Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odstop Fakina in Lebna, Poznič izvoljen

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th marec 2019, 07:51 dop

Odstopil je še četrti minister vlade Marjana Šarca. Danes je to storil še minister za zdravje Samo Fakin. Odstopa zaradi težav z zdravjem. Zgodilo se je, ko je premier Marjan Šarec še čakal odstopno izjavo Jureta Lebna, da bi jo lahko poslal v državni zbor. Da bo odstop Lebna sprejel, je Šarec povedal že februarja. A po tednu dni o tem še ni obvestil DZ, kar bi moral, če bi odstopno izjavo res dobil. Da so Lebnov odstop medtem le že prejeli, so mi danes sporočili iz kabineta premiera. Je pa popoldan 47 poslancev za novega ministra za kulturo po odstopu Dejana Prešička izvolilo Zorana Pozniča. 19 poslancev SDS in NSi je bilo proti. Rezultat glasovanja je bil:

Če koalicija Pozniča ne bi izvolila, bi bilo to veliko presenečenje, čeprav 59 letni direktor Delavskega doma v Trbovljah ni idealen kandidat.

Leben še zares odstopa

Premier Marjan Šarec (LMŠ) je danes čakal, da bi dobil še uradno odstopno izjavo Jureta Lebna (SMC), ki je že nekaj časa na bolniški. Od kar je Šarec sporočil, da bo sprejel odstop ministra, je minilo že krepko več kot sedem dni. Ravnanje premiera ob odstopih poslovnik državnega zbora določa tako:

(1) Predsednik vlade o svojem odstopu ali o odstopu ministra pisno obvesti predsednika državnega zbora. O odstopu ministra obvesti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa.

(2) Obvestilo o odstopu predsednika vlade ali ministra se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila.

(3) Šteje se, da je predsedniku vlade ali ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu.

Na bolniški je bil že od srede februarja tudi minister za zdravje Samo Fakin. Ko Šarec dobi odstopni izjavi, zdaj Lebna in Fakina, ju bo poslal v državni zbor, da se poslanci seznanijo z odstopoma in s tem obveljata.

Zoran Poznič je akademski kipar, ki ima izkušnje, kot je sam povedal na predstavitvi, le z desetletjem vodenja občinskega zavoda Delavski dom v Trbovljah, zavod s tem imenom je bil ustanovljen, ko je bil župan še Bogdan Barovič (SNS). Pokojninske dobe ima 13 let.

Kandidat za ministra za kulturo Zoran Poznič Foto: DZ/Matija Sušnik

Da bodo Pozniča podprli, mi je dan pred glasovanjem povedal Zmago Jelinčič, ki združuje štiri opozicijske poslance. Iz koalicijske Levice, ki se razglaša za opozicijo, pa je bil vodje poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec bolj skrivnosten: šele danes bodo sporočili, kako bodo glasovali. Podprla sta Pozniča dva, ostali so manjkali ali niso glasovali.

Levica gre jutri k Pozniču

Bo pa imela Levica v soboto kongres. Sklicali so ga v prostorih Delavskega doma Trbovlje, ki ga Poznič že desetletje vodi. V stranki pravijo, da so se o tem dogovorili še preden se je Poznič SD ponudil, da bi postal minister po Dejanu Prešičku, ki ga je premier Marjan Šarec (LMŠ) odstopil po uporu zaposlenih na ministrstvu. Do upora je prišlo po samomoru uslužbenca, ki je ministru v službenem času in s službenim avtom prevažal instrumente na konservatorij, kjer je minister z dovoljenjem vlade dodatno zasebno delal največ en dan na teden. V času Prešička je bil objavljen javni razpis, na katerem bi Delavski dom, ki ga Poznič vodi, lahko kot edini prijavljeni iz vzhodne Slovenije dobil 5,4 milijona evrov, kar bi bil daleč največji prihodek iz javnih virov, kar ta zavod obstaja. Poznič je pojasnil, da so se prijavili v imenu konzorcija številnih kulturnih organizacij in ne zase. Iz vseh postopkov odločanja, ali bo zavodu, ki ga vodi, dodeljen denar, pa se namerava kot minister izločiti. Politično je na liniji SD: z medijskim zakonom namerava preganjati sovražni govor v medijih in na spletu, uzakonjal bi novo davščino kulturni evro, česar se bodo razveselile banke, ki za majhna plačila dobro zaračunajo velikemu številu ljudi, ni pa niti proti izjemnim pokojninam za kulturnike, ki jih je leva sredina že uzakonila za izjemne športnike. Pri skoraj 6o letih ima trinajst let delovne dobe, ker je bil večino časa prekerc, je povedal poslancem.

Domač govor kandidata

Ni pa za povišanje prispevka za RTV. O tem je dejal: “Kot minister za kulturo, če bom potrjen, ne odobravam in ne predvidevam nikakršnega dviga naročnin, v tem trenutku ne vidim razloga za kaj takega.” Na spletnih omrežjih je nekaj začudenja sprožil s sproščeno govorico, ki ni bila vedno na nivoju, ki ga bolj zahtevni pričakujejo od nadvse omikanega ministra za kulturo. Iz koalicijskih strank so pred glasovanjem napovedali, da bo Poznič izvoljen tudi, če mu Levica nič ne pomaga in bosta obe desno sredinski stranki (SDS in NSi) proti. Na tak način je bil decembra izvoljen že Iztok Purič, ki je v vladi nadomestil Marka Bandellija, ki ga je Šarec prvega “odstopil”. Za Puriča je bilo natančno 45 poslancev, med njimi pomotoma tudi Marjan Pojbič (SDS). Proti je bilo 30 poslancev. Levica in večina članov SNS je bila takrat med vzdržanimi. Glasovanje se je izšlo tako:

Zoran Poznič je v ponedeljek, ko se je predstavljal poslancem, povedal, da mu bo kot državna sekretarka pomagala Tanja Kunaver, imena drugega državnega sekretarja pa ni razkril. Govorice, da bo državni sekretar postal novinar Dejan Karba, ki je lani za SD kandidiral za župana Ljutomera, je pred glasovanjem o Pozniču zanikal Samo Bevk (SD). O državnih sekretarjih odloča vlada, ko je minister že izvoljen.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu