno, da imajo v Bosni in Hercegovini, ki je na seznamu Urada za preprečevanje pranja denarja, kjer imajo tudi nizke davke in kamor je bila nakazana velika večina zgoraj navedenih zneskov, kar pet podjetij. Gre za štiri proizvodna in eno gradbeno podjetje. Menim, da bi bilo za slovenske davkoplačevalce in nezaposlene v Sloveniji veliko bolje, če bi ta podjetja poslovala v Sloveniji, saj bi se zmanjšalo število nezaposlenih in zvišali bi se davčni prihodki…”

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Simičev zapis je, ker je prav poznati vse plati medalje, vreden pozornosti. O Simiču je Delo pisalo v časopisu z veliko naklado. Sam se oglaša na blogu, ki nima enakega dosega.

Zato malo pomagam, da se moči vsaj nekoliko približajo in priporočam branje:

http://www.simic-partnerji.si/davcni-blog.html

 

 

 

 

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu