Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada je preprečila znižanje cen naftnih derivatov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th april 2023, 06:31 dop

S povišanjem trošarin je vlada na dopisni seji pravkar preprečila, da bi se jutri pocenila bencin in dizel za vozila. Nekoliko so povišali tudi trošarino za olje za ogrevanje, ki se bo pa vendarle rahlo pocenilo.

Kot so zapisali iz vlade so višino trošarine na energente “prilagodila tako”, da bosta končni maloprodajni ceni za neosvinčen bencina in plinsko olje za pogon (dizel) ostali nespremenjeni, maloprodajna cena za plinsko olje za ogrevanje (ekstra lahko kurilno olje – KOEL) pa se bo nekoliko znižala.

Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja bodo tako od jutri, 25. aprila 2023 do vključno ponedeljka 8. maja 2023, znašale 1,416 evra za liter bencina, 1,441 evra za liter dizelskega goriva in 1,022 evra za liter kurilnega olja.

Cene na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Trošarina za neosvinčeni bencin se z 0,388 evra na liter viša na 0,412 evra na liter, za plinsko olje za pogon (dizel) z 0,423 evra na liter na 0,443 evra na liter in za plinsko olje za ogrevanje (KOEL) z 0,127 evra na liter na 0,133 evra na liter.

Petrol, črpalka Foto: P. J.

Iz vlade so zapisali še:

“Vlada razmere na trgu naftnih derivatov budno spremlja in višino trošarin prilagaja tako, da ohranja dostopnost maloprodajnih cen, hkrati pa si v luči javno finančne vzdržnosti prizadeva za postopno normalizacijo prilivov v državni proračun. Pri slednjem je namreč pomembno, da se na srednji rok in postopno, brez da bi to čutili potrošniki, ponovno uvede okoljske dajatve na fosilna goriva, ki predstavljajo namenski vir za zelene investicije.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu