Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sodniki Svobodi in Levici zadržali tajno sledenje brez odredb sodišč in nadzora

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th maj 2023, 07:28 dop

Ustavni sodniki so soglasno zadržali spremembo zakona o finančni upravi, ki so jo po vetu državnega sveta in ostrih protestih opozicijskih SDS in NSi, da gre za kršitev ustave, uzakonili poslanci Svobode in Levice. Pred glasovanjem se je zdelo, da ne bo potrebnih 46 glasov, saj so pred vetom za dodatne pristojnosti sledenje davčne uprave glasovali le poslanci Svobode. A po vetu so si poslanci Levice Luke Meseca premislili. Da se bo to zgodilo, je premier Robert Golob tudi napovedal. So pa vztrajali iz SD Tanje Fajon, da tega ne morejo podpreti zaradi pomislekov o nedopustnosti tajnega sledenja brez sodnih odredb in vsakega nadzora. A njihovi glasovi niso bili odločilni. Glasovanje se je razpletlo tako:

Iz Levice so vtis, da so pred tem blefirali, poskušali popraviti tako, da so napovedali, da bodo skupaj z vlado sporne člene nemudoma poslali v presojo ustavnemu sodišču s predlogom, da ustavno sodišče zadrži izvajanje. A zakon o ustavnem sodišču takšno ravnanje izrecno prepoveduje. Tako:

Za možnost, da bi pred ustavnim sodiščem tožili sami sebe, se Levica in Svoboda na koncu nista odločili, je pa postopek presoje pred ustavnim sodiščem sprožil varuh človekovih pravic.

Celotna odločitev ustavnega sodišča je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu