Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

O ukinjanju Planet TV in Siol.net vlade Roberta Goloba

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2022, 12:04 dop

Premier Robert Golob bi moral preko nadzornikov Telekoma, ki je v državni lasti, ukiniti še Planet TV in Siol.net, se je v kolumni o moji predčasni zamenjavi s položaja odgovornega urednika Siol.net, razpisal kolumnist Večera Marko Crnkovič, ki meni, da so obsežne predčasne politične menjave vodstev medijev in odgovornih urednikov, kar izvaja premier Robert Golob s svojo vladno koalicijo (Svoboda, SD, Levica), nekaj običajnega za našo državo in da bo tudi novi urednik Mihael Šuštaršič še letel. Ob tem nenavadnem pisanju se je dobro spomniti, da je Crnkovič, ki je tudi urednik portala Fokuspokus, pred aprilskimi volitvami vodil propagandno omizje za Roberta Goloba v Mariboru, podobno je v Ljubljani vodil urednik portala Necenzurirano Primož Cirman. Crnkovič je v kolumni razkril, da bi naj bil ob Cirmanu tudi on sam kandidat za vodenje Siola. Vsaj po govoricah. Vodenje predvolilnih propagandnih dogodkov ni običajno novinarsko opravilo. Sodi v politično propagandno dejavnost. In ta se plača.

Tako so v nedeljo kolumno Crnkoviča, da naj vlada Roberta Goloba kot lastnica Telekoma ukine Planet TV in Siol, oglaševali na Večeru, odgovorni urednik tega medija je Matija Stepišnik:

Crnkovičev in Večerov nasvet premieru Robertu Golobu naj v Telekomu namesto menjav in nastavljanja svojih ljudi kar ukine Planet TV in Siol, je celo za slovenske medije nenavaden. Planet TV sploh ni v lasti Telekoma. Za pet milijonov evrov so ga pred dvema letoma prodali madžarski medijski družbi TV2 Media, ki ima v Sloveniji podružnico TV2 Adria. Podjetja TSmedia, ki izdaja tudi Siol.net, pa Telekom ni prodal, čeprav so bile ponudbe zaradi dobre branosti Siola podobno visoke kot za celoten Planet TV. Podjetje TSmedia lani ni poslovalo z izgubo, kar podtika Crnkovič. Po letnem poročilu, ki je vsem dostopno na portalu Ajpes, je poslovalo z dobičkom.

Ideja Večera, kako se znebiti konkurence

Podvigi političnih oblasti, da bi za utišanje kritikov kar ukinili televizijo, ki ni v njihovi lasti, kar zdaj Golobu predlaga Crnkovič v Večeru, so Telekom in s tem vse državljane v preteklosti že drago stali, ko so na Planetu naši oblastniki podobno poskušali opetnajstiti že grške solastnike Planeta. Za tretjinski delež so morali grški družbi zaradi tega po odločitvi arbitražnega sodišča v Švici leta 2019 izplačati 17,6 milijona evrov.

Po tej odločitvi sodišča pa so celoten Planet TV, ki je imel minusa še več, prodali za pet milijonov. Celoten.

Zdaj pa Večer in Crnkovič Golobu in Telekomu predlagata, naj Planet TV, ki so ga prodali, kar ukinejo. Takšna ukinitev tuje lastnine, če se Golob zanjo odloči, zanesljivo ne bo poceni. Sploh, če jo Golobovi medijski pristaši celo javno napovedujejo. Računi pridejo. Smo v EU in ne v Rusiji. Zanesljivo jih ne bo plačal Crnkovič.

Podobno kot ob Planetu so na Večeru s Crnkovičem ambiciozni tudi, ko bi kar ukinili Siol, ki se veliko bolje bere kot spletni portal Večera. Kakšna je bila branost Siola oktobra 2022, to je zadnji mesec, ko sem ga vodil kot odgovorni urednik, v primerjavi z Večerom, si lahko ogledate v preglednici oglaševalske zbornice:

Crnkovič v svoji kolumni sam sebe razglaša za Golobovega možnega novega uradnika Siola. Tega, da bi vlada Roberta Goloba in premier padla tako nizko, da bi razmišljala celo o Crnkoviču na vrhu Siol.net, sam nisem slišal. Čisto izključiti pa tega ni mogoče: znano je namreč, da Golob rad plačuje pretekle usluge novinarjem in politikom. A ne iz lastnega žepa. Nekoč novinarka Dnevnika, Siola in Necenzurirano Vesna Vuković ni slučajno postala glavna piarovka Gibanja Svoboda. Marjan Šarec ni slučajno po polomu na volitvah postal obrambni minister. Alenka Bratušek pa ministrica še bo, če bo na referendumu večina volivcev prižgala zeleno luč ustanovitev petih novih ministrstev, da jih bo Golob namesto 14 poslej imel 19, da bi lahko zagotovil nagrade zaslužnim partnerjem, ki so se žrtvovali v kampanji.

O novem odgovornem uredniku Siola Mihaelu Šuštaršiču in Golobovih političnih menjavah, ko Golob kar presenetljivo na vrh Siola ni postavila Cirmana, je Crnkovič zapisal:

“Tako bo nekega dne odletel s Siola tudi ta človek, ki ga je (kot nekega Necirmana) iz same previdnosti zdaj dal nastaviti Golob. Našemu novemu človeku iz Havane na tej funkciji zdaj pač ne aplavdiramo iz istega razloga, kot ne jočemo za Jančičem in kot ne bomo jokali za njim samim, ko bo enkrat odletel. Easy come, easy go. Aja, nisem vam še izdal tega mastnega trača ali dobrega vica (aktualnega med temi rošadami), da bi naj Golob na čelo Siola inštaliral mene! Problem Jančič? Morda res. A bistveni problem je, da se to sploh dogaja. Da zdaj ena, zdaj druga oblast v skladu s svojimi političnimi preferencami zamenja odgovornega urednika nekega medija. Anomalija je bil Jančič, anomalija je Golobova izbira. Še več, anomalij je cela serija! Serija anomalij Naslednja stvar in bistveni problem pri vsem skupaj pa je, da se to sploh dogaja. Da zdaj ena, zdaj druga oblast v skladu s svojimi političnimi preferencami zamenja odgovornega urednika nekega medija. Anomalija je bil Jančič, anomalija je Golobova izbira. Še več! Anomalij je cela serija: Anomalija je že to, da je Siol (via Telekom Slovenije oz. TSmedia) tako rekoč paradržavni medij, v katerem ima politika pravico in pooblastila in ambicije! ter moč in vpliv, da nastavlja in odstavlja odgovorne urednike. Anomalija je že to, da politika nastavlja in odstavlja odgovorne urednike komercialno zamišljenega medija, ki pa se otepa z izgubo. Nadzorni svet Telekoma bi morali razhajkati, novemu pa naložiti, da dezinvestira beri: ukine Planet TV in Siol. Le kdo bi ju pogrešal? Resno se to vprašajte!”

Crnkovič s tem kolumnističnim streljanjem poskuša preglasiti mesarjenje nove vlade po medijih, ki ponižuje novinarstvo in dejstva. Veliki novinarski borci za avtonomijo, danes plazijo po kolenih pred Golobom in nič ne vidijo in nič ne slišijo.

Ukinja in prepoveduje oblast medije v diktaturah. Tam se tudi onemogoča novinarje. Tudi s fizičnim nasiljem. Pri nas je bilo več primerov fizičnega nasilja nad novinarji zadnja leta. Fašisti in komunisti so ukinjali medije in preganjali novinarje. Odprte svobodne zahodne družbe po tem nikakor ne slovijo. Tam vladajoči poslanke, donedavno “neodvisne novinarke”, tudi ne preiskujejo medijev naklonjenih opoziciji.

Res je, da ima država, zastopa jo vsakokratna vlada, vpliv na to, kdo bodo direktorji in uredniki podjetij in medijev, ki so v državni (javni) lasti: na RTV SLO, na STA in tudi na Siolu. Ni pa res, da vse vlade ravnajo kot vlada Roberta Goloba in mesarijo s predčasnimi prekinitvami mandatov, da bi v medijih takoj nastavili svoje urednike, ker jih je strah kritikov in pluralnosti. Sam pred dvema letoma in pol nisem bil za urednika imenovan po predčasni odstavitvi prejšnjega odgovornega urednika. To podobnost si izmišljajo. Odgovornega urednika na Siolu še iz časa vlade Marjana Šarca sploh ni bilo. Kot začasni urednik je Siol.net vodil urednik PlanetTV Mirko Mayer. To v.d.-jevstvo ni bilo v skladu z zakonom o medijih, ki zahteva pravega odgovornega urednika medija. Golob zdaj počne kar prejšnja vlada Janeza Janše v medijih ni. Levo sredinske vlade, Golobova pa še prav posebej, ravnajo avtokratsko tudi v drugih medijih. Prejšnja vlada Janeza Janše na RTVSLO tudi ni predčasno odstavila generalnega direktorja Igorja Kadunca (ki se mu je položaj sicer majal) ali odgovornega urednika informativnega programa televizije. Je pa pred tem, v času vlade Mira Cerarja, to storila levo sredinska vlada, ki je preko Igorja Kadunca v drugem poskusu odstavila odgovorno urednico informativnega programa TVS Jadranko Rebernik. Prvič jim je to onemogočila direktorica televizije Ljerka Bizilj, ki politične menjave in s tem čistke ni bila pripravljena predlagati, zaradi česar so skoraj odstavili njo. Za odstavitev jim je zmanjkal en sam glas v programskem svetu.

V drugem poskusu pa jim je uspelo predčasno odstaviti odgovorno urednico. To so bile te politične čistke. Pozneje so takšno ravnanje tudi novinarji javne RTVS lažnivo podtikali desni vladi. Zdaj s spremembo zakona Golob poskuša doseči še bolj obsežne politične čistke s pomočjo svoje levo sredinske koalicije. O tem bo v kratkem referendum.

Crnkovič poskuša v komentarju povedati, da vsi počnejo to, kar počne leva sredina in Golob. Da vsi mesarijo. A to ni res. Piše neresnice. Namen je propagandni. Nadaljuje vodenje predvolilnega zborovanja Roberta Goloba v Mariboru.

Glede političnosti nastavljanja urednikov pa je pač tako, da s(m)o bili po enakem sistemu izvoljeni vsi uredniki državnih in javnih medijev v zgodovini države in za političnost teh postopkov nis(m)o odgovorni uredniki. Imamo pač precej socialistično ureditev, ko je država lastnik številnih podjetij in tudi medijev in to ima posledice. V preteklosti je bila država preko državnih bank tudi lastnik Večera, zaradi posojil v ozadju Bošku Šrotu in drugim pa tudi Dela. Večino tiska pa so sčasoma prevzeli tajkuni (Delo Kučanov Stojan Petrič, Dnevnik še bolj levi Bojan Petan, Večer Martin Odlazek, ki slovi po Necenzurirano). Ti tajkuni niso politično nevtralni. Obratno. S tega vidika so tudi imenovanja urednikov tam, denimo, Matije Stepišnika na Večeru, politične nastavitve. Tako pač je. Nič ni kriv za to. Pri glasovanju uredništev ob imenovanjih imajo ti uredniki celo prednost, ker so novinarji tam v glavnem tudi le iz enega političnega pola in “svojega” podprejo. Tudi če celo formalne izobrazbe za ta položaj nima. Stepišnik jo ima. Vsi odgovorni uredniki v večjih medijih pa ne.

Marku Crnkoviču za menoj ni treba jokati. Predlagam pa mu, da bolje preveri dejstva, o katerih piše, ker s tem, kar zdaj počne, Robertu Golobu skupaj z Večerom dela le sramoto. Ali pa si jo dela kar Golob sam s takšnimi “novinarji” in mediji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu