Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Milijarda manj za odpravo draginje, sto milijonov manj za pokojnine, več za nova ministrstva

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd april 2023, 08:48 dop

Največji poraženec rebalansa bo finančno ministrstvo, ki bo ob milijardo evrov ali petino za letos načrtovanega denarja. Za kar 707 milijonov manj od načrtov bo to ministrstvo imelo za odpravljanje posledic draginje, še za skoraj 138 milijonov pa bodo znižali doplačila pokojninskemu sistemu za pravice, ki jih posameznikom plačuje proračun. Doplačil bo še vedno za dobro milijardo. V preglednici prvi znesek kaže načrtovano vsoto v proračunu, drugi spremembo in tretji vsoto po rebalansu proračuna:

To kaže vladni predlog rebalansa proračuna, ki ga je včeraj objavil državni zbor, po katerem namerava vlada Roberta Goloba letos zbrati 13,14 milijarde evrov, porabiti 16,08 milijarde evrov, minusa bo torej za 2,94 milijarde evrov ali 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Doslej so načrtovali celo še za 376 milijonov evrov večji minus.

Od Mesca in Bešič Loredana k Maljevcu

Rebalans je vlada predlagala zaradi ustanovitve petih novih ministrstev, s čemer smo dobili eno najbolj obsežnih vlad v zgodovini države in v Evropi, rebalans pa je nujen, da bi nova in preurejena ministrstva dobila tudi denar za svoje delo. Če odštejemo milijardo manj za finančno ministrstvo, bodo preostali ministri z rebalansom dobili 428 milijonov evrov več. Slabe pol milijarde.

Na posnetkui v sredini minister za Delo Luka Mesec, finančni minister Klemen Boštjančič, za njima v drugi vrsti Asta Vrečko, Dominika Švarc Pipan Foto:DZ/ Sušnik

Primerjave s preteklostjo po ministrstvih precej otežuje, ker so med ministrstvi vladajoči prenesli pristojnosti in s tem stroške. Pri ministrstvu za delo Luke Meseca (Levica) se je postavka za dolgotrajno oskrbo, denimo, znižala za skoraj 93 milijonov evrov, pri ministrstvu za zdravje Danijela Loredana Bešiča (Svoboda) še za 18 milijonov. Se pa ta postavka zdaj pojavi pri novem ministrstvu za solidarno prihodnost Simona Maljevca (Levica) v višini 108 milijonov. Da se ministru brez listnice (resorja) splača postati pravi minister, pa se pokaže pri ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh, ki po novem obrača skoraj 50 milijonov več.

Kako so se prenašale pristojnosti pokaže, ker je bila ministrstvu za infrastrukturo Alenke Bratušek (Svoboda) ukinjena postavka v višini 135 milijonov evrov za integriran sistem javnega potniškega prometa. Se pa v povsem enakem znesku pojavi ta postavka na ministrstvu za okolje Bojana Kumra (Svoboda). Druga postavka za integriran sistem javnega potniškega prometa pri Bratuškovi pa je v višini 104 milijone evrov ostala. Denar so namesto v okviru enega ministrstva zdaj razdelili med dva, ki se bosta skupaj trudila za integracijo.

Ko gre za pomembne državne institucije bo z rebalansom slabega pol milijona evrov več dobil državni zbor, kar za 873.132 pa se bo znižala postavka ustavnemu sodišču, to je za več kot desetino. Namesto 7.106.583 evrov dobijo za letos 6.269.451 evrov. Čisto nič pa ne bo spremenjena postavka za predsednico republike Natašo Pirc Musar, ki za svojo dejavnost dobi 3.363.452 evrov, za delo kar dveh bivših predsednikov pa še 291.280 evrov.

Bivša sta Milan Kučan in Borut Pahor. Kučan dobi doplačilo k pokojnini. Ta mesec ga je bilo 1.116 evrov. Pahorju leto dni pripada nadomestilo, ki ga je ta mesec dobil v višini bruto 5.039 evrov, to leto dni pa ima tudi pravico do pisarne, pisarniške pomoči pri delu…

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu