Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kršenje ustave: Kljub prepovedi ustavnega sodišča Svoboda odstavlja vrh RTVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2023, 07:45 dop

V vladni Svobodi Roberta Goloba so obupali nad ustavnim sodiščem, ki noče spremeniti svoje odločitve, ko jim je prepovedalo predčasne menjave celotnega vodstva RTV Slovenija. Mandatno volilni komisiji, vodi jo poslanka te stranke Janja Sluga, so danes predlagali odstavitev in takojšnjo prenehanje opravljanje dela za programske svetnike Leona Oblaka, Ivana Štuheca, Žigo Kušarja, Alenko Gotar, Slavka Kmetiča, Alojzija Bogataja, Andreja Prebila, Jelko Stergel in Roka Hodeja. S tem bi dosegli v programskem svetu RTVS večino zase in možnost, da odstavijo še direktorje in urednike. In nastavijo svoje. To so poskušali doseči že s spremembo zakona o RTVS, katere veljavo pa je, dokler ne presodi ustavnosti, ustavilo ustavno sodišče, saj obstaja resna možnost, da bi bil z uveljavitvijo sprememb kršen ustavni red.

Da Pašek Šetinčeva to namerava, je javno napovedala

Odstavitve programskih svetnikov vladajoči predlagajo po tem, ko je generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in podpredsednico Věro Jourovo s posebnim pismom opozoril na pritiske vlade na RTVS in na pritiske vladajočih na ustavno sodišče, ki jim je ustavilo hitro menjavo celotnega vodstva. Generalni direktor je še posebej opozoril na napovedi vladajočih, da bodo kršili ustavno ureditev tako, da bodo kljub prepovedi ustavnega sodišča izvedli menjave, k čemur je zadnji teden pozvala poslanka Svobode Mojca Pašek Šetinc, ki je na 14. nujni seji Mandatno-volilne komisije v Državnem zboru apelirala, naj se skliče sejo in zamenja programske svetnike javnega zavoda. Takole je povedala: »…bomo morali začeti postopke razreševanja teh ljudi, ki sicer opravljajo po zadržanju delov zakona o RTV zgolj tekoče posle in jim je s tem Ustavno sodišče podaljšalo v nedogled njihov mandat.« Razreševanje – in to v času, ko so ustavni sodniki zadržali izvajanje zakona o RTV – bi bilo povsem v nasprotju s sklepom Ustavnega sodišča RS in drastičen poseg v avtonomijo javnega servisa, je opozoril Grah.

In točno to so vladajoči zdaj storili. V parlamentu so uradno predlagali odstavitev cele vrste programskih svetnikov z za lase privlečeno razlago, da to počnejo, ker bi naj z napačnim glasovanjem sodelovali pri imenovanju sedanjega direktorja Andrej Grah Whatmougha, ki je pozneje dosegel razrešitev direktorice televizije Natalije Gorščak. Na tiskovni konferenci so, da stojijo za tem predlogom razkrili vodje poslanskih skupin Svobode Borut Sajovic, SD Jani Prednik in Levice Matej Tašner Vatovec. A pravne podlage, po katerem zakonu razrešujejo programske svetnike, niso pojasnili. Dosedanji zakon o RTVS je namreč, ko gre za določbe o programskem svetu, že razveljavljen, programski svetniki pa tudi že odstavljeni, izvoljen je novi svet RTVS, ki pa zaradi odločitve ustavnega sodišča še ne sme začeti delovati.

Igor Kadunc in Natalija Gorščak Foto: DZ/Matija Sušnik

Za lase privlečene so utemeljitve že druge odstavitve istih programskih svetnikov, ker je izvolitev generalnega direktorja presojalo sodišče in ni izreklo sankcij odvzema mandatov programskih svetnikov. Odločitve o izvolitvi generalnega direktorja tudi ni razveljavilo. Šlo je za dilemo, ali je Grah Whatmough, ki je bil pred tem več let šef nadzornega sveta RTV Slovenija, izpolnjeval pogoj dovolj izkušenj z vodenjem. O tej dilemi so tudi sodišča na različni stopnji različno odločala. Poslanci Svobode odstavitev in odvzemov mandatov sodnikom, ki niso odločali v skladu z njihovo politično linijo in so torej po logiki Svobode sodili nezakonito, ne predlagajo. Tudi odstavitev niso predlagali, ko je sodišče odločilo kot je. Zdaj to nekaj mesecev po sodnih odločitvah počnejo, da bi se znebili teh programskih svetnikov, ker se jih s spremembo zakona še niso uspeli zaradi ustavnega sodišča.

Gre za precej očiten primer zlorabe oblasti in kršitev načel pravne države.

Podobno se je z odločitvijo, da je bila razrešitev nezakonita, a brez vrnitve na položaj, na sodišču razpletlo tudi v primeru Gorščakove.

V preteklosti je bilo zapletov z volitvami vodstev RTVS že veliko, na podobno “nezakonit” način je bil imenovan tudi prejšnji direktor Igor Kadunc in posledično direktorica Gorščakova, ki jo je predlagal Kadunc. Pred Kaduncem je bila namreč zakonito za generalno direktorico že izvoljena Nataša Pirc Musar, ki pa ji programski svetniki niso dodelili mandata, ji je pa Kadunc pozneje izplačal 70.000 evrov za vso škodo, ki ji je bila povzročena z nezakonitim ravnanjem, katerega posledica je bila, da je vodenje prevzel napačni. Torej Kadunc.

Pa ni bilo nobenih odstavljanj in sankcij.

Kadunc trdi, da bi bila odškodnina Pirc Musarjevi in stroški, če se ne bi poravnal, po sodnem postopku še veliko višja in da je bila odločitev o poravnavi za RTVS po napaki programskega sveta pred petimi leti dobra.

Seje mandatno volilne komisije, kjer bi odstavljali programske svetnike, so sklicane za junij.

Vsi predlogi predčasnih odstavitev so enaki, kako utemeljujejo v “Svobodi” odstavitve, ki jih je prepovedalo ustavno sodišče, si lahko preberete na primeru Jelke Stergel:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu